Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κατά 5,1% αυξήθηκε ο επίσημος πληθωρισμός από τις ανατιμήσεις

Συνε­χί­ζει την ανο­δι­κή του πορεία ο πλη­θω­ρι­σμός, ροκα­νί­ζο­ντας το πενι­χρό λαϊ­κό εισό­δη­μα το οποίο ‑εκτός από την ακρί­βεια- βάλ­λε­ται από τους πετσο­κομ­μέ­νους μισθούς, τα φορο­λο­γι­κά και άλλα χαρά­τσια, την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της υγεί­ας και της παιδείας.

Τον Δεκέμ­βρη, ο επί­ση­μος πλη­θω­ρι­σμός αυξή­θη­κε κατά 5,1% σε ετή­σια βάση, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που δημο­σιο­ποί­η­σε σήμε­ρα η στα­τι­στι­κή υπη­ρε­σία. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως τον Νοέμ­βρη του 2021 ο πλη­θω­ρι­σμός είχε αυξη­θεί 4,8%, ενώ τους τελευ­ταί­ους μήνες συνε­χί­ζει την ανο­δι­κή του πορεία επι­βε­βαιώ­νο­ντας πόσο ανυ­πό­στα­τοι είναι οι κυβερ­νη­τι­κοί ισχυ­ρι­σμοί περί «παρο­δι­κού φαινομένου».

Τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα και τη θέρμανση

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι μέσα σε ένα έτος (Δεκέμ­βρης 2021- Δεκέμ­βρης 2020), το φυσι­κό αέριο ανα­τι­μή­θη­κε κατά 135,7%, το ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα κατά 45%, το πετρέ­λαιο θέρ­μαν­σης κατά 34,1% και τα καύ­σι­μα κατά 21,7%. Οι ανα­τι­μή­σεις αυτές βάζουν φωτιά στο λαϊ­κό εισό­δη­μα, συμπα­ρα­σύ­ρουν δεκά­δες άλλα προ­ϊ­ό­ντα και δεν αντι­σταθ­μί­ζο­νται από τα ψίχου­λα που ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση για την επι­δό­τη­ση του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος και του φυσι­κού αερίου.

Σε ετήσια βάση παρατηρήθηκαν επίσης μεγάλες αυξήσεις σε πολλά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως:
Αρνί-κατσίκι (19,7%), άλλα βρώσιμα έλαια (17,1%), Ελαιόλαδο (17%), πατάτες (14,2%), ζυμαρικά (7,6%), νωπά ψάρια (6,7%), πουλερικά (6,6%), τυριά (5,5%), νωπά φρούτα (5,5%), νωπά λαχανικά (5,5%), ψωμί (4,9%), μοσχάρι (4,2%) και καφές (3,4%).

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΛΣΤΑΤ 2022

Οι αυξήσεις ανά κατηγορία

Σύμ­φω­να με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξη­ση κατά 5,1% του γενι­κού δεί­κτη τιμών κατα­να­λω­τή τον περα­σμέ­νο Δεκέμ­βριο προ­ήλ­θε κυρί­ως από τις μετα­βο­λές στις ακό­λου­θες ομά­δες αγα­θών και υπηρεσιών:

4,3% στην ομά­δα «Δια­τρο­φή και μη αλκο­ο­λού­χα ποτά», λόγω αύξη­σης κυρί­ως των τιμών σε ψωμί, άλλα προ­ϊ­ό­ντα αρτο­ποι­ί­ας και ζαχα­ρο­πλα­στι­κής, ζυμα­ρι­κά, μοσχά­ρι, αρνί και κατσί­κι, που­λε­ρι­κά, παρα­σκευά­σμα­τα με βάση το κρέ­ας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιό­λα­δο, άλλα βρώ­σι­μα έλαια, νωπά φρού­τα, νωπά λαχα­νι­κά, λαχα­νι­κά δια­τη­ρη­μέ­να ή επε­ξερ­γα­σμέ­να, πατά­τες, σοκο­λά­τες- προ­ϊ­ό­ντα σοκο­λά­τας, λοι­πά τρό­φι­μα, καφέ.

3% στην ομά­δα «Ένδυ­ση και υπό­δη­ση», λόγω αύξη­σης των τιμών στα είδη ένδυ­σης και υπόδησης.

18% στην ομά­δα «Στέ­γα­ση», λόγω αύξη­σης κυρί­ως των τιμών σε ενοί­κια κατοι­κιών, ηλε­κτρι­σμό, φυσι­κό αέριο, πετρέ­λαιο θέρμανσης.

2,3% στην ομά­δα «Διαρ­κή αγα­θά- είδη νοι­κο­κυ­ριού και υπη­ρε­σί­ες», λόγω αύξη­σης κυρί­ως των τιμών σε: έπι­πλα και δια­κο­σμη­τι­κά είδη, υαλι­κά-επι­τρα­πέ­ζια σκεύη και σκεύη οικια­κής χρή­σης, είδη άμε­σης κατα­νά­λω­σης νοι­κο­κυ­ριού, οικια­κές υπηρεσίες.

10,9% στην ομά­δα «Μετα­φο­ρές», λόγω αύξη­σης κυρί­ως των τιμών σε: και­νούρ­για αυτο­κί­νη­τα, μετα­χει­ρι­σμέ­να αυτο­κί­νη­τα, καύ­σι­μα και λιπα­ντι­κά, εισι­τή­ρια μετα­φο­ράς επι­βα­τών με αεροπλάνο.

0,9% στην ομά­δα «Εκπαί­δευ­ση», λόγω αύξη­σης κυρί­ως των τιμών στα δίδα­κτρα δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκπαίδευσης.

1,2% στην ομά­δα «Ξενο­δο­χεία- καφέ- εστια­τό­ρια», λόγω αύξη­σης κυρί­ως των τιμών σε: εστια­τό­ρια- ζαχα­ρο­πλα­στεία- καφε­νεία, ξενο­δο­χεία- μοτέλ- πανδοχεία.

Την ίδια ώρα, η κυβέρ­νη­ση — δια στό­μα­τος του υπ. Οικο­νο­μι­κών — αρνεί­ται να ανα­κου­φί­σει τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα και δια­μη­νύ­ει πως δεν πρό­κει­ται να μειώ­σει τον ΦΠΑ στα είδη ευρεί­ας κατανάλωσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο