Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Καταγγελία φοιτητών: Πλημμύρισαν εγκαταστάσεις στο ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας!

Μια ισχυρή νεροποντή ήταν αρκετή για να μετατρέψει σε… λιμνοθάλασσες τις εγκαταστάσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας! Όπως καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα ΔΣ Φοιτητικών Συλλόγων της πόλης η έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, η υποχρηματοδότηση, η πολιτική των εργολαβιών για την (υποτιθέμενη) συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αίθουσες, φοιτητικές εστίες, ακόμη και το κτίριο διοίκησης του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της Βόρειας Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα ΔΣ Φοιτητικών Συλλόγων με ανακοίνωση τους επισημαίνουν τα εξής:

«Σήμερα 10/5, στις σχολές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα επεισοδίου για το τι σημαίνει “δίκαιη ανάπτυξη” και “σύγχρονο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο”. Συγκεκριμένα, μετά από μία νεροποντή που έπληξε την πόλη της Θεσσαλονίκης, οι φοιτητές όλων των σχολών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, του ΑΤΕΙΘ και των εστιών βρέθηκαν μπροστά στο θέαμα πλημμυρισμένων σχολών, ταβανιών να στάζουν, σωλήνες να διαρρέουν, πλημμύρισαν ολόκληρες αίθουσες με εργαστηριακό εξοπλισμό, ενώ πλημμύρισε και το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ.

Αυτές οι εικόνες δεν είναι επιστημονική φαντασία, αλλά μία απλή αποτύπωση για το τι σημαίνει υποχρηματοδότηση, τι σημαίνει εργολαβίες να λυμαίνονται τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων, τι σημαίνει εν γένει πανεπιστήμιο της αγοράς. Αυτό ακριβώς σημαίνει: Εν έτη 2018, οι φοιτητές να αγωνιούν μήπως και πέσουν τα ντουβάρια στο κεφάλι τους, να αγωνιούν μην γίνει το αμφιθέατρό τους πισίνα!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, καθώς συνεχίζει την πολιτική υποχρηματοδότησης στην Παιδεία, που παρέλαβε από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ και ως άμεσο αποτέλεσμα έχει οι σχολές, οι κτιριακές εγκαταστάσεις να μην ανταποκρίνονται στις δυνατότητες που προσφέρει η εποχή μας, με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, τις δυνατότητες σήμερα να λύνονται με επιστημονικό τρόπο τα πλημμυρικά προβλήματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει πολύ καλή “τεχνογνωσία” στο να φορτώνει στις πλάτες των φοιτητών τις πανεπιστημιακές δαπάνες, όπως έχει αποδείξει με την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, με την αντιμετώπιση των φοιτητών ως πελάτες. Αντιθέτως, ακριβώς επειδή είναι ταγμένη στο να υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δεν παίρνει μέτρα ούτε για τα στοιχειώδη, δηλαδή το δικαίωμά μας να μαθαίνουμε το αντικείμενό μας σε ασφαλείς και σύγχρονες αίθουσες και κτιριακές εγκαταστάσεις. Όλα αυτά αντιμετωπίζονται ως κόστος!

Διεκδικούμε:

  • Άμεση άντληση των υδάτων από όλες τις σχολές που πλημμύρισαν.
  • Άμεση αποκατάσταση εργαστηριακού εξοπλισμού, κτιριακών εγκαταστάσεων, αιθουσών και κυλικείων των σχολών, με ευθύνη του κράτους.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία.
  • Άμεση αποκατάσταση ζημιών στις εστίες και άμεση αποκατάσταση των δωματίων συναδέλφων μας που έχουν ζημιές, με ευθύνη του κράτους.
  • Μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλες τις σχολές, με ευθύνη του κράτους».
Φωτό από την Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.

Φωτό από την Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.