Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Καταγγελία: Η Εθνική Τράπεζα απέρριψε δύο φορές έμβασμα οικονομικής ενίσχυσης για την Κούβα

Τον Ιούνη, με αφορμή την προσπάθεια ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Κούβα, οι εκδόσεις «Ατέχνως» έτρεξαν μια σύντομης διάρκεια προσπάθεια ενίσχυσης της Κούβας μέσω της διακίνησης της ποιητικής συλλογής «Ο Μεγάλος Ζωολογικός Κήπος» του Νικολάς Γκιγιέν, σε αποδόση Γιάννη Ρίτσου και πρόλογο από την Πρέσβη της Κούβας κα. Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα.

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες συγκεντρώθηκε το ποσό των 600 ευρώ το οποίο, σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Κούβας, προσπαθήσαμε να στείλουμε με έμβασμα στην Κούβα μέσω του ειδικού τραπεζικού λογαριασμού στην «Banco de Fomento Internacional» (BFI Bank) που έχουν ανοίξει οι κουβανικές αρχές.

Και ενώ η διαδικασία έγινε έτσι όπως ακριβώς προβλέπονταν, με βάση την πρακτική της ελληνικής τράπεζας (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος), μετά από μερικές μέρες το ποσό επέστρεψε πίσω.

Όπως ήταν επόμενο, οι «Εκδόσεις Ατέχνως» ζήτησαν εξηγήσεις από την τράπεζα: Γιατί δεν ολοκληρώθηκε η συναλλαγή και το έμβασμα επέστρεψε πίσω; Μπορεί ή όχι ο Έλληνας πολίτης να στείλει έμβασμα στην Κούβα;

Η Εθνική Τράπεζα απάντησε. Μόνο που η απάντησή της όχι μόνο δεν διευκρινίζει με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο το λόγο που τα χρήματα δεν εστάλησαν στην Κούβα, αλλά δημιουργεί επιπλέον ερωτήματα. «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως κατόπιν ελέγχων που διενεργούνται για κάθε έμβασμα τον εν λόγω έμβασμα ακυρώθηκε για λόγους εσωτερικής πολιτικής» ήταν η λακωνική απάντηση της τράπεζας.

ethniki trapeza cuba

Προσπάθεια 2η

Έπειτα από σχετική επικοινωνία με την Πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα, επιχειρήθηκε από τις «Εκδόσεις Ατέχνως» η αποστολή του ποσού – και πάλι μέσω της Εθνικής Τράπεζας – σε άλλον λογαριασμό (Banco Internacional de Comerci). Και πάλι, για δεύτερη φορά, το έμβασμα επέστρεψε πίσω και η συναλλαγή δεν ολοκληρώθηκε.

Η Εθνική Τράπεζα δεν μπήκε στον κόπο να δώσει περισσότερες εξηγήσεις, δημιουργώντας έτσι πολλά ερωτήματα αναφορικά με τους πολιτικούς λόγους που κρύβονται πίσω από την άρνησή της να ολοκληρώσει τη μεταφορά του ποσού.

Εύλογα τα ερωτήματα που γεννιούνται: Ποιοί λόγοι «εσωτερικής πολιτικής» της Εθνικής Τράπεζας επιβάλλουν την ακύρωση εμβάσματος προς στην Κούβα; Σχετίζεται, ή όχι, η μη πραγματοποίηση της συναλλαγής με την πολιτική του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα;

Ελληνική συμμετοχή στον αποκλεισμό

Η στάση της Εθνικής Τράπεζας έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που ξέραμε: Πως και η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε. και «στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ, αποτελεί μέρος του γενοκτονικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει επιβάλλει ενάντια στην Κούβα.

Η απόρριψη, εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας, των εμβασμάτων προς την Κούβα αποτελεί απότοκο μιας απαράδεκτης πολιτικής που απαγορεύει οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση προς το Νησί της Επανάστασης.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρόεδρος του ΔΣ Γκίκας Χαρδούβελης και τα υπολοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, η ίδια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός φέρουν τεράστιες ευθύνες για την συμμετοχή της χώρας, άμεση ή έμμεση, στον αποκλεισμό κατά της Κούβας.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κούβα, μια χώρα με ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, αποκλεισμένη επί έξι δεκαετίες από την βορειοαμερικανική υπερδύναμη, κατάφερε κατά την διάρκεια της πανδημίας όχι μόνο να αντεπεξέλθει στην πρόκληση της πανδημίας, όχι μόνο να στείλει ιατρική ανθρωπιστική βοήθεια σε 40 χώρες (Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve»), αλλά και να αναπτύξει πέντε συνολικά εμβόλια κατά του Covid-19, δύο εκ των οποίων (Soberana 02 και Abdala) χρησιμοποιούνται ήδη με μεγάλη επιτυχία για την αντιμετώπιση του ιού. Όλα αυτά αποτελούν επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης που ξεκίνησε στο Ηρωϊκό Νησί με την Επανάσταση του 1959.

Η απαράδεκτη και ντροπιαστική για την χώρα μας συμμετοχή στον αποκλεισμό κατά της Κούβας πρέπει να καταδικαστεί ανοιχτά από το σύνολο των αντιιμπεριαλιστικών, φιλειρηνικών δυνάμεων και φορέων, από τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Οι «Εκδόσεις Ατέχνως» θα κάνουν ότι περνά απ’ το χέρι τους ώστε να μην ξεχαστεί το ζήτημα αλλά, αντίθετα, να αναδειχθούν οι ευθύνες αυτών που με τις αποφάσεις τους εμπλέκουν την Ελλάδα στον γενοκτονικό αποκλεισμό ενάντια στον αδελφό Κουβανικό λαό.

che guevara 008