Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Καταφέραμε δια της …πλαγίας να στείλουμε τη χρηματική βοήθεια στην Κούβα

Μετά από δύο ατελέσφορες προσπάθειες μέσω της Εθνικής Τράπεζας να στείλουμε οικονομική βοήθεια στην Κούβα (ΕΔΩ μπορείτε να δείτε αναλυτικά), επιτέλους τα καταφέραμε τα χρήματα στο νησί της Επανάστασης.

Χρησιμοποιήσαμε μια εναλλακτική διαδρομή δια μέσου της οργάνωσης MediCuba Europa, με έδρα την Ελβετία, που έχει συνάψει συμφωνίες με το υπουργείο Υγείας της Κούβας και τις ελβετικές Τράπεζες, ώστε να φτάνουν οι τραπεζικές μεταφορές στην Κούβα, είτε με τα χρήματα να αγοράζονται ιατρικά εφόδια για την Κούβα, σύμφωνα με τις ανάγκες που συντονίζονται από το υπουργείο Υγείας, τα οποία και στέλνονται αεροπορικώς και γρήγορα. Για να εξασφαλίσουμε ότι δε θα απορριφθεί και τρίτη φορά το έμβασμά μας, παραλείψαμε από την αιτιολόγηση την αναφορά της λέξης «Κούβα», διότι θα μπορούσε να προκαλέσει τα αντανακλαστικά όσων υπηρετούν με ευλάβεια τον εγκληματικό αποκλεισμό του Νησιού.

Στις 8 Οκτωβρίου 2021 λάβαμε την επιβεβαίωση από την MediCuba Europa ότι το έμβασμα από 1/10/2021 παρελήφθη.

dorea cuba dorea cuba2

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνη, με αφορμή την προσπάθεια ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Κούβα, οι εκδόσεις «Ατέχνως» έτρεξαν μια σύντομης διάρκεια προσπάθεια ενίσχυσης της Κούβας μέσω της διακίνησης της ποιητικής συλλογής «Ο Μεγάλος Ζωολογικός Κήπος» του Νικολάς Γκιγιέν, σε αποδόση Γιάννη Ρίτσου και πρόλογο από την Πρέσβη της Κούβας κα. Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες συγκεντρώθηκε το ποσό των 610 ευρώ.

Αυτό το ποσό εμπεριέχει την προσφορά και αλληλεγγύη πολλών φίλων της Κούβας. Καταρχήν αυτών που αγόρασαν την ποιητική συλλογή, και ήταν πολλοί. Της Λουκίας Κωνσταντίνου που εθελοντικά ανέλαβε να βοηθήσει στην εκδήλωση παρουσίασης της ποιητικής συλλογής, ως μεταφράστρια. Του Νίκου Μόττα που συνέβαλε τα μάλα στην έκδοση της ποιητικής συλλογής. Του παλαίμαχου δημοσιογράφου Γιώργου Μουσγά που στήριξε συμβολικά οικονομικά την έκδοση.

Οι εκδόσεις Ατέχνως στο μέτρο των δυνατοτήτων τους έκαναν μια συμβολική προσπάθεια για να ακουστεί, να επικαιροποιηθεί το «Η Κούβα δεν είναι μόνη της», ο λαός της Κούβας που βιώνει εδώ και δεκαετίες το εγκληματικό εμπάργκο έχει φίλους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Η Κούβα, στη δύσκολη μάχη ενάντια στο φονικό ιό έδωσε παραδείγματα – μαθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.

Η Κούβα, μια χώρα με ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, αποκλεισμένη επί έξι δεκαετίες από την βορειοαμερικανική υπερδύναμη, κατάφερε κατά την διάρκεια της πανδημίας όχι μόνο να αντεπεξέλθει στην πρόκληση της πανδημίας, όχι μόνο να στείλει ιατρική ανθρωπιστική βοήθεια σε 40 χώρες (Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve»), αλλά και να αναπτύξει πέντε συνολικά εμβόλια κατά του Covid-19, δύο εκ των οποίων (Soberana 02 και Abdala) χρησιμοποιούνται ήδη με μεγάλη επιτυχία για την αντιμετώπιση του ιού.

Η στάση της αυτή είναι και η δική μας έμπνευση.

Με αυτή μας την ενέργειά μας δεν εκπληρώσαμε το καθήκον μας απέναντι στην Κούβα. Θα είμαστε δίπλα της με κάθε τρόπο, σε κάθε στιγμή.

Εκδόσεις Ατέχνως

vivlio gigien