Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κατασκοπεία των ΗΠΑ κατά της σουηδικής Saab – με τη βοήθεια των δανέζικων μυστικών υπηρεσιών

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Η υπηρεσία κατασκοπείας NSA National Security Agency των ΗΠΑ κατασκόπευε την αμυντική βιομηχανία της Σουηδίας και Δανίας σε συνεργασία με την υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας(!) αναμεταδίδει η Σουηδική τηλεόραση SVT από το κρατικό ραδιόφωνο της Δανίας DR, το οποίο έχει μιλήσει με διάφορες πηγές με πληροφορίες για ένα εξελισσόμενο σκάνδαλο υποκλοπών πού αφορά την δανέζικη υπηρεσία πληροφοριών του Στρατού (FE).

Μεταξύ των στόχων της NSA ήταν η παρακολούθηση μέσω υποκλοπών της Σουηδικής εταιρείας Saab που κατασκευάζει πολεμικά αεροπλάνα και της δανέζικης πολεμικής βιομηχανίας Terma. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ραδιοφώνου η NSA είχε πρόσβαση σε καλώδια οπτικών ινών και σε ένα κέντρο δεδομένων στο Amager νότια της Κοπεγχάγης.

Από αυτές τις εγκαταστάσεις μπορούσε να παρακολουθεί διαδικτυακές συνομιλίες υπηρεσιών της Ολλανδίας, Νορβηγίας, Γαλλίας και Γερμανίας καθώς και να υποκλέπτει συνομιλίες δανέζικων πολιτικών θεσμών και επιτροπών και της πολεμικής βιομηχανίας της Σουηδίας.

Οι Αμερικάνοι ενδιαφερόταν για το πολεμικό αεροπλάνο Gripen που κατασκευάζει η Saab.

Το κρατικό ραδιόφωνο της Δανίας σημειώνει πως η κατασκοπία των ΗΠΑ γίνεται την εποχή 2012-2014 τότε που η Δανία είχε δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση πολεμικών αεροπλάνων και το μαχητικό της Saab βρισκόταν στην τελική συζήτηση προμήθειας. Αφορά βιομηχανική κατασκοπία για αγορά πολλών δισεκατομμυρίων σύμφωνα με ειδικούς της Σουηδικής τηλεόρασης SVT και του DR, μπορεί να υπήρξαν και οικονομικά κίνητρα.. Τίθεται ακόμη το ερώτημα κατά πόσον έχουν αποκαλυφθεί ευαίσθητες πληροφορίες. Φυσικά στο τέλος η Δανία αγόρασε 27 Αμερικάνικα μαχητικά αεροπλάνα F-35.

gripen

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από εργαζόμενο στην στρατιωτική υπηρεσία τηλεπικοινωνιών της Δανίας FE που ανακάλυψε την υποκλοπή της NSA σε συνεργασία με την ΚΥΠ της Δανίας. Την ανέφερε στους ανωτέρους του αλλά αντιμετώπησε αδιαφορία. Μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες απευθύνθηκε στην εποπτική αρχή της υπηρεσίας του. (ΤΕΤ)

Η υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα η οποία κατέληξε σε πολυσέλιδη αναφορά. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ρυθμιστικής αρχής TET, το υλικό από τον πληροφοριοδότη δείχνει ότι η διοίκηση της FE “απέτυχε να δώσει συνέχεια ή να ερευνήσει περαιτέρω ενδείξεις κατασκοπείας”. Η υπουργός Άμυνας της Δανίας Trine Bramsen ανάγκασε πέντε μέλη της ηγεσίας του FE να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Το κρατικό ραδιόφωνο περιγράφει τον τρόπο κατασκοπίας μέσω υποκλοπής των συνομιλιών όπως είχε αποκαλύψει για αντίστοιχες περιπτώσεις ο Edward Snowden.

Το εξελιγμένο λογισμικό της NSA είχε αποκτήσει πρόσβαση σε διεθνή καλώδια οπτικών ινών που μέσω Δανίας φτανουν στην Σουηδία, ΗΠΑ, Αγγλία και Γερμανία. Τα καλώδια είναι το κλειδί για την μεγάλης κλίμακας υποκλοπή των Ηνωμένων Πολιτειών σε βάρος των συμμάχων τους.

Σύμφωνα με το δανέζικο ραδιόφωνο, η NSA είχε δημιουργήσει ένα κέντρο δεδομένων στο Amager μεταξύ 2012-2014 χρησιμοποιώντας το σύστημα XKeyscore, που αποκαλύφθηκε από τον Edward Snowden το 2013, που αποτελεί το βασικό εργαλείο παρακολούθησης της NSA.

Το πρόγραμμα περιγράφεται ως ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα επιτήρησης στον κόσμο. Μέσω μιας πολύ εκτεταμένης συλλογής δεδομένων μέσω καλωδιακών δικτύων, μεταξύ άλλων, επιτρέπει στην NSA και στους συνεργάτες της να παρακολουθούν και να αναζητούν πληροφορίες που αφορούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα καθιστά δυνατή την αναζήτηση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων σε καλώδια οπτικών ινών χρησιμοποιώντας “επιλογείς” – λέξεις-κλειδιά, όπως τα ονόματα των ανθρώπων σε κεντρικές θέσεις σε οργανώσεις ενδιαφέροντος.

nsa

Για το πρόγραμμα Xkeyscore ο Edward Snowden είχε δηλώσει στην The Guardian: ”Μπορεί από το γραφείο μου να παρακολουθήσω τον οποιονδήποτε, εσένα, τον λογιστή σου, έναν δικαστή, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ αρκεί να έχω ένα προσωπικό μέιλ”.

Ένας από τους «επιλογείς» κατέληγε στην Saab και στο πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού Gripen αλλά και άλλα συστήματα της πολεμικής βιομηχανίας της Σουηδίας και Δανίας.

Η Σουηδική Τηλεόραση SVT ήρθε σε επαφή με τη Saab αρκετές φορές, η οποία σε μια αρχική συνάντηση είπε ότι η κατασκοπεία δεν ήταν αξιοσημείωτη και στη συνέχεια ήταν έτοιμη να παραστεί σε μια συνέντευξη. Αργότερα άλλαξε γνώμη με το αιτιολογικό ότι θεωρεί ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να είναι στοιχεία εκστρατείας παραπληροφόρησης από ξένες δυνάμεις (!)

Η SVT έχει επίσης έρθει σε επαφή με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες

H SVT News ζήτησε το σχόλιο του υπουργού Άμυνας της Σουηδίας Peter Hultqvist ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

14 Νοεμβρίου 2020 Σουηδική τηλεόραση SVT.

Κανείς δεν θέλει να σχολιάσει, ούτε καν τα θύματα της υποκλοπής. Ο λόγος είναι προφανής. Όλες οι υπηρεσίες κατά καιρούς έχουν συνεργαστεί με τις Αμερικάνικες Υπηρεσίες Υποκλοπών για κατασκοπία είτε βιομηχανική είτε πολιτική. Όλοι τους χρησιμοποιούν και το λογισμικό της NSA. Αυτοί που σήμερα είναι εχθροί και αντίπαλοι αύριο μπορεί να βρεθούν συνεργάτες.

Το υλικό του Snowden είχε δείξει άλλωστε πως η Σουηδική Υπηρεσία πληροφοριών είχε συνεργαστεί με την NSA για να κατασκοπεύσουν και να ελέγξουν τα συστήματα της Βέλγικης εταιρίας τηλεπικοινωνιών Belgacom με την βοήθεια του συστήματος Quantum. Ένα σύστημα που εξυπηρετεί μεταξύ των άλλων και την Ευρωπαική Επιτροπή. Αυτός είναι ο κόσμος του ανταγωνισμού των μεγάλων συμφερόντων του κεφαλαίου, των άνομων μέσων, της κατασκοπίας, της υποκλοπής, της σαπίλας. Ο κόσμος του καπιταλισμού με άλλα λόγια που βασανίζει δισεκατομμύρια ανθρώπους που πρέπει να πάρουν απόφαση να τον αλλάξουν.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;