Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Καταστροφικές φωτιές: Μέτρα κατώτερα των περιστάσεων ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Εμφανώς κατώτερα τους μεγέθους της καταστροφής είναι τα μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει για τις πυρκαγιές. Αμέσως μετά, στις 17.00, αναμένονται οι ειδικεύσεις των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για τα καμένα σπίτια, στην εισήγηση του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η στεγαστική συνδρομή στους πυρόπληκτους θα είναι έως 150.000 ευρώ με άμεση προκαταβολή 20.000 ή 12.000 ή 5.000 ανάλογα με το βαθμό φθοράς του σπιτιού. Ανέφερε ότι τα ποσά θα εκταμιεύονται με μια απλή αίτηση από τις 18 Αυγούστου. Τα χρήματα δεν επαρκούν για την πλήρη αποκατάσταση ενός σπιτιού που έχει καεί ολοσχερώς.

Για τις επιχειρήσεις, θα υπάρξει κάλυψη έως το 70% των απωλειών με 20.000 προκαταβολή και για όσες διαθέτουν ακίνητα με φθορά η προκαταβολή θα είναι 22.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τη ζημιά. Τουλάχιστον κατά 30% μέσα θα βρεθούν επαγγελματίες αφού δεν θα λάβουν πάνω από το 70% της ζημιάς.

Για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κτίρια οι προκαταβολές θα είναι 22.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τη φθορά. Θα δοθεί ενίσχυση έως 4.000 ευρώ ανάλογη με την έκταση της καλλιέργειας πέρα από τις αποζημιώσεις για την παραγωγή που θα δώσει ο ΕΛΓΑ. Τα ποσά δεν επαρκούν για την ανανέωση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου που έχουν καεί, όπως π.χ. οι ελιές, με αποτέλεσμα οι αγρότες να απειλούνται με απώλεια εισοδήματος για χρόνια και υπό αυτό το κριτήριο πρέπει να αποζημιωθούν.

Αναστολή οφειλών και φορολογικών υποχρεώσεων θα υπάρξει για τους πυρόπληκτους και ειδικά για την Εύβοια θα ισχύσει για όλους του κατοίκους των περιοχών που κάηκαν ανεξάρτητα αν έχουν πληγεί ή όχι. Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και πάγωμα των πλειστηριασμών, ενώ θα δοθεί επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ μέχρι την αποκατάσταση του σπιτιού.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα προχωρήσουν έγκαιρα τα αντιδιαβρωτικά και τα αντιπλημμυρικά έργα και ανέφερε ότι θα εμπλακούν και ιδιώτες (ιδρύματα, επιχειρήσεις κτλ) που ως ανάδοχοι θα αναλαμβάνουν με δικά τους έξοδα έργα αποκατάστασης.

Επιπλέον γνωστοποίησε ότι συγκροτείται μια ειδική επιτροπή ανασυγκρότησης της Εύβοιας υπό τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Σταύρο Μπένο. Εμφανίστηκε συναινετικός ως προς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως είναι δύσκολο να διαφωνήσει με αυτές και ότι γίνονται ήδη πράξη. Κάλεσε μάλιστα το ΣΥΡΙΖΑ να πάρει μέρος σε όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης την επόμενη μέρα των πυρκαγιών.

Πηγή: 902.gr

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής