Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΕΘΕΑ Ιθάκη: Αύξηση στη χρήση κάνναβης μεταξύ εφήβων

Περίπου 7.000 χρήστες και 8.000 άτομα του στενού τους περιβάλλοντος έχει υποστηρίξει κατά την 35χρονη λειτουργία του το ΚΕΘΕΑ Ιθάκη, το πρώτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά στην Ελλάδα, με τη χρήση κάνναβης να έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε έφηβους.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι μακροχρόνιοι χρήστες ηρωίνης και οπιοειδών παραμένουν η κύρια ομάδα συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, παρουσιάζοντας μάλιστα μεγαλύτερες επιβαρύνσεις από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Παράλληλα, μεγάλο στοίχημα παραμένει η εργασιακή τους αποκατάσταση στην τελευταία φάση του προγράμματος, καθώς επτά στους δέκα είναι άνεργοι.

Διαπιστώνεται ωστόσο ότι «με την πάροδο των ετών, τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια μεταβάλλονται, αφού στους ενήλικες έχει αυξηθεί το ποσοστό αυτών που ζητούν θεραπεία για τη χρήση κάνναβης, από 9% το 2007 σε 38% το 2017» .

Μάλιστα, στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες που ζητούν βοήθεια, το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη ξεπερνά το 90%. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για νέους ανθρώπους που παραμένουν στην εκπαίδευση ή είναι ενταγμένοι στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία, αυξάνονται τα αιτήματα που αφορούν άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ και το διαδίκτυο.

Για τη συμπλήρωση των 35 χρόνων του το ΚΕΘΕΑ Ιθάκη οργανώνει γιορτή γενεθλίων την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιηθεί και η τελετή ολοκλήρωσης της θεραπείας των μελών της.