Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κεντρική εισήγηση στο 8ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας -PCC Partido Comunista de Cuba

Ενώ το VIII του ΚΚ Κούβας συζητάει σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον της σοιαλιστικής οικοδόμησης στο νησί της επανάστασης τα αστικά ΜΜΕ με τίτλους καρμπόν είδαν την παρωνυχίδα που παρουσίασαν σαν «γύρισμα σελίδας» …

(πχ)
Ο Ραούλ Κάστρο παραδίδει την ηγεσία του Κόμματος στη «νέα γενιά». Εξήντα χρόνια μετά τη διακήρυξη του «σοσιαλιστικού χαρακτήρα» της κουβανικής επανάστασης από τον Φιντέλ…
Το συνέδριο διεξάγεται εν μέσω της πανδημίας της Covid-19, κεκλεισμένων των θυρών (sic!) και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες…
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα συνέδρια, η τηλεόραση δεν είχε μεταδώσει πλάνα μέχρι αργά, μόνο μερικές φωτογραφίες και βίντεο ανέβηκαν, με το σταγονόμετρο, σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ή σε ιστοσελίδες των κρατικών μέσων ενημέρωσης.
Μία από αυτές έδειχνε τους εκατοντάδες συνέδρους του PCC να χειροκροτούν, όρθιοι, τον Ραούλ Κάστρο που έμπαινε στην αίθουσα, φορώντας ως συνήθως τη στρατιωτική στολή του, ενώ αντιθέτως, ο διάδοχός του, ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, 60 ετών, φορούσε ένα απλό, λευκό πουκάμισο.

el 8vo Congreso del Partido Comunista de CubaΑφήνοντας τα αστικά ΜΜΕ στον κόσμο τους –θα δούμε κι άλλα τέτοια πρόμοια τις επόμενες μέρες, πάμε στην ουσία:
Ο πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, στρατηγός Raúl Castro Ruz, παρουσίασε στους αντιπροσώπους του 8ου συνέδριου, στο Palacio de Convenciones την κεντρική εισήγηση –την οποία παρουσιάζουμε (οι υπογραμμίσεις –bold, δικές μας)

Συντρόφισσες και σύντροφοι:

Το άνοιγμα του όγδοου συνέδριου πραγματοποιείται σε υπερβατική ημερομηνία της ιστορίας του έθνους: την 60ή επέτειο της διακήρυξης από τον Comandante en Jefe Fidel Castro Ruz του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της επανάστασης, στις 16 Απριλίου 1961, κλείνοντας τη μάχη την προηγούμενη ημέρα του βομβαρδισμό των αεροπορικών βάσεων, προεόρτια την μισθοφορικής εισβολή στην Playa Girón, οργανωμένη και χρηματοδοτημένη από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ως μέρος των σχεδίων να συντρίψει το παράδειγμα της κουβανική επανάστασης και να συνεχίσει την νεοαποικιοκρατική πολιτική της στο νησί, με τη συνενοχή της Organización de Estados Americanos «Οργάνωσης των αμερικανικών κρατών».

Σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες την επόμενη Δευτέρα, 19 Απρίλη, όταν θα τιμούμε επίσης την 60ή επέτειο της νίκης σε λιγότερο από 72 ώρες από επαναστάτες στρατιωτες-μαχητές του Ejército Rebelde, της λαϊκής αστυνομία και της πολιτοφυλακής που, υπό την προσωπική διοίκηση  του σ.φου Fidel, δεν έδωσαν ούτε μια στιγμή ανάσας στους εισβολείς χύνοντας για πρώτη φορά, το αίμα του στην υπεράσπιση του σοσιαλισμού. Τα αλύπητα χτυπήματα από την κρατική ασφάλεια στους θύλακες της αντεπανάστασης, που ενήργησε ως πέμπτη φάλαγγα μέσα στη χώρας, ευνόησε το θρίαμβο ενάντια στα σχέδια του εχθρού.

VIII Congreso PCCubaΗ εισβολή στην Playa Girón, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εντολής ενός δημοκρατικού προέδρου, πλαισιώθηκε από το «Πρόγραμμα Δράσης κατά του καθεστώτος Κάστρο», τέθηκε σε ισχύ από τον ρεπουμπλικανιό πρόεδρο Eisenhower, ο οποίος ονειρεύτηκε δημιουργία μιας «ενοποιημένης αντιπολίτευσης» στην Κούβα , τον ψυχολογικό πόλεμο, τα σχέδια επίθεσης εναντίον των κύριων επαναστατικών ηγετών, ιδίως του Fidel, σαμποτάζ με οικονομικούς στόχους και τρομοκρατικές ενέργειες στις πόλεις, την προώθηση των ένοπλων αντεπαναστατικών ομάδων, σφαγιάζοντας αγρότες και εργαζόμενους και νέους που συμμετείχαν στην ένδοξης εκστρατεία κατά του αναλφαβητισμού.
Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τους 3.478 νεκρούς και 2.099 σοβαρά τραυματισμένους -με αναπηρίες, θύματα της κρατικής τρομοκρατίας εναντίον της χώρας μας.

Πραγματοποιούμε το VII συνέδριο στα δύο χρόνια της διακήρυξης του νέου συντάγματος της χώρας στις 10 Απριλίου 2019, έναν αιώνα και μισό μετά το πρώτο σύνταγμα Mambisa στο Guaimaro.
Η έγκριση του Συντάγματος αποτελεί την επικαιροποίηση μέρους νόμων κλπ. διατάξεων που αναπτύσσουν τις αρχές μας, γι ‘αυτό, η Εθνοσυνέλευση της λαϊκής εξουσίας ενέκρινε και το αντίστοιχο νομοθετικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο πρέπει να εκπληρωθούν.
Κατά την περίοδο από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι σήμερα, το Κουβανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε έντεκα νόμους προς το συμφέρον της εξασφάλισης της λειτουργίας και της οργάνωσης των κύριων δομών του κράτους και της κυβέρνησης.
Από την πλευρά του, το Συμβούλιο του κράτους εξέδωσε 33 εφαρμοστικούς νόμους.
Η κρατική Διεύθυνση και η Κυβέρνηση ενέκρινε ένα σύνολο αποφάσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της νομοθετικής αποτελεσματικότητας με τη συμμετοχή των ιδρυμάτων, ειδικών ινστιτούτων, των πανεπιστημίων και των διαφόρων ερευνητικών κέντρων.

Η κεντρική έκθεση που παρουσιάζω σήμερα έχει την προηγούμενη έγκριση από το πολιτικό γραφείο.

Με την ευκαιρία αυτή να πω ότι, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που μας επέβαλε η πανδημία COVID-19, ο αριθμός των αντιπροσώπων στο συνέδριο, που προτείνονται από τη βάση και εκλέγονται δημοκρατικά αντιπροσωπεύοντας τα περισσότερα από 700.000 μέλη του Κόμματος σε 58.000 ΚΟΒ, περιορίστηκε στους 300.
Σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες αναπτύξαμε το όγδοο συνέδριο, στη βάση του εγκεκριμένο στόχου 17 στην πρώτη εθνική διάσκεψη του κόμματος που καθιέρωσε το ανά πέντε χρόνια συνέδριο –με εξαίρεση την απειλή του πολέμου, σοβαρό φυσικό φαινόμενο, καταστροφές και άλλες εξαιρετικές καταστάσεις.
Δεν είμαστε σε κανονικούς καιρούς –αντίθετα, αλλά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν μόνο δυνατό, αλλά και απαραίτητο να γιορτάσουμε το συνέδριό μας στην προγραμματισμένη ημερομηνία.

Φτάσαμε σε αυτό το μεγάλο γεγονός με αύξηση κατά  27.000 των μελών του Κόμματος, αποδείχνοντας πως η μείωση του 2006 έχει οριστικά σταματήσει.
Συνολικά 39.400 νέοι μαχητές, το ένα τρίτο από τις τάξεις της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών (σσ. της Κομμουνιστικής Νεολάις Unión de Jóvenes Comunistas).
Αυτό το ενθαρρυντικό αποτέλεσμα υπό το βάρος των  απωλειών σε θανάτους και από εφαρμοσμένες εξωτερικές κυρώσεις (σσ. εμπάργκο).
Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι, σε αναλογία με τις δημογραφικές τάσεις της χώρας, η μέση ηλικία των μελών του Κόμματος της χώρας μας μεγαλώνει -το 42,6% είναι άνω των 55 ετών.
Ταυτόχρονα, μια σταθερή αύξηση των μελών των νέων κομμουνιστών που τροφοδοτείται από τη μάζα των φοιτητών και των νέων εργαζομένων, έδωσε προτεραιότητα στους αγρότες, τους εργάτες γης και άλλους σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπου υπάρχουν αξιοποιήσιμες δυνατότητες που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πολύτιμη συμβολή στη μελλοντική ανάπτυξη του κόμματος.

Los delegados en receso en el 3er Congreso del PCCΕιδική αναφορά αξίζει στον αγώνα ενάντια στην πανδημία σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο που εγκρίθηκε από το πολιτικό γραφείο στις 30 Ιανουαρίου 2020, το οποίο έχει ενημερωθεί και εμπλουτιστεί με τις εμπειρίες που συσσωρεύονται στα διαφορετικά στάδια εφαρμογής.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει διατομεακές δράσεις με την ενσωμάτωση των οργανισμών της κεντρικής διοίκησης του κράτους, των μαζικών οργανώσεων και της ενεργού συμμετοχής των ανθρώπων, ιδίως των νέων. Η κύρια δύναμη του είναι η πολιτική βούληση να ανταποκριθεί στην υγεία του πληθυσμού.
Η εκπλήρωση αυτού του σχεδίου έχει δείξει ότι ο έλεγχος της επιδημίας είναι δυνατός μέσω της τήρησης των καθιερωμένων πρωτοκόλλων, τη διαφοροποιημένη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες, την ενεργή αναζήτηση των περιπτώσεων, καθώς και την απομόνωση κάθε υποψίας και συγχρωτισμού, την εισαγωγή στα νοσοκομεία, προληπτικές θεραπείες με καινοτόμα φάρμακα που παράγονται από την κουβανική φαρμακευτική και βιοτεχνολογική βιομηχανία, που προέκυψε από την προσωπική εντολή του Φιντέλ.

Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν είναι δυνατά μόνο σε μια σοσιαλιστική κοινωνία, με ένα ελεύθερο, προσβάσιμο καθολικό σύστημα υγείας με ειδικούς και στρατευμένους επαγγελματίες.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια ευρεσιτεχνία παγκοσμίως, από την οποία η Κούβα δεν αποκλείεται, κατά συνέπεια, μεταξύ άλλων, χαλαρή συμμόρφωση με τα καθιερωμένα μέτρα.

Η απάντηση της χώρας στον COVID-19 χαρακτηρίστηκε από τη συμβολή των επιστημόνων και των εμπειρογνωμόνων στην ανάπτυξη της έρευνας και των καινοτομιών, με την άμεση χρήση των αποτελεσμάτων με στόχο την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση των ασθενών.
Οι κλινικές δοκιμές των πέντε υποψηφίων εμβολίων, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για την ανοσοποίηση ολόκληρου του κουβανικού πληθυσμού και να συμβάλουν στην υγεία άλλων εθνών. Αυτά τα αποτελέσματα, από μόνα τους, όπως έχω ήδη εκφράσει κι άλλες φορές, κάνει τον θαυμασμό μου για το Fidel να αυξάνεται από μέρα σε μέρα (χειροκροτήματα).

Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στην ανάλυση με βάση τους τρεις άξονες μέσω επιτροπών, που ορίστηκαν από το πολιτικό γραφείο.

  • Στην πρώτη προεδρεύει ο πρωθυπουργός Manuel Marrero Cruz, για την αντιμετώπισηση των οικονομικών-κοινωνικών αποτελεσμάτων του VII συνέδριου -μέχρι σήμερα και τις προβλέψεις για να συνεχίσει η προώθηση της ανάπτυξης της χώρας, η αξιολόγηση της διαδικασίας εφαρμογής από το  VI συνέδριο των κατευθυντήριων γραμμών της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Κόμματος και της Επανάστασης και την πρόταση της επικαιροποίησής της και την ενημέρωση του Κουβανικού Οικονομικού και Κοινωνικού Μοντέλου, καθώς και την κατάσταση συμμόρφωσης με την οικονομική-κοινωνική στρατηγική για την ώθηση της οικονομίας στη μάχη με την παγκόσμια κρίση που προκαλείται από τον COVID-19.
  • Η δεύτερη Επιτροπή, με επικεφαλής το σ.φο José Ramón Machado Ventura, δεύτερο γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, αξιολογεί τη συμμόρφωση με το ψήφισμα που έχει εγκριθεί από το VII συνέδριο, σχετικά με τους στόχους εργασίας της Πρώτης Εθνικής Διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2012, που σχετίζεται με τη λειτουργία του κόμματος, την ιδεολογική πάλη και τη σύνδεση με τις μάζες, καθώς και οι δράσεις τελειοποίησης της δουλειάς μας στις τρέχουσες και μελλοντικές συνθήκες.
  • Τέλος, η τρίτη επιτροπή, στην είναι υπεύθυνος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, παρουσιάζει μια αξιολόγηση της κατάστασης της πολιτικής εικόνας του Κόμματος, της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών, των Μαζικών Οργανισμών, του Κράτους και της Κυβέρνησης, καθώς και το ρόλο του κόμματος για την επίτευξη υψηλότερων στόχων.

Τα έγγραφα που σήμερα παρουσιάζουμε στην εκτίμησή σας, καθώς και οι τρεις αυτοί άξονες, είχαν προηγουμένως συζητηθεί στις επιτροπές περιοχής του κόμματος και στα κυβερνητικά συμβούλια -σε τέτοιο  επίπεδο, με τη συμμετοχή των πρώτων γραμματέων, των επικεφαλής μαζικών οργανώσεων και οργανισμών και των στελεχών μας σε κάθε δήμο της χώρας, καθώς και στα συμβούλια οργανισμών της κεντρικής διοίκησης του κράτους και των σε εθνικό επίπεδο μαζικών οργανώσεων καθώς και της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών.
Καρπός αυτών των συζητήσεων ήταν σημαντικές τροποποιήσεις που εμπλούτισαν το περιεχόμενό τους. Πιο πρόσφατα, υποβλήθηκαν στην έγκριση των αντιπροσώπων στο συνέδριο, που ομαδοποιούνται στις αντίστοιχες αντιπροσωπείες περιοχών.
Χωρίς να προσποιούμαστε ότι καλύπτουμε όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στο έργο των προαναφερθέντων επιτροπών, θα κάνω μια σύντομη ανασκόπηση ορισμένων από αυτά.

Έχει ήδη ειπωθεί ότι η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, μαζί με τον αγώνα για την ειρήνη και την ιδεολογική σταθερότητα, αποτελούν τις κύριες αποστολές του Κόμματος.
Η κουβανική οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αποδείξει την ικανότητα αντίστασης έναντι των εμποδίων που αντιπροσωπεύει ο οικονομικός, εμπορικός και οικονομικός αποκλεισμός των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος δεν μπόρεσε να χτυπήσει τη διατήρηση των κύριων κατακτήσεων της επανάστασης στη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνική ασφάλιση, ούτε τους προγραμματισμένους αναπτυξιακούς στόχους ή την διεθνιστική υποστήριξη και αλληλεγγύης σε άλλους λαούς.

Παραμένουν αρνητικές επιπτώσεις και φαινόμενα, που σχετίζονται με την υπέρβαση της γραφειοκρατίας, τον ανεπαρκή έλεγχο των πόρων, των αιτίων του επιβλαβούς φαινόμενου της διαφθοράς και άλλων παρανομιών που –μεταξύ άλλων, περιορίζουν την αύξηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας. Δεν έχουν πάψει να είναι παρόντα διαρθρωτικά προβλήματα του οικονομικού μοντέλου που δεν παρέχει επαρκή κίνητρα για την εργασία και την καινοτομία.
Για να μετατραπεί αυτό το σενάριο σε μη αναστρέψιμο, επιβάλλεται μεγαλύτερος δυναμισμός στη διαδικασία ενημέρωσης του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου, έτσι ώστε να υπάρχει ένας επαρκής συνδυασμός του κεντρικού χαρακτήρα του σχεδιασμού με την απαραίτητη αυτονομία και αποκέντρωση στις ενδιάμεσες και βασικές περιπτώσεις του συστήματος επιχειρείν και της τοπικής (αυτο)διοίκησης -κυβερνήσεων.
Είναι επίσης απαραίτητο να εδραιωθεί η επενδυτική διαδικασία, με στόχο την ολοκλήρωσή της, χωρίς χώρο για τσάτρα-πάρτα προχειροδουλειά και αυτοσχεδιασμούς, να ενισχύσει την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα του κρατικού τομέα στους τομείς που καθορίζουν την ανάπτυξη της χώρας, στον καιρό της ευελίξίας και θεσμοθέτησης μη κρατικών μορφών διαχείρισης.

Πρόσφατα επεκτάθηκε, σημαντικά, το πεδίο εφαρμογής των εργατικών δραστηριοτήτων που μπορούν να ασκηθούν ατομικά, με 127 ακόμη δραστηριότητες που επιτρέπονται σε περισσότεροες από 2.000.
Η απόφαση αυτή, που επικροτείται από την εθνική και ξένη κοινή γνώμη, όπως το περιμέναμε, αξιολογείται σαν ανεπαρκής από εκείνους που ονειρεύονται την καπιταλιστική παλινόρθωση στη χώρα και την μαζική ιδιωτικοποίηση της λαϊκής περιουσίας και των μέσω παραγωγής.
Προτού καν εφαρμοστεί αυτή η σημαντική απόφαση, ζητήθηκε η ένταξη και άλλων επαγγελμάτων:
Φαίνεται ότι ο εγωισμός, η απληστία και η όρεξη για παραπέρα κέρδη ενθάρρυναν κάποιους για μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης που θα σάρωσε τα θεμέλια και την ουσία -τα αποστάγματα, μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας που χτίζεται πάνω από έξι δεκαετίες.
Με κάτι τέτοιο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα εθνικά συστήματα εκπαίδευσης και δημόσιας υγείας, η ελεύθερη όσο και καθολική πρόσβαση για όλους τους Κουβανούς θα αποσυναρμολογηθούν πλήρως.
Άλλοι, ελπίζοντας να θέσουν τη σοσιαλιστική αρχή του κρατικού μονοπωλίου στο εξωτερικό εμπόριο, παλεύουν για τη δημιουργία ενός μη κρατικού εσωτερικού συστήματος εμπορίου.

Fidel Raúl y José Machado Ventura en el V Congreso del PCCΑυτά είναι, θέματα που δημιουργούν σύγχυση …υπάρχουν όρια που δεν μπορούμε να υπερβούμε, επειδή οι συνέπειες θα ήταν μη αναστρέψιμες και θα οδηγούσαν σε στρατηγικά σφάλματα, στην ίδια την καταστροφή του σοσιαλισμού και επομένως της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας.
Όταν μιλώ για αυτά τα θέματα, θυμάμαι τα λόγια του αρχηγού της Κουβανικής Επανάστασης στο κλείσιμο του VI Συνεδρίου της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών, στις 4 Απριλίου 1992:
«Χωρίς σταθερότητα και αποφασιστικότητα, χωρίς πνεύμα συνέπειας με αυτά, η επανάσταση δεν θα είχε ποτέ θριαμβεύσει, διότι εκείνοι που κάνουν παραχωρήσεις, οι αδύναμοι και μαλακοί, εκείνοι που κιοτεύουν, είναι οι τελευταίοι που μας χρειάζονται» (χειροκροτήματα).

Δεν μπορεί ποτέ να ξεχαστεί ότι η κοινωνική ιδιοκτησία στα βασικά μέσα παραγωγής αποτελεί τη βάση της πραγματικής εξουσίας των εργαζόμενων.

Το κρατικό επιχειρηματικό σύστημα βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση να αποδείξει στην πράξη και να ενισχυθεί η θέση του ως δεσπόζουσα μορφή διαχείρισης στην οικονομία.
Αυτό δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται με διατάγματα, αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της σοσιαλιστικής κοινωνίας, γι ‘αυτό είναι αναπόφευκτο να προκαλεί ανακατωσούρα στις  επιχειρηματικές δομές από πάνω προς τα κάτω και το αντίστροφο, το οποίο οριστικά απομακρύνει την αδράνεια και τον κονφορμισμό οδηγώντας στη συμμόρφωση χτυπώντας την έλλειψη πρωτοβουλιών και την αναμονή από τον καναπέ για οδηγίες από τα ανώτερα επίπεδα.

Πρέπει να τροποποιήσουμε τις παλιές κακές συνήθειες και να αναπτύξουμε τα επιχειρηματικά και προληπτικά χαρακτηριστικά στα στελέχη των εταιρειών και των εγκαταστάσεών μας, τα οποία κάθε μέρα θα πρέπει να συνεργάζονται  με μεγαλύτερη αυτονομία, κυνηγώντας πιο αποτελεσματικά βελτίωση της παραγωγικότητας.
Όλα αυτά είναι να τα λες είναι εύκολα, το δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο, είναι να υλοποιηθεί και να εδραιωθεί η αλλαγή.
Είναι απαραίτητο να παγιωθεί μια πραγματική στροφή στη νοοτροπία προκειμένου να υπερασπιστούμε την αύξηση της εθνικής παραγωγής, ιδίως των τροφίμων, χτυπώντας την –κυρίαρχη, επιβλαβή συνήθεια των εισαγωγών παράγοντας τα πάντα και πηγαίνοντας σε ανταγωνιστικές εξαγωγές.

Ακόμα επιδιώκοντας και παλεύοντας για ανώτερα επίπεδα ικανοποίησης των αναγκών μας, πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με αυτό που έχουμε και να μην προσποιούμαστε υπερβατικά πως μπορούμε κάτι παραπάνω από αυτό που εμείς δημιουργούμε. Κάνοντας το αντίθετο πέφτουμε σε σφάλμα που έχουμε ήδη ζήσει και δεν πρέπει να επαναλάβουμε. Μην ξεχνάτε ότι η οικονομία είναι το ταχύτερο και ασφαλέστερο εισόδημα στη διάθεσή μας.

Ο διεθνής τουριστικός τομέας που αναπτύχθηκε με σταθερό τρόπο μέχρι το 2018, υπέστη πτώση το 2019 ως αποτέλεσμα των μέτρων που υιοθετήθηκαν από τις ΗΠΑ, όπου προστέθηκαν τα αποτελέσματα της πανδημίας.
Παρά το γεγονός αυτό, το κλείσιμο των περισσότερων εγκαταστάσεων έχει αξιοποιηθεί για τη συντήρηση και βελτίωση της ξενοδοχειακής υποδομής, έτσι ώστε όταν επανεκκινηθεί η τουριστική λειτουργία, να έχουμε δυνατότητα προσφοράς ανώτερων υπηρεσιών. Είμαστε αισιόδοξοι και είμαστε βέβαιοι ότι ο τομέας αυτός δεν θα ανακάμψει μόνο, αλλά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σε όφελος του λαού μας.

La mujer Cubana se adelanta con nuevas fuentes de empleoΤο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της σοσιαλιστικής ανάπτυξης απαιτεί από εμάς να έχουμε επαρκείς δυνατότητες για τη ρύθμιση της αγοράς, με την υψηλότερη δυνατή αρμονία, μέσω της χρήσης έμμεσων μεθόδων, όσο λιγότερο γίνεται διοικητικών.
Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι μη ικανοποιημένες λαϊκές απαιτήσεις θα αποτελούν κίνητρο για τους εθνικούς παραγωγούς, με βάση την αποτελεσματική και ορθολογική χρήση των υλικών και των οικονομικών πόρων (χειροκροτήματα).
Αυτοί είναι οι στόχοι της οικονομικο-κοινωνικής στρατηγικής για την ώθηση της οικονομίας εν μέσω παγκόσμιας κρίσης COVID-19, που εγκρίθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις από το Κόμμα και την κυβέρνηση.
Δεν είναι κακό να επαναλάβουμε ότι οι αποφάσεις στην οικονομία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προκαλέσουν ρήξη με τα ιδανικά της δικαιοσύνης και της επαναστατικής ισότητας και πολύ περισσότερο να αποδυναμώνει την ενότητα του λαού γύρω από το κόμμα του, γεγονός που θα υπερασπιστούμε τώρα και πάντα σαν αρχή πως δηλ. στην Κούβα, η εφαρμογή θεραπειών σοκ σε βάρος των ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού δεν θα επιτραπεί ποτέ, πως κανείς δεν θα είναι αβοήθητος.
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εθνική οικονομία, είναι μια καλή ευκαιρία να ευχαριστήσω μερίδα των πιστωτών μας την προθυμία αναδιάρθρωσης και συμμόρφωση με τις διεθνείς οικονομικές δεσμεύσεις στο βαθμό αυτό βοηθάει την ανάκαμψη της οικονομίας. Ομοίως, την απόφαση εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων σε ελεύθερο και μετατρέψιμο νόμισμα του κουβανέζικου peso, καθώς και μετρητών στα χέρια του λαού αλλά και νομικών οντοτήτων ξένων και ντόπιων.
Η ακραία κατάσταση έλλειψης ρευστότητας μας ανάγκασε να επανεισάγουμε πωλήσεις σε νόμισμα ελεύθερα μετατρέψιμο σε ένα μέρος λιανικής πώλησης και αργότερα τον χονδρεμπόριο.
Αυτό το απαραίτητο μέτρο είχε τον αρχικό σκοπό να εξασφαλίσει την παρουσία στην εσωτερική αγορά ενός συνόλου ποικιλιών που κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών εξαφανίστηκαν από την κρατική προσφορά, αφήνοντας χώρο για την παράνομη δραστηριότητα της αγοράς στο εξωτερικό και την μεταπώληση των ειδών αυτών με πολύ υψηλά ποσοστά κέρδους.
Ήδη υπό τις επιπτώσεις του COV-19, επεκτάθηκαν οι πωλήσεις σε νόμισμα ελεύθερα μετατρέψιμο προς άλλα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, με στόχο την ενθάρρυνση των εμβασμάτων που οι Κουβανοί πολίτες στο εξωτερικό εκτελούν σε εδώ συγγενείς τους. Δίπλα σε αυτό, η κυβέρνηση εξασφάλισε την κατανομή ενός αξιόλογου αποθέματος νομίσματος για να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα της προσφοράς σε κουβανικά pesos μιας μικρής ομάδας βασικών προϊόντων διατροφής, προσωπικής κλπ για την αποκατάσταση της παρουσίας των εθνικών παρόχων στην αγορά αυτή.

Νομίζω ότι είναι σκόπιμο να επισημανθεί ότι λόγω μιας ανεπαρκούς πολιτικής κοινωνικής επικοινωνίας και της δημοσίευσης εσφαλμένων προσεγγίσεων σε πολλά από τα μέσα του Τύπου μας, δημιουργήθηκε μια ορισμένη σύγχυση σε στελέχη που χρεώθηκαν με αυτή τη δουλειά με βάση και το βιβλίο εφοδιασμού.
Με το πέρασμα των μηνών και τις δημόσιες παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, έγινε κατανοητό ότι οι πωλήσεις σε ελεύθερα μετατρέψιμο νόμισμα είναι απαραίτητες και ότι θα διαρκέσουν το χρόνο που χρειάζεται για να πάρει τα πάνω της και να ενισχυθεί η οικονομία και έτσι να διασφαλισθεί η πραγματική μετατρεψιμότητα του εθνικού νομίσματος.
Μέσα σε αυτές τις σύνθετες συνθήκες συνεχίσαμε να θεσπίσουμε μέτρα προς το συμφέρον της ενθάρρυνσης των ξένων επενδύσεων, την αποφυγή των καθυστερήσεων, της υποχωρητικότητας και των εμποδίων στη λειτουργία τους που θέτει σε κίνδυνο την αποφασιστική συμβολή τους στην εθνική οικονομία.

Ήρθε η ώρα να διαγράψουμε από τα μυαλά μας, διάφορα προηγούμενα που σχετίζονται με τις ξένες επενδύσεις και να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη προετοιμασία και το σχεδιασμό νέων επιχειρήσεων με τη συμμετοχή και του ξένου κεφαλαίου.Zona Especial de Desarrollo MarielΈνα καλό παράδειγμα αυτών είναι τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στην ελεύθερη εμπορική ζώνη ανάπτυξης Zona Especial de Desarrollo Mariel που αποτελεί σημαντικό πόλο ξένων και εθνικών επενδυτών που απολαμβάνουν εντυπωσιακές υποδομές, οι οποίες δεν έχουν σταματήσει να βελτιώνονται παρά τα μέτρα ενίσχυσης του εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όσον αφορά την εφαρμογή της οικονομικοκοινωνικής πολιτικής του Κόμματος και της επανάστασης καλό είναι  να επισημάνουμε ότι η τάση προόδου γενικά ενισχύεται με γενική έννοια, ωστόσο, ορισμένες ανεπάρκειες εξακολουθούν να είναι εμφανείς στον σχεδιασμό, την οργάνωση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση των διαδικασιών και σε ορισμένες περιπτώσεις αργές και καθυστερημένες αντιδράσεις σε σωστές αποκλίσεις, καθώς και έλλειψη ολοκληρωμένης και ορατής οπτικής σχετικά με τα επίπεδα κινδύνου και τις ελλείψεις. Οι ενέργειες κοινωνικής κατάρτισης και επικοινωνίας δεν βρήκαν πάντα την απαιτούμενη ευκαιρία, ποιότητα και πεδίο εφαρμογής.
Παραμένη η αντίσταση στην αλλαγή και έλλειψη του καινοτόμου που εκφράζεται με στάση αδράνειας και  ακινησίας κατά την εφαρμογή των μέτρων που υιοθετήθηκαν, με φόβος άσκησης των μέσων που χορηγήθηκαν βλάπτοντας τις μη κρατικές μορφές και διαχείριση.
Η Μόνιμη Επιτροπή Εφαρμογής και Ανάπτυξης (Comisión Permanente de Implementación y Desarrollo) παρέλειψε να οργανώσει, με τον κατάλληλο τρόπο, τη συμμετοχή των διαφόρων παραγόντων που συμμετείχαν στην εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών και των καθηκόντων που υπερέβησαν τις ρητές εντολές προς το συνέδριο, με τον ρόλο που αντιστοιχεί στις λειτουργίες μας σε οργανισμούς, οργανώσεις και οντότητες.
Ταυτόχρονα, δεν προωθήθηκε επαρκώς οι πολιτικές και μαζικές οργανώσεις να διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.
Όλα αυτά οδήγησαν το πολιτικό γραφείο να εγκρίνει απόφαση κατανομής ευθυνών εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών μεταξύ Κόμματος και οργανισμών της κεντρικής διοίκησης του κράτους και των εθνικών φορέων, για υψηλότερους στόχους.
Ως αποτέλεσμα της ενημέρωσης των κατευθυντήριων γραμμών που εγκρίθηκαν στο VII συνέδριο, προτείνεται να διατηρηθούν 17, να τροποποιηθούν 165, να διαγραφούν 92 και να προστεθούν 18, έτσι θα αποτελείται από συνολικά 200.
Όπως είναι γνωστό, η εννοιοποίηση του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου, ή αλλιώς, ο θεωρητικός και εννοιολογικός οδηγός για το χτίσιμο του σοσιαλισμού στην Κούβα, εγκρίθηκε καταρχήν στο VII, με την εντολή να το συζητήσει στις οργανώσεις και με εκτεταμένους τομείς της κοινωνίας το Κόμμα και η Ένωση Νέων Κομμουνιστών και στη συνέχεια να μπει για έγκριση σε Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.
Στο πλαίσιο της εργασίας που έχει ανατεθεί στην Επιτροπή Νο. 1, που δημιουργήθηκε από το πολιτικό γραφείο για την αξιολόγηση της ενημέρωσης του περιεχομένου αυτού του προγραμματικού εγγράφου, τα κύρια του αιτήματα επικυρώθηκαν σε συμφωνία με το σύνταγμα, με τροποποιήσεις επίσης για να επιτύχουν μεγαλύτερη ακρίβεια σε ορισμένα θέματα, που θα συζητηθούν από τους αντιπροσώπους στις αντίστοιχες επιτροπές.
Την 1η Γενάρη τρέχοντος έτους, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία μελέτης και εργασίας, ξεκινήσαμε την νομισματική προσαμογή –Tarea Ordenamiento, η οποία, όπως είχαμε επανειλημμένα ανακοινώσει δεν είναι μια μαγική λύση στα προβλήματα της οικονομίας μας, αλλά θα επιτρέψει, όπως λέει και το όνομά της την καλύτερη απόδοση των διαφόρων φορέων του οικονομικού σεναρίου και ενθαρρύνει την αγάπη για δουλειά ως μέσο και αίσθηση ζωής των πολιτών. Πρέπει να διαγράψουμε την επιβλαβή αντίληψη, που προκύπτει από τον πατερναλισμό της κακώς εννούμενης ισότητας, ότι η Κούβα είναι η μόνη χώρα όπου μπορείς να ζήσεις χωρίς να εργάζεσαι. Το επίπεδο διαβίωσης και κατανάλωσης των Κουβανών θα πρέπει να καθορίζεται από τα νόμιμα εισοδήματα χωρίς υπερβολικές επιδοτήσεις και αδικαιολόγητας αιτήματα.
Οι λίγοι μήνες που πέρασαν επιβεβαίωσαν την πολυπλοκότητα του πεδίο εφαρμογής αυτής της διαδικασίας, η οποία αγγίζει όλα τα συστατικά μέρη της Κουβανέζικης κοινωνίας με ένα ευρύ σύνολο αποφάσεων και ενεργειών που δεν έχουν προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία της επανάστασης.
Όχι για για να ευλογάμε τα γένια μας, αλλά το στάδιο της ιδέας και του σχεδιασμού έλαβε χώρα, με τη συμμετοχή και τη συμβολή των ειδικών μας και των των ερευνητών στον παραγωγικό και ακαδημαϊκό τομέα του νησιού –με  την πολύτιμη συμβολή ιδρυμάτων από άλλα έθνη, καθώς και παρόμοιες εμπειρίες διαδικασιών.
Εφαρμόζεται ήδη στην Κίνα και το Βιετνάμ, αμβλύνοντας τις διαφορές.

Όπως έχει εξηγηθεί ευρέως, κινείται παράλληλα, με την καθιέρωση νομισματικής και ανταλλακτικής ενοποίησης, γενικής μεταρρύθμισης των μισθών, συντάξεων και κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και τη μείωση των επιδοτήσεων και προνομίων, με προσοχή στις ευάλωτες ομάδες, επικεντρώνοντας την προσοχή στα κενά που προκαλούνται από αδύναμη προετοιμασία και κατάρτιση, αμέλεια, έλλειψη απαιτητικότητας, ελέγχου, πολιτικής ευαισθησίας και ανεπαρκούς θεσμικής επικοινωνίας από τα στελέχη και τα μέλη που είναι υπεύθυνα για την πρακτική εκτέλεση τους, γεγονός που οδήγησε στην καθιέρωση υπερβολικών τιμών και μη συμμόρφωσης με τα τιμολόγια των δημόσιων υπηρεσιών …ηλεκτρική ενέργεια, νερό, φυσικό αέριο, είδη διατροφής κλπ. Ομοίως, υπήρχαν σφάλματα και καθυστερήσεις που συνδέονται με τα συστήματα μισθολογικής μεταρρύθμισης και πληρωμών.

Όλα αυτά αύξησαν τις ευθύνες και τη δουλειά της καθοδήγησης του Κόμματος, του κράτους και της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση διορθωτικών παρεμβάσεων και τροποποιήσεων στο υπό επεξεργασία σχέδιο απόφασης.
Η νομισματική μεταρρύθμιση πρέπει να συνεχιστεί σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι τη συνολική εφαρμογή της, και το σημαντικότερο, την εδραίωσή της, με ορατά οικονομικά και παραγωγικά αποτελέσματα που θα συμβάλουν στην υλοποίηση ενός ευημερούντος και βιώσιμου σοσιαλισμού στην Κούβα.
Το περιεχόμενο του άρθρου 5 του Συντάγματος, του οποίου η ολοκληρωμένη σύνταξη είναι προσωπικό έργο του Fidel Castro, διατηρήθηκε στο σημερινό, με τον ίδιο αριθμό και περιεχόμενο όπως το 1976, κατοχυρώνοντας το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας ως την κύρια και ανώτερη δύναμη της κοινωνίας και του κράτους, το οποίο οργανώνει και καθοδηγεί τις κοινές προσπάθειες προς την υλοποίηση του σοσιαλισμού.
Ως εκ τούτου, το συνταγματικό κείμενο συνεπάγεται τεράστια ευθύνη για όλα τα μέλη και στελέχη, δεδομένου ότι η ηθική εξουσία του ενιαίου κόμματος εγγυάται και αντιπροσωπεύει την ενότητα του έθνους και προέρχεται ακριβώς από την παραδειγματική συμμόρφωση με τα καθήκοντα και τις συνταγματικές επιταγές, καθώς και ως ύψιστη ηθικό, πολιτικό και ιδεολογική οντότητα, σε στενή σύνδεση με τις μάζες.
Πέφτει αυτό στις πλάτες του Κόμματος, ως οργανισμός που συγκεντρώνει την επαναστατική πρωτοπορία, με αποστολή να είναι η αξιόπιστη κληρονομιά της εμπιστοσύνης του λαού στον επικεφαλής ηγέτη της επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.
Δεν είναι κάτι καινούργιο, το είπα πριν από περίπου 15 χρόνια για να αποφύγουμε συγχύσεις το επαναλαμβάνω και σήμερα επειδή πιστεύω ότι είναι μια έννοια που διατηρεί όλη την εγκυρότητά του για το παρόν και το μέλλον του έθνους (χειροκροτήματα) .

1er Congreso PCC que fue como otra Revolución sesiones de trabajo celebradas 17 22 diciembre 1975

Ο ίδιος ο Fidel, ήδη από τις 14 Μαρτίου 1974, διακήρυξε: «Το κόμμα είναι η πρωτοπορία του λαού, η ασφάλεια του λαού, η εγγύηση για το λαό.
[…]
Η πρωτοπόρα οργάνωση είναι θεμελιώδης.
Ξέρετε τι δίνει ασφάλεια στην επανάσταση; Το Κόμμα!
Ξέρετε τι δίνει ζωή στην επανάσταση; Το Κόμμα!
Ξέρετε τι δίνει μέλλον στην επανάσταση, ζωή στην επανάσταση, προοπτική στην επανάσταση; Το Κόμμα!
Χωρίς το Κόμμα, η επανάσταση δεν θα μπορούσε να υπάρξει

(χειροκρότημα).

Fidel Castro en el 3er Congreso del PCCΑπό το VII συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε το 2016, συνέχισε η εκπλήρωση των στόχων της πρώτης εθνικής διάσκεψης σχετικά με τις τροποποιήσεις που εισήχθησαν στις μεθόδους και το στυλ εργασίας, των παραμέτρων οργάνωσης, της προσοχής στα κύρια προβλήματα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του έθνους, με σκοπό την υπέρβαση της παραποίησης και των παρεμβολών στις λειτουργίες και τις αποφάσεις στα κρατικά, κυβερνητικά και διοικητικά ιδρύματα – πάνω από 60 χρόνια τα επαναλαμβάνουμε …
Kαθένας για τον εαυτό του, σε καταστάσεις που επηρεάζουν το λαό μας.

Το καταστατικό του κόμματός μας το ορίζει ως συνέχεια του Κουβανικού Επαναστατικού Κόμματος, Partido Revolucionario Cubano,που δημιουργήθηκε από τον Martí οδηγό του αγώνα για την ανεξαρτησία, του πρώτου Κομμουνιστικού Κόμματος που ιδρύθηκε από τον Carlos Baliño και τον Julio Antonio Mella από την εθελοντική ένταξη των τριών επαναστατικών οργανώσεων που οδήγησαν στη μάχη ενάντια στην τυραννία του Batista.
Η ύπαρξη στην Κούβα ενός ενιαίου κόμματος υπήρξε και θα είναι πάντα, στο μάτι του κυκλώνα -επίκεντρο των εκστρατειών του εχθρού, τραγούδια των σειρήνων της ιερής μπουρζουαζίας, ξεκινώντας από την αρχαία τακτική του «διαίρει και βασίλευε».

Η ενότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κουβανών γύρω από το κόμμα και τα ιδανικά της επανάστασης ήταν το θεμελιώδες στρατηγικό μας όπλο για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία κάθε είδους απειλές και επιθέσεις.
Γι ‘αυτό πρέπει να φροντίσετε με ζήλο να μην αποδεχτείτε ποτέ τη διαίρεση μεταξύ των επαναστατών κάτω από τις ψεύτικες προσκλήσεις για «περισσόττερη δημοκρατία», γιατί αυτό θα ήταν το πρώτο βήμα για να καταστρέψει από την επανάσταση, τον σοσιαλισμό και κατά συνέπεια την εθνική ανεξαρτησία και να υποταχτούμε και πάλι στην κυριαρχία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
Τώρα, αν έχουμε ένα ενιαίο κόμμα, πρέπει να  προωθήσουμε την ευρύτερη δημοκρατία στη λειτουργία του και γενικά στην κοινωνία μας, παράλληλα με μια μόνιμη ειλικρινή και βαθιά ανταλλαγή απόψεων, που δε γίνεται πάντα, ενισχύοντας τους δεσμούς με την εργατική τάξη και το λαό μας εξασφαλίζοντας αυξανόμενη συμμετοχή των πολιτών σε θεμελιώδεις αποφάσεις.
Έχει ενισχυθεί η προσοχή μας στην Ένωση Νέων Κομμουνιστών, Φοιτητικών Οργανισμών και Κινήσεων Νέων, προκειμένου να αυξηθεί και να ενισχυθεί η πολιτική-ιδεολογική δουλειά, διατηρώντας παράλληλα τη βιολογική συνέχεια.
Προκειμένου να συνεχιστεί η εδραίωση της ενότητας των Κουβανών, χρειάζεται συνεχής μάχη και αντιπαράθεση με υπολείμματα προκαταλήψειων και κάθε είδους διακρίσεων που εξακολουθούν να επιβιώνουν.
Ομοίως, η πολιτική μας πρέπει να στραφεί και σε θρησκευτικά ιδρύματα και σχετικές ενώσεις που μπαίνουν όλο και περισσότερο σε διαφορετικές σφαίρες της εθνικής υπόστασης.

Todo por Cuba en cada cuadra

Όσον αφορά τις μαζικές οργανώσεις, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο να αναζωογονήσουμε τις ενέργειές τους σε όλες τις σφαίρες της κοινωνίας και επικαιροποιώντας τη λειτουργία τους στο σήμερα που είναι διαφορετικό από εκείνο των πρώτων χρόνων της επανάστασης όταν αυτές δημιουργήθηκαν.
Είναι απαραίτητο να διασώσουμε και να αναζωογονήσουμε τη δουλειά στη βάση, στα εργοστάσια, στις εκμεταλλεύσεις και τις γειτονιές για υπεράσπιση της επανάστασης και καταπολέμηση των εκδηλώσεων εγκλήματος και κοινωνικής αδιαμφισβήτησης. Είναι απαραίτητο να αυξηθεί η επαναστατική επαγρύπνιση και η αδιαλλαξία ενισχύοντας τη συμβολή μας στην ιδεολογική εργασία, την αντιπαράθεση στα ανατρεπτικά σχέδια του εχθρού και την προβολή – εδραίωση των δικών μας αξιών.
Συνεχίζοντας την υποστήριξη από το κόμμα στο έργο της Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας (Federación de Mujeres Cubanas) και άλλων θεσμικών οργάνων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και την καταγγελία της έμφυλης βίας.
Η αντιπαράθεση να εμβαθύνει σε προκαταλήψεις που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.
Σύμφωνα με τη Συνταγματική εντολή, το Συμβούλιο του Κράτους ενέκρινε Επιτροπή εκπόνησης προκαταρκτικού σχέδιου οικογενειακού κώδικα με συζήτηση στο Κοινοβούλιο και μετα στο λαό, δράση στην οποία ήδη δουλεύουμε.
Η δημιουργία του κυβερνητικού προγράμματος και η Επιτροπή με ευθύνη του πρόεδρου της δημοκρατίας, Díaz-Canel, για την αντιμετώπιση του αντικειμένου των φυλετικών διακρίσεων θα οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερη σε σχέση με το παρελθόν συζήτηση  μεταξύ μας και μέσα στο λαό.

Από την άλλη πλευρά, παρόλο που το ιδεολογικό έργο αποτελεί μία από τις κύριες κατευθύνσεις εργασίας του κόμματος, πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο που σημειώθηκε.
Ενώ είναι αλήθεια πως μέσω του τύπου μας η αλήθεια με ξεσκέπασμα του ψέματος γίνεται, υπάρχουν εκδηλώσεις του θριαμβολογίας στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η πραγματικότητα της χώρας.
Μερικές φορές, παρουσιάζονται δημοσιογραφικά δημοσιεύματα που, αντί να αποσαφηνίζουμε, τείνουν να συγχέουν.
Αυτές οι προσεγγίσεις βλάπτουν την αξιοπιστία της εγκεκριμένης πολιτικής πληροφόρησης και κοινωνικής επικοινωνίας. Η αμεσότητα στην προσέγγιση του εθνικού καθήκοντος δεν θα πρέπει να είναι σε αντίθεση με την αντικειμενικότητα, τον επαγγελματισμό και, πάνω απ όλα, το πολιτικά σκόπιμο.

Σε πολιτικό-ιδεολογικό επίπεδο, ισχύουν περίπου τα ίδια, η δημιουργικότητα απαιτείται, να προσαρμόζεται αποτελεσματικά στο σενάριο που ζούμε, ενισχύοντας τη μελέτη της ιστορίας της χώρας μας, μεταφέροντας σε κάθε κουβανό το μήνυμα της αισιοδοξίας και την εμπιστοσύνη πως μαζί θα γνωρίζουμε και θα ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο.
Συνοπτικά, απαιτείται μια βαθιά μεταμόρφωση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ουσίας και των αξιών που προέρχονται από το έργο της επανάστασης.
Δυναμώνουμε το πρόγραμμα ιδεολογικής – πολιτιστικής επιρροής ενάντια στη δυσφήμιση του σοσιαλιστικού μοντέλου ανάπτυξης και παρουσιάζοντάς το ως τη μόνη εναλλακτική λύση την καπιταλιστική παλινόρθωση.

Η ανατρεπτική συνιστώσα της πολιτικής των ΗΠΑ προς την Κούβα επικεντρώνεται στη ρωγμή της εθνικής ενότητας. Υπό την έννοια αυτή, δίνεται προτεραιότητα στις δράσεις που απευθύνονται στους νέους, τις γυναίκες και τους ακαδημαϊκούς, τον καλλιτεχνικό και πνευματικό τομέα, τους δημοσιογράφους, τους αθλητές, τη σεξουαλική ποικιλομορφία και τις θρησκείες.
Τα θέματα βάλλουν και σε συγκεκριμένες ομάδες που συνδέονται με την προστασία των ζώων, το περιβάλλον ή τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αποσκοπώντας στην παραβίαση των υφιστάμενων θεσμών της χώρας.
Οι ενέργειες επιθετικότητας των ΗΠΑ δίνουν και παίρνουν με απλόχερη χρηματοδότηση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών εγκατεστημέων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ χοντρό χρήμα πέφτεςι στην ανάπτυξη πλατφορμών ανοιχτής ιδεολογικής επίθεσης στην επανάσταση με προκλήσεις για εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους, εκτέλεση σαμποτάζ και τρομοκρατικών πράξεων που ενθαρρύνεται , συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας των ανθρώπων μας για επιβολή του νόμου και των εκπροσώπων της επαναστατικής εξουσίας. Ξεδιάντροπα μιλάνε για το χρήμα και τα μέσα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στους εκτελεστές αυτών των εγκληματικών δράσεων.
Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δημιούργησε την «ομάδα εργασίας για το Διαδίκτυο για την Κούβα» που φιλοδοξεί τα κοινωνικά δίκτυα να γίνουν κανάλια υποτροπής, δημιουργώντας ασύρματα δίκτυα για την υλοποίηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο ενάντια στις υποδομές και ενάντια στον κρατικό έλεγχο.
Για τα οφέλη και τους κινδύνους των εμπλεκόμενων στη χρήση του Διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων έχουμε ήδη μιλήσει στο Κοινοβούλιο αρκετές δεκάδες πριν από χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του μύθου των γλωσσών του Αισώπου, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το καλύτερο και επίσης για το χειρότερο.
Δεν πρέπει να αφήνουμε χώρος σε ενθουσιασμούς μπροστά στις νέες τεχνολογίες χωρίς να εγγυηθούμε προηγουμένως την ασφάλεια των υπολογιστών.

Το ψέμα, ο χειραγώγηση και η εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων δεν γνωρίζουν πλέον κανένα όριο. Μέσα από αυτά σχηματίζεται και αποκαλύπτεται στους τέσσερις ανέμους μια εικονική εικόνα της Κούβας ως πεθαμένη και χωρίς μελλοντική κοινωνία, που πρόκειται να καταρρεύσει μέσα από αναμενόμενη κοινωνική έκρηξη. Ωστόσο, η αλήθεια είναι μια άλλη, η εσωτερική αντεπανάσταση, η οποία στερείται κοινωνικής βάσης, ηγετικής θέσης και κινητικότητας, εξακολουθεί να μειώνεται –σχετικά με τον αριθμό των μελών της και τον αριθμό των ενεργειών των κοινωνικών επιπτώσεων, αλλά  συγκεντρώνει τον ακτιβισμό σε κοινωνικά δίκτυα και Διαδίκτυο.

Είμαστε σταθερά πεπεισμένοι ότι οι δρόμοι, τα πάρκα και οι γειτονιές είναι και θα είναι για τους επαναστάτες και ότι ποτέ δεν θα αρνηθούμε στους ηρωικούς ανθρώπους μας το δικαίωμα να υπερασπιστούν την επανάσταση τους (χειροκροτήματα).

Αυτές οι περιστάσεις απαιτούν τον επείγοντα μετασχηματισμό για τον οποίο μίλησα σε ιδεολογικό έδαφος.

Από την άποψη της πολιτικής των στελεχών, συνεχίζεται η συμμόρφωση με τα τελευταία συνέδρια και την 1η εθνική διάσκεψη.
Προχωρήσαμε στην οργανωτική σύλληψη και υλοποίηση μιας πολιτικής σταδιακής ανανέωσης, ομοίως, υπάρχει μια προοδευτική αύξηση που διατηρείται στην προώθηση των νέων, των γυναικών, των μαύρων και των mulatos (κρεολών) με βάση την αξία και τις προσωπικές ιδιότητες, αν και αυτό που επιτυγχάνεται είναι απολύτως ανεπαρκές σε σχέση με τις κύριες ευθύνες στο κόμμα, το κράτος και την κυβέρνηση .
Συνεχίζει και η προώθηση των στελεχών της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών σε επαγγελματική βάση στο Κόμμα.
Ταυτόχρονα, παραμένουν οι αδυναμίες στην εφαρμογή της πολιτικής των στελεχών, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στην τάση του φορμαλισμού και την επιφανειακή προσέγγιση, ενώ όχι λίγα στελέχη που θεωρούνται απαραίτητα δεν αντιμετωπίζουν στα σοβαρά το σχηματισμό εφεδρειών. Υπάρχει σπάνια η σωστή σύνδεση με το λαό και έλλειψη ευαισθησίας, όπως επίσης αδυναμία να κινητοποιήσουν το συλλογικό στην επίλυση προβλημάτων και μια ασθενής σύνδεση –κομματικά, προς τα κάτω.

Υπάρχει μια ανεπαρκής κοινωνική κουλτούρα που περιορίζει την ικανότητα να παρακινήσει, να κατανοεί, να συμμετέχει και να συζητά θέματα που αφορούν τη μάζα των εργαζομένων. Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις συντρόφων που προωθούνται σε χρεώσεις χωρίς να έχουν αποδείξει την ικανότητα στην προετοιμασία να ασκήσουν και να φέρουν σε πέρας τα συγκεκριμένα καθήκοντα, ενώ αδυναμία εκδηλώνεται στη βελτίωση της σύνθεσης του στελεχικού δυναμικού όσον αφορά τις γυναίκες, τους μαύρους και mulatos.
Διατηρείται η πρακτική ανάδειξης συντρόφων που όλοι γνωρίζουν ότι δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις για να προωθηθούν, γεγονός δυσκολεύει τη δουλειά των επικεφαλής, που διατηρούν με τη σειρά τους και παγώνουν τη σωστή ανάπτυξη και προώθηση νέων ηγετών.

Θεωρώ σκόπιμο να αναφερθώ στο περιεχόμενο του άρθρου 4 του Συντάγματος της Δημοκρατίας, που λέει: «Η υπεράσπιση της Σοσιαλιστικής Πατρίδας είναι η μεγαλύτερη τιμή και το ανώτατο καθήκον κάθε Κουβανού».
Αυτό το σημαντικό στοιχείο του Συντάγματος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από όλα τα μέλη του Κόμματος, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής των στελεχών.
Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή η προώθηση σε σοβαρά καθήκοντα μελών που αδικαιολόγητα, δεν έχουν εκπληρώσει ενεργή στρατιωτική θητεία, που αποτελεί τη σοβαρή διαδρομή προετοιμασίας όλων των πολιτών –των στελεχών του Κόμματος κατά κύριο λόγο, ζήτημα που γίνεται πιο σημαντικό στο πέρασμα του χρόνου.
Η τάση υπογεννητικότητας μέχρι το 2030 θα αποτελέσει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα με πολλές πτυχές, αν στο μεταξύ δε βρεθούν λύσεις.
Σε αυτόν τον τομέα έχουμε το πολύτιμο παράδειγμα της σημασίας σχετικής απόφασης, που υιοθετήθηκε κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Εξωτερικών, από το 2002, πριν από 19 χρόνια, ότι όλοι οι φοιτητές του ανώτερου Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Instituto Superior de Relaciones Internacionales), και των δύο φύλων, πριν από τη φοίτησή τους πρέπει υποχρεωτικά να έχουν ολοκληρώσει τη θητεία τους –από αυτή τουλάχιστον ένα χρόνο στο συνοριακό στρατόπεδο Brigada de la Frontera, μπροστά από την παράνομη ναυτική βάση του Guantánamo.
Ένα από τα λίγα που έχουν εκπληρωθεί κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών χωρίς κανένα πρόβλημα.
Υπό το πρίσμα της τάσης γήρανσης του πληθυσμού της Κούβας, μεταξύ πολλών άλλων αρνητικών επιπτώσεων, περιορίζεται ο αριθμός των πολιτών που φτάνουν στην ηλικία στράτευσης και η εμπειρία του ανώτερου Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων θα πρέπει να μελετηθεί με στόχο τη σταδιακή γενίκευση ότι όλοι οι φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να εκπληρώνουν προηγουμένως με αυτό το καθήκον.

Díaz Canel Raoul CastroΟ Πρόεδρος της Δημοκρατίας, DíazCanel, μετά από πρόσκληση του Φιντέλ, εκπλήρωσε εθελοντικά θητεία σε μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας για να αφομοιώσει τη νέα τεχνολογία, μετά την αποφοίτησή του ως ηλεκτρονικού μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Las Villas, και, όπως είπε αυτοκριτικά, η 3χρονη αυτή περίοδος, ήταν πολύ χρήσιμη στην κατάρτισή του ως στέλεχος της επανάστασης.
Από αυτό το βήμα στέλνω ένα χειροκρότημα στον Πρόεδρο γι αυτό του το παράδειγμα…
(χειροκροτήματα).

Αναφορικά με τον στρατηγικό της χαρακτήρα, η πολιτική των στελεχών απαιτεί συνεχή βελτίωση και ενημέρωση, ώστε να εξασφαλίζει την επιλογή, την κατάρτιση και την προώθηση ενός πλαισίου που χαρακτηρίζεται από τη δέσμευσή της για επανάσταση –πρώτα και κύρια και από ταπεινότητα, σεμνότητα, προσωπικό παράδειγμα, ηγετική ικανότητα, ενάντια σε κάθε ελιτισμό, ματαιοδοξία, αυτάρκεια και φιλοδοξία.

Η πολιτική στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας πρέπει να εξασφαλίσει ένα εργοτάξιο των ηγετών του αύριο, σε στενή επαφή με τις μάζες, με την ικανότητα να κινητοποιεί, να συδιαλέγεται, να κουβεντιάζει, να δίνει απαντήσεις, να είναι απαραίτητο, αυξάντας στο μέγιστο την πολιτική και ανθρώπινη ευαισθησία, την πειθαρχία, την απαιτητικότητα και τον έλεγχο, κάνοντας χρήση της συλλογικής καθοδήγησης ως βασικό τρόπο και καλύτερη λύση στα προβλήματα.

Θέματα εξωτερικής πολιτικής

Το διεθνές σενάριο που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι σημαντικά διακριτό από τον Απρίλιο του 2016, όταν γιορτάζουμε το VII συνέδριο. Αυτά τα πέντε χρόνια χαρακτηρίστηκαν από μια άνευ προηγουμένου αύξηση της επιθετικότητας της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ιστορικά, οι ΗΠΑιμπεριαλιστική ηγέτιδα του κόσμου, αποτελεί μόνιμη απειλή για τον μέλλον και την επιβίωση του Κουβανικού έθνους. Δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Έχει συνοδεύσει τους Κουβανούς από την πρώτη μέρα ύπαρξης της πατρίδας μας ενάντια στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία του λαού μας.
Ήταν ήδη μια πρόκληση για τους ήρωες που σήκωσαν τα λάβαρα κατά της ισπανικής αποικιοκρατίας τον 19ο αιώνα. Την ξαναβρίσκομαι στις γενιές των Κουβανών που συνεχίζουν τον αγώνα στον εικοστό αιώνα και ανέδειξαν ένα λαό που μέχρι τις μέρες μας αγωνίζεται –με τη στενή έννοια, για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Υλοποιήθηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής κατοχής της χώρας μας μεταξύ 1898 και 1902 και με την επακόλουθη επιβολή της τροπολογίας Platt (Enmienda Platt) ως προσάρτημα του Συντάγματος.
Ενοποιήθηκε με τη συνθήκη Tratado de Relaciones του 1934, ένα ζήτημα που έχω επισημάνει σε συνομιλίες με πολίτες όπου ο γείτονας του Βορρά επέβαλε μια κυβέρνηση υπό την απειλητική παρουσία ναυτικών μονάδων του αμερικάνικου ναυτικού στον κόλπο της Αβάνας.
Επομένως, είχε να κάνει με προφανή και υποκριτική χειρονομία στην τροπολογία Platt, με τις χειρότερες διατάξεις να παραμένουν, ​​μαζί με τις πολιτικές και οικονομικές δεσμεύσεις που ενοποίησαν την υποταγή και εξάρτηση της Κούβας από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τον Ιανουάριο του 1959.
Είναι μια πρόκληση που συνδέεται στενά με την ιμπεριαλιστική αντίληψη του πεπρωμένου Destino Manifiesto, και τη βιαιότητα του δόγματος Monroe (σσ. όλη η Αμερική ανήκει στις ΗΠΑ) και τα οράματα του παναμερικανισμού με στόχο να υποτάξουν την περιοχή μας ακόμη από την εποχή του Simón Bolívar.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στην τεράστια και άνιση αμερικανική ισχύ με κλιμάκωση της επιθετικότητας κατά της Κούβας, προστέθηκε η ατιμωρησία.
Η αμερικανική κυβέρνηση φάνηκε πεπεισμένη ότι απολάμβανε την ελευθερία να ενεργεί με δικαίωμα να επιβάλει τη θέλησή της στον κόσμο ολόκληρο, με χρήση βίας δημιουργώντας πολιτική, νομική και ηθική κρίση δυναμιτίζοντας τις διεθνείς σχέσεις εδώ και δεκαετίες.
Η διεθνής κοινότητα αποδείχτηκε ανίκανη να σταματήσει τις καταφανείς καταχρήσεις δικαιώματος και εξουσίας από τη μεγαλύτερη οικονομική, στρατιωτική και τεχνολογική δύναμη, των οποίας η ανεύθυνη δράση υπήρξε η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την οικολογική ισορροπία και την επιβίωση της ζωής στον πλανήτη.
Το πλαίσιο αυτό εξηγείται εν μέρει από το ιδιαίτερα επιβλαβές αποτέλεσμα του οικονομικού αποκλεισμού μέσω του οποίου οι ΗΠΑ επιτίθενται στη χώρα μας.
Οι συνθήκες μιας όλο και περισσότερο διασυνδεδεμένης διεθνούς οικονομίας, αλληλεξαρτώμενης όλο και περισσότερο υπόκειται στην υπαγόρευση των κέντρων εξουσίας που ελέγχονται από την Ουάσινγκτον.Cuba si no mas bloqueo 1

Παρά την συντριπτική απόρριψη της διεθνούς κοινότητας, ο αποκλεισμός δυσκολεύει τις οικονομικές σχέσεις της Κούβας με σχεδόν όλα τα έθνη του πλανήτη, ανεξάρτητα από την πολιτική θέση μιας χώρας ή της σχέσης της μαζί μας.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις δεν έχουν καν τη δυνατότητα να επιβάλλουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σαν δράση εθνικών οντοτήτων που βρίσκονται στα δικά τους εδάφη, δεδομένου ότι συνήθως επιβάλλει η Ουάσινγκτον, λες και ζούμε σε έναν υποταγμένο κόσμο από τη μονοπολική εξουσία των ΗΠΑ.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εκφράζεται με ειδικό αντίκτυπο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όταν η εθνική τραπεζική πολιτική πολλών χώρων λειτουργεί προνομιακά σε όφελος των αμερικανών επιβάλλοντας αντίστοιχες  πολιτικές αποφάσεις στις κυβερνήσεις τους. Αυτές οι πραγματικότητες επιβεβαιώνονται ως επέκταση μιας νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
Αυτός ο αποκλεισμός, που ο λαός μας υφίσταται πάνω από 60 χρόνια με αγώνα, θυσία και δημιουργικότητα, θα μπορούσε να καταστρέψει την οικονομία και την κοινωνική σταθερότητα οποιασδήποτε χώρας, ακόμη και εκείνων που είναι πλουσιότερες και πιο ισχυρές από την Κούβα. Είναι ο πιο ολοκληρωμένος, πολύμορφος και χρονικά παρατεταμένος οικονομικός πόλεμος που έχουν εξαπολύσει ποτέ εναντίον οποιουδήποτε έθνους.

Μόνο σε συνθήκες σοσιαλιστικού συστήματος, με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη, την ενότητα του λαού γύρω από το κόμμα του και την κοινή προσπάθεια να υπερασπιστεί τη χώρα, μπορεί ένα λιγότερο ανεπτυγμένο έθνος και σχετικά μικρό όπως εμείς, με λίγους φυσικούς πόρους -αποφεύγοντας την κατάρρευση ακόμη και να αναπτύσσεται.
Η πολιτική κατά της Κούβας εξαπολύθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και ενισχύθηκε, ακριβώς, στις σκληρές συνθήκες της πανδημίας COVID-19, κάνοντας προφανή, εντυπωσιακά, την αδίστακτη φύση του ιμπεριαλισμού.
Μερικές φορές δεν γίνονται κατανοητά τα αντικειμενικά δεδομένα σχετικά με τη ζημία που προκάλεσε στην οικονομία της Κούβας ούτε ο πραγματικός αντίκτυπος των παραπάνω από 240 καταναγκαστικών μέτρων από το 2017 και μετά.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για απλές ενέργειες αύξησης του αποκλεισμού, αλλά από τις νέες μεθόδους, ορισμένες πρωτοφανείς, οι οποίες οδήγησαν το μέγεθος του εμπάργκο σε ένα ποιοτικά πιο επιθετικό βήμα, το οποίο αντανακλάται στις υλικές ελλείψεις που συνοδεύουν την καθημερινή ζωή κάθε Κουβανού.
Σε αυτό προστίθεται η σωρεία μέτρων της καμπάνιας που χρηματοδοτείται από την Ουάσινγκτον για να προωθήσει το ψέμα ότι ο αποκλεισμός δεν είναι πραγματικός, ότι δεν βλάπτει πραγματικά την οικονομία μας, ότι δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την ανάπτυξή μας και την οικονομική μας σταθερότητα. Είναι μια ψευτιά που διαδίδεται μέσα από τα ισχυρά μέσα πληροφόρησης στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού και των ψηφιακών δικτύων που αποσκοπούν να επηρεάσουν τη σκέψη πολλών, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους συμπατριώτες μας.Nobel prize for the doctors of Cuba 2021 Προβλήματα Προοπτικές

Μεταξύ των πρώτων ενεργειών για την ενίσχυση του οικονομικού φράχτη κατά της Κούβας ήταν να ορίσει έναν κατάλογο των κουβανικών επιχειρηματικών οντοτήτων που θα υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς. Αυτός ο κατάλογος, ο οποίος ενημερώθηκε αρκετές φορές, καλύπτει σήμερα 231 μονάδες, πολλές από αυτές με ευθύνη στο λιανικό δίκτυο της χώρας, το σύστημα παροχής των σημαντικότερων αναγκών για την οικονομία και τον πληθυσμό, όλες τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της χώρας και πολλά ιδρύματα του χρηματοοικονομικού και πιστωτικού τομέα.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δικαιολογεί αυτή τη δράση με το πρόσχημα του περιορισμού της δραστηριότητας των εταιρειών που ανήκουν στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, κατηγορώντας για διατήρηση της καταστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα και την κουβανική παρέμβαση στη Βενεζουέλα.
Οι άνθρωποι μας γνωρίζουν καλά ότι αυτή η παράνομη δίωξη κατευθύνεται εναντίον επιτυχημένων οντοτήτων, των οποίων η κοινωνική λειτουργία είναι εντελώς οικονομική και εμπορική, όπως συμβαίνει οπουδήποτε στον κόσμο, και γεγονός που εξασφαλίζει σημαντική συμβολή στην εθνική οικονομία.

Γνωρίζει επίσης με σαφή βεβαιότητα και με ιστορική εμπειρία ότι στόχος αυτού του μέτρου είναι να επεκταθεί παραπέρα το εμπάργκο για να σαμποτάρει το επιχειρηματικό σύστημα, εμποδίζοντας τη διαδικασία αναζωογόνησης της οικονομίας, χτυπώντας και σπάζοντας την κρατική διαχείριση με επιβολή της ψεύτικης πληροφόρησης, τον ατομικισμό της οικονομικής δραστηριότητας και το χάος, με δηλωμένο το στόχο στραγγαλισμού της χώρα και πρόκληση κοινωνικής έκρηξης.
Στην έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, χρειάστηκε να αφιερώσουμε σημαντικούς πόρους για να εγγυηθούμε επειγόντως τον εξοπλισμό και τα υλικά που είναι απαραίτητα στα νοσοκομεία μας και στα κέντρα φροντίδας.
Το κόστος θα ήταν λιγότερο επαχθές εάν η Κούβα δεν έπρεπε να πάει σε απομακρυσμένες και συχνά έμμεσες αγορές για την απόκτηση τεχνολογιών που υπόκεινται σε απαγορευτικές διατάξεις των ΗΠΑ, λόγω εμπάργκο.
Οι οικονομικές διώξεις, από την άλλη πλευρά, απέκτησαν τα χαρακτηριστικά ενός πραγματικού κυνηγιού κατά των κουβανικών συναλλαγών, δυσκολεύοντας ή αναιρώντας πόρους και εισπράξεις από εξαγωγές για πληρωμή προϊόντων και υπηρεσιών που εισάγουμε, με την επακόλουθo deficit εξωτερικού εμπορίου.
Για να τιμωρήσει την Κούβα και τους Κουβανούς που ζουν μέσα και έξω από τη χώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποκλείσει σχεδόν κάθε πιθανότητα κίνησης χρήματος από και προς το νησί.
Αυτές οι πραγματικότητες είναι παρούσε σε κάθε πτυχή έλλειψης βασικών καταναλωτικών προϊόντων του πληθυσμού. Επιπλέον έχουν να κάνουν με πολλές από τις δυσκολίες της εθνικής βιομηχανίας να υπολογίζουν εγκαίρως, με την απαιτούμενη ποιότητα και με πρότυπα, τις απαραίτητες εισροές παραγωγής. Αυτό καλύπτει τόσο τα καταναλωτικά αγαθά όσο και τα φάρμακα και τα προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων.No al BloQueo CubaΗ ενίσχυση του εμπάργκο περιπλέκει τη συμμόρφωση με τις διεθνείς χρηματοοικονομικές δεσμεύσεις μας, παρά την αποφασιστικότητα και την προσπάθεια να πραγματοποιούμε τις πληρωμές που, αν και μέτριες, συνεπάγονται για εμάς μια μεγάλη θυσία.
Όλο και περισσότερο βλέπουμε εφαρμοστέα μέτρα (σσ. νότες) για τον περιορισμό ταξιδιών στην Κούβα, τόσο αεροπορικώς όσο και από τη θάλασσα, γεγονός που συνεπάγεται άλλο ένα βάναυστο πλήγμα στις υπηρεσίες -σε ένα σημαντικό τμήμα του κρατικού και μη τομέα της οικονομίας.
Η ζημία που προκαλούν τα μέτρα αυτά στο βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού δεν είναι τυχαίο ή φρούτο πράπλευρων επιπτώσεων, είναι συνέπεια σκόπιμης στοχευμένης τιμωρίας, του κουβανικού λαού στο σύνολό του.
Μία από τις σκληρότερες ενέργειες, απαράδεκτη με βάση το διεθνές δίκαιο και με πλήρη ατιμωρησία την οποία απολαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί η προσπάθεια, από τον Απρίλιο του 2019, να στερήσουν την Κούβα από καύσιμα. Για να επιτευχθεί αυτό, εφαρμόζουν μέτρα αντισυμβατικού πολέμου, προκειμένου αυτές οι προμήθειες να μη φθάσουν στην εθνική επικράτεια.
Είναι μία από τις ενέργειες που καταδεικνύει καλύτερα τη νέα διάσταση του οικονομικού πολέμου κατά της Κούβας.
Έχουμε περάσει περιόδους ζόρικες και έντασης, αλλά το τίμημα δεν ήταν καταστροφικό -όπως ονειρεύονταν οι ΗΠΑ, χάρη στη δύναμη της κοινωνίας που έχουμε χτίσει, στην ικανότητα αντίστασης και υπεράσπσης από έναν ηρωικό λαό.
Μια άλλη από τις πράξεις που περιγράφει καλύτερα τη φύση του ιμπεριαλισμού και την κλιμάκωση της επιθετικότητάς του απέναντι στη χώρα μας είναι η ανήθικη εκστρατεία που εξαπολύεται ενάντια στη διεθνή ιατρική συνεργασία που παρέχει η Κούβα.
Η τροχιά μας σε αυτό το μέτωπο δεν έχει όμοιό της στον κόσμο όλο. Είναι για εμάς μια συμβατική υποχρέωση σύμφωνα με τις ηθικές αρχές στις οποίες είναι χτισμένη η Κουβανέζικη κοινωνία. Συμυκνώνεται στην αντίληψη ότι μοιραζόμαστε αυτό που έχουμε –το υστέρημα, όχι τοι πλεόναμα.
Η επιτυχία της διαμόρφωσης με επιμονή και αφοσίωση ένα τέτοιο ανθρώπινο δυναμικό οφείλεται στο ότι έχουμε ένα ισχυρό, αποτελεσματικό και βιώσιμο σύστημα δημόσιας υγείας, που μας δίνει αυτή την ευκαιρία και δυνατότητα να το μοιραστούμε με άλλους.
Είναι μια προσπάθεια αλληλεγγύης που θα παραμείνει τέτοια παρά την όποια εκστρατεία αμαύρωσης.
Έχει σώσει ζωές, έχει ανακουφίσει ταλαιπωρημένο κόσμο, έχει βελτιώσει συνθήκες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, σχεδόν πάντα από τους πιο ευάλωτους ή μειονεκτικούς – μειονοτικούς πληθυσμούς, τις περισσότερες φορές σε απομακρυσμένες περιοχές και –όχι σπάνια, υπό συνθήκες εξαιρετικής δυσκολίας ακόμη και άκρως επικίνδυνες. Περιλαμβάνει σημαντικά και αντιπροσωπευτικά καθήκοντα βοήθειας σε χώρες που υπέστησαν φυσικές καταστροφές.
Η αμερικανική επίθεση απευθύνεται στη δυσπιστία απέναντι σε μια τέτοια ευγενή και αναγνωρισμένη εργασία, που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια της χώρας για την εξασφάλιση των χιλιάδων τεχνικά και ηθικά εκπαιδευμένων επαγγελματιών, απλά για να στερήσει την Κούβα ακόμη κι από αυτό το μικρό, δίκαιο, ειλικρινή και νόμιμο πόρο.

Nobel Prize Cuba

Η πρόσβαση στην υγεία είναι ένα καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών διαπράττει έγκλημα όταν –προκειμένου να μας επιτεθεί, αφιερώνεται στο σαμποτάζ μιας μοναδικής πηγής ιατρικών υπηρεσιών στις οποίες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση στον κόσμο.
Εκτός από όλα τα παραπάνω, τον Απρίλιο του 2019 και με στόχο να εμποδίσουν ξένων επενδυτές -εταιρείες και επιχειρηματίες που στοιχηματίζουν σε μια οικονομική και εμπορική σχέση με την Κούβα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν, για πρώτη φορά, τη δικαστική παρέμβαση με βάση την παρ. ΙΙΙ του κατάπτυστου νόμου Helms-Burton με αιτήματα υποτιθέμενων νομέων εθνικοποιημένων κεφαλαίων και επιχειρήσεων κατά τα πρώτα έτη της επανάστασης.
Δεν είναι νέος νόμος, χρονολογείται από το 1996, κωδικοποιεί τον αποκλεισμό και καθιερώνει ως υποχρέωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιτεθεί οικονομικά στην Κούβα, συλλήβδην και σε διεθνή κλίμακα –με νομική εντολή την προώθηση του, για πολιτική ανατροπή και καταστροφή της συνταγματικής τάξης στην Κούβα, με την υποστήριξη πακτωλού εκατομμυρίων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό σε χρονιάτικη βάση.
Θα ήταν το άκρο άωτο η καθιέρωση ενός κηδεμόνα ως προϋπόθεση να αποφασίζουμε τους σχεδιασμούς μας και το  πρόγραμμα πολιτικής παρέμβασης στη χώρα μας υποτάσσοντας το κουβανικό έθνος στην κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα διόριζε και την κυβέρνηση.
Πρόκειται για ένα άθλιο πολιτικό και νομικό μέσο, ​​που σχεδιάστηκε προσεκτικά με μεγάλο οπορκισμό στις πιο δύσκολες στιγμές της Periodo Especial -ειδικής περιόδου, όταν πίστεψαν στην Ουάσινγκτον ότι η επανάσταση δεν θα ήταν σε θέση να αυτοσυντηρηθεί πιστή στη δέσμευση να κρατήσει ψηλά τις σημαίες του σοσιαλισμού και να προστατεύσει τους στόχους και τα ιδανικά που υπερασπίστηκαν τους μάρτυρες μας.
Γι αυτό λέμε ότι είναι νόμος που ο λαός μας θα πρέπει να ξέρει καλά καλά και δεν έχει την πολυτέλεια να ξεχάσει αντέχοντας οικονομικά μια μέρα παραπάνω από τότε που θα καταργηθεί.

Όταν, τον Δεκέμβριο του 2014, αποφασίσαμε μαζί με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών -τότε επικεφαλής ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα, να προχωρήσουμε προς καλύτερη κατανόηση των χωρών μας, λέγαμε στην Εθνοσυνέλευση της λαϊκής εξουσίας: …
«[…]
Έγινε ένα βήμα, αλλά παραμένει να επιλυθεί το κύριο, η παύση του οικονομικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού κατά της Κούβας, που ανθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως στον τομέα των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, με την εφαρμογή τεράστιων και παράνομων προστίμων κατά τραπεζών σε διάφορες χώρες»…
Η επιθετική συμπεριφορά που εξαπολύθηκε από την προηγούμενη αμερικανική διοίκηση επιβεβαιώνει με σαφή αποδεικτικά στοιχεία ότι οποιαδήποτε προοπτική της αληθινής θετικής εξέλιξης στη σχέση μεταξύ και των δύο χωρών, έτσι ώστε να είναι βιώσιμη, θα πρέπει να συνδέεται με την εξάλειψη του οικονομικού εμπάργκο και του νομοθετικού πλέγματος που το διατηρεί.
Δεν έχουμε αυταπάτες πως είναι κάτι εύκολο και απλό, αντίθετα, θα χρειαστεί λογική πολιτική βούληση εκείνων που διαχειρίζονται τις τύχες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Κούβα υποστήριζε και υποστηρίζει ότι δεν προσδιορίζουμε τον αμερικανικό λαό ως εχθρό, ότι οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές δεν εμπλέκονται σε μια σεβαστή και πολιτισμένη σχέση με τον γείτονά μας.
Έχουμε ακόμη εκδηλώσει την πρόθεση να αναπτύξουμε μια σχέση συνεργασίας σε πολλά θέματα, με βάση το αμοιβαίο όφελος για τις δύο χώρες και για την περιοχή.
Ποτέ δεν θα ξεχνάμε το περιεχόμενο του άρθρου 16.α του Συντάγματος, το οποίο επιβεβαιώνει ότι οι οικονομικές, διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με οποιοδήποτε άλλο κράτος δεν μπορούν ποτέ να διαπραγματευθούν υπό επιθετικότητα, απειλή ή εξαναγκασμό.
Επικυρώνω από αυτό το βήμα την προθυμία και πολιτική βούληση να αναπτύξουμε το διάλογο για να οικοδομηθεί ένας νέος τύπος σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον όρο να μην βάζουν σαν προϋπόθεση ότι η Κούβα θα πρέπει να παραιτηθεί από τις αρχές της επανάστασης και του σοσιαλισμού, να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να αφήσουν πίσω τις εγγενείς με κυριαρχία απόψεις, να βάλουν καλά στο μυαλό τους πως η άσκηση της εξωτερικής τους πολιτικής, δεν μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην υπεράσπιση της αυτοδιάθεσης των λαών και την ιστορική υποστήριξη μεταξύ αδελφών χωρών.

defensa civil en cubaΤαυτόχρονα, έχουμε καθήκον να παραμείνουμε σε εγρήγορση, υπεύθυνοι μπροστά στι διδαχές της ιστορίας για την προστασία της χώρας μας και το κυρίαρχο δικαίωμα να υπάρχει για το οποίο τόσο πολλές γενιές κουβανών έχουν θυσιαστεί.
Πρέπει να το πράξουμε χωρίς να παραμελούμε την άμυνα και με μια σταθερή και δεσμευμένη προσπάθεια, με στόχο την οικοδόμηση των οικονομικών βάσεων που μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς έναν αδιάκοπο και ασύμμετρο οικονομικό πόλεμο, μια ισχυρή εξουσία που επωφελείται από το μέγεθος και την οικονομική της επιρροή κάνοντας συνεχείς επιθέσεις στη χώρα μας.

Cuba libreΣυντρόφισσες και σύντροφοι,
Θυμίζουμε πως σαν σήμερα ακριβώς πριν από πέντε χρόνια, η Λατινική Αμερική και η περιοχή της Καραϊβικής βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μιας ισχυρής και διαθρωτικά καλοστημένης επίθεσης από τον ιμπεριαλισμό και τις περιφερειακές ολιγαρχίες κατά των επαναστατικών και προοδευτικών κυβερνήσεων που είχαν έρθει στην εξουσία ως αποτέλεσμα της αντίστασης και του αγώνας των λαών κατά των ολέθριων επιπτώσεων των νεοφιλελεύθερων μοντέλων.
Η αντιμετώπιση αυτή ενισχύθηκε όταν η εξωτερικής πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών έπεσε στα χέρια των απειλητικών χαρακτήρων, που συνδέονται με επεμβατικά επεισόδια στην περιοχή μας και με ακροδεξιά στοιχεία της Κουβανικο-Αμερικανικής μαφίας, πολλά από αυτά κταγραμμένα για την τρομοκρατική τους διεφθαρμένη τροχιά.
Ποτέ δεν συγκαλύπτουν τη δέσμευσή τους στο δόγμα Monroe. Μείγμα αντισοσιαλιστικού φανατισμού και απελπισίας για να επιτύχουν βραχυπρόθεσμους στόχους. Φτάσανε σε μη συμβατικές μεθόδους και αποσταθεροποιητικές λειτουργίες που ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες για ολόκληρη την περιοχή.
Έδειξαν την περιφρόνηση για τους λαούς και τους θεσμούς μας.
Έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των λαών του ημισφαιρίου και απειλούσαν την ειρήνη και την ασφάλεια.
Αρκετές κυβερνήσεις της περιοχής αγνόησαν τη διακήρυξη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως ζώνη ειρήνης, που υπογράφηκε στην Αβάνα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, τον Ιανουάριο του 2014.
Αυτό το υπερβατικό πολιτικό μέσο στηρίζεται σε βασικές αρχές για την πλήρη ανεξαρτησία, την πραγματική άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τις προσδοκίες ενότητας και χειραφέτισης της περιοχής μας.
Αυτά περιλαμβάνουν τον σεβασμό των αρχών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου και τις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, την υποχρέωση μη παρέμβασης -άμεσα ή έμμεσα, στις εσωτερικές υποθέσεις οποιουδήποτε άλλου κράτους και τηρώντας τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας, των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών.
Τη δέσμευση των χωρών της περιοχής να προωθήσουν τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ τους και με άλλα έθνη, ανεξάρτητα από τις διαφορές μεταξύ των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών τους συστημάτων ή των επιπέδων ανάπτυξής τους, της άσκησης της ανοχής και της ζωής ειρηνικά με κανόνες καλής γειτονίας. Και τη δέσμευση να σέβεσαι πλήρως το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κράτους να επιλέξει το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό του σύστημα, ως βασική προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των εθνών.

Η συχνή χρήση του ψέματος για να δικαιολογήσει τις πράξεις της συνδυάστηκε με σκληρά μονομερή καταναγκαστικά μέτρα και συνεχείς απειλές, με υψηλό κόστος για τους λαούς της Αμερικής μας: η κυβέρνηση της Βόρειας Αμερικής αποφάσισε να ξεκινήσει μια συγκεκριμένη επίθεση σε Βενεζουέλα, Νικαράγουα και την Κούβα, με εμφανή σκοπό την ανατροπής των κυβερνήσεων των τριών χωρών βραχυπρόθεσμα.
Ενώ απέτυχε στις προσπάθειές της, η προσκόλληση της είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει πως οι φιλοδοξίες της κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού στην περιοχή δεν απειλούν ένα μακρινό και σκοτεινό παρελθόν που έχει ήδη ξεπεραστεί, αλλά είναι τρέχων και μόνομος κίνδυνος από τους κύκλους της πολιτικής εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης, η διάσωση του ΟΕΑ (σσ. Οργανισμός Αμερικανικών κρατών) προωθήθηκε ως μέσο της κυριαρχίας της νεοαποικιοκρατικής επιθετικότητας, καθώς και από το ένοπλο σκέλος του, η αλληλένδετη συνθήκη της συνδρομής της TIAR, πάντα στην υπηρεσία των ηγεμονικών συμφερόντων των ΗΠΑ. Με τον ίδιο τρόπο, προσπάθησαν να σαμποτάρει το CELAC και κατέστεψαν το UNASUR.
Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός επέστρεψε για να αποδείξει την αδυναμία να ανταποκριθεί στα κοινωνικά προβλήματα της περιοχής.
Ο ρόλος του στο ξεχαρβάλωμα των δομών κοινωνικής δικαιοσύνης και η δογματική επίθεση εναντίον οποιασδήποτε έννοιας κοινωνικών προβλημάτων, άφησε αβοήθητες και ανυπεράσπιστες τις περισσότερες χώρες μπροστά στον COVID-19. Η κληρονομιά του είναι αύξηση των ανισοτήτων, βάθαιμα της κοινωνικής πόλωσης και επιδείνωση της κρίσης, στασιμότητας και αστάθειας σε πολλές από τις κοινωνίες στην Αμερική μας.
Κατά συνέπεια, επιταχυνόμενη εξάντληση των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών πολιτικών, των εκδηλώσεων της κοινωνικής αστάθειας, μέσω των λαϊκών διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων της νεολαίας, μαζί με την ενεργοποίηση της αριστεράς και τις προοδευτικές δυνάμεις, όπως αποδεικνύεται από το φόρουμ του Σάο Πάολο, έναν πολιτικό χώρο συνεννόησης πολιτικών δυνάμεων των αριστερών και κοινωνικών κινημάτων.
Παρατηρήθηκε επίσης πως αυτές οι προοδευτικές δυνάμεις υποβλήθηκαν σε δικαστικές διώξεις με πολιτικά κίνητρα και εκστρατείες δυσφήμισης με την υποστήριξη των ΜΜΕ, για να τους αποδυναμώσουν και έτσι, να εμποδίσουν τη συμμετοχή τους στις κυβερνήσεις ή την πρόσβαση τους σε αυτές.

Οι Κουβανοί επαναλαμβάνουμε την αλληλεγγύη μας με τη Βενεζουέλα, με την πολιτιστική στρατιωτική ένωση του ηρωικού λαού τους, και με τον μόνο και νόμιμο πρόεδρό τους, το συναγωνιστή Nicolás Maduro Moros.
Επαναλαμβάνουμε την αλληλεγγύη με τη Νικαράγουα Sandinista, με τον λαό του και τον πρόεδρο Daniel Ortega Saavedra.
Χαιρετίζουμε τον Πρόεδρο Luis Arce, του πολυεθνικού  κράτους της Βολιβίας, έθνος όπου ο απλός κόσμος πρωταγωνίστησε σε μια λαϊκή νίκη χαστούκι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα όργανά της, την οργάνωση των αμερικανικών κρατών, που είχαν οργανώσει το πραξικόπημα εναντίον του συναγωνιστή Evo Morales Ayma.
Παρατηρούμε με ελπίδα, σεβασμό και αλληλεγγύη τις πολιτικές διαδικασίες με επικεφαλής τους προέδρους Andrés Manuel López Obrador στο Μεξικό και τον Alberto Fernández στην Αργεντινή, στις προσπάθειές της να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που προκάλεσαν τόσα δεινά στα έθνη τους.
Γιορτάζουμε και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες και των δύο κυβερνήσεων για την ανάκτηση πραγματικών διαδικασιών χειραφέτησης στη Λατινική Αμερική.
Επαναλαμβάνουμε την στήριξη στις προσπάθειες της Δημοκρατίας της Αργεντινής να ανακτήσουν την κυριαρχία πάνω από τα νησιά Malvinas (Φώκλαντ), Georgias del Sur (Νότια Γεωργία) και Sandwich del Sur (Νήσων Σάντουιτς).
Επικυρώνουμε την αλληλεγγύη μας με τον Luiz Inácio Lula da Silva, ηγέτη του Partido de los Trabajadores de Brasil (εργατικού κόμματος της Βραζιλίας), κατά των πολιτικών νομικών διεργασιών εναντίον του, επιμένοντας στην αξίωση αποκατάστασης της αθωότητας, πλήρους ελευθερίας και όλων των πολιτικών δικαιωμάτων του.
Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα νόμιμα συμφέροντα των εθνών της Καραϊβικής και υποστηρίζουμε την αξίωσή σας να λάβουμε αποζημίωση για τις συνέπειες της δουλείας και της αποικιοκρατίας.
Η Καραϊβική μπορεί πάντα να βασίζεται στην Κούβα. Ειδικότερα, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για τον αδελφό λαό της Αϊτής, για την οποία η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα.
Κυρήξαμε την πλήρη υποστήριξη για την αυτοδιάθεση και την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο.
Η δέσμευση της Κούβας για την ενότητα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής είναι αμετακίνητη, η πίστη στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών είναι αρχή της επανάστασης και η βούληση για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και της ολοκλήρωσης αποτελεί μέρος της υπόθεσής μας.
Δεν θα σταματήσουμε ούτε στιγμή μπροστά στο καθήκον να συμβάλλουμε για μια Αμερικήκοινή πατρίδα όλων των παιδιών της.

Συντρόφισσες και σύντροφοι:

Σε αυτά τα πέντε χρόνια, δέθηκαν παραπέρα οι εξαιρετικές μας σχέσεις με τα κόμματα και τις κυβερνήσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, σοσιαλιστικά κράτη της Ασίας, με τα οποία μας ενώνει μια ιστορική φιλία και αλληλεγγύη.
Τα οικονομικά σχέδια που αναπτύσσουμε με την Κίνα και το Βιετνάμ σχετίζονται με διάφορες σφαίρες της οικονομίας μας, που βοηθάνε στο σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μέχρι το 2030.
Επίσης, σε αυτά τα χρόνια, οι πολιτικές σχέσεις υψηλού επιπέδου έχουν εμβαθυνθεί με τη Ρωσική Ομοσπονδία, χώρα με την οποία μοιραζόμαστε ευρείες συγκλίσεις στα πιο διαφορετικά θέματα της διεθνούς ατζέντας, ενώ διατηρεί και μια σταθερή θέση απέναντι στο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοδοτικό εμπάργκο που επιβάλλεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα.

Έχουμε προχωρήσει, παρά τις υπάρχουσες πολιτικές διαφορές, στους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την αμοιβαιότητα. Η ώθηση αποσκοπεί στις σχέσεις συνεργασίας, σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η γεωργία και ο πολιτισμός.

Διατηρούμε τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μας με τις χώρες της Αφρικής, ήπειρο με την οποία μας συνδέει ισχυρή ιστορία, πολιτισμός και αδερφικοί δεσμοί.
Χιλιάδες συνεργάτες υγείας και άλλων τομέων παρέχουν τις υπηρεσίες τους εκεί σε περισσότερες από 30 χώρες. Εκτιμούμε την ομόφωνη θέση της Αφρικανικής Ένωσης σε αλληλεγγύη με την Κούβα και κατά του αποκλεισμού κατά τη διάρκεια αυτών των ετών.
Η υποστήριξή μας στην υπόθεση των Παλαιστινίων και της Σαχάρας εξακολουθεί αμετάβλητη.

Το σενάριο που περιγράφεται και η πιθανή εξέλιξή του στο μέλλον απαιτεί από όλους μας να διασφαλίσουμε, με μια μόνιμη προτεραιότητα στην άμυνα, τη συνολική αντίληψη ορισμένων σκέψεων του Fidel που περιέχονται στην κεντρική έκθεση του πρώτου συνεδρίου μας:
«Σε κατάσταση ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης το κόμμα, το κράτος και ο λαός, θα χειρστούν την άμυνα με τη μέγιστη προσοχή.
Η επαναστατική επαγρύπνιση δεν θα παραμεληθεί ποτέ.
Η ιστορία διδάσκε
i πάρα πολύ εύγλωτα ότι όσοι ξεχνούν αυτή την αρχή δεν επιβιώνουν για να δουν το λάθος τους»
(σσ. δείτε και -Granma «Είμαι ο στρατός, είμαι η πατρίδα, είμαι η επανάσταση»

día nacional defensa portadaΗ στρατηγική αντίληψη του πολέμου από τον ενωμένο λαό διατηρεί πλήρως την επικαιρότητά του, δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 217 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Κούβας, κάθε πολίτης γνωρίζει και έχει ένα μέσο, ​​ένα μέρος και έναν τρόπο καταπολέμησης του εχθρού, κάτω από την καθοδήγηση του Κόμματος.
Το δόγμα αυτό προϋποθέτει μόνιμη προσοχή στην ενίσχυση της ικανότητας και της μαχητικής διάταξης, στην ενημέρωση των αμυντικών σχεδίων της χώρας και της προετοιμασίας των ηγετών, των επικεφαλής και της διαχείρισης οργάνων σε διαφορετικά επίπεδα για τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων ενεργειών.
Με αυτή την έννοια, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί, μόλις επιτρέψουμε σε νορμάλ συνθήκες από τον COVID-19, η υλοποίηση των días nacionales de la defensa (εθνικών ημερών της άμυνας) με τη μαζική συμμετοχή του λαού, απογυμνωμένη από οποιοδήποτε φορμαλισμό ή φαναφάρα εξασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα  και τη χρησιμότητά τους για την προετοιμασία του πληθυσμού. Ας μην ξεχνάμε ότι η στρατιωτική ατρωσία επιτυγχάνεται με τη συνεχή βελτίωση.
Την περίοδο αυτή οι επαναστατικές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν την προετοιμασία των στρατευμάτων, της παραγωγής, του εκσυγχρονισμού, της συντήρησης και της διατήρησης της στρατιωτικής τεχνικής και των όπλων, την προετοιμασία του θεάτρου στρατιωτικών επιχειρήσεων, μαζί με τη συμμετοχή στην μάχη σε εξαιρετικές καταστάσεις και καταστροφές όλων των ειδών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο COVID-19.
Η Unión de Industria Militar (Στρατιωτική Βιομηχανική Ένωση) έχει εξασφαλίσει, από το επιστημονικό δυναμικό της, την προετοιμασία και τον εκσυγχρονισμό ενός σημαντικού μέρους των οπλικών συστημάτων και της στρατιωτικής τεχνικής και αναλαμβάνει όλο και περισσότερο την παραγωγή ειδών ευρείας ζήτησης του πληθυσμού.

Στην κεντρική του έκθεση πρώτου συνέδριου του κόμματος, ο σύντροφος Fidel διακήρυξε:
«Ο επαναστατικός στρατός ήταν η ψυχή της επανάστασης και τα νικηφόρα όπλα του δημιούργησαν την ελεύθερη, όμορφη, ρωμαλέα και αήττητη νέα πατρίδα“.
Η διαβεβαίωση αυτή –γενικής εφαρμογής διατηρεί επί του παρόντος συνολική εγκυρότητα, επιβεβαιώνει επομένως ότι οι επαναστατικές ένοπλες δυνάμεις, που γεννιούνται από τον επαναστατικό στρατό, δεν έχουν παραιτηθεί ή δεν παραιτηθούν για πάντα την ψυχή της επανάστασης (παρατεταμένο χειροκρότημα).
Οι μαχητές μας του Υπουργείου Εσωτερικών, σε στενή σχέση με το λαό το Κόμμα και τις μαζικές οργανώσεις, τις επαναστατικές ένοπλες δυνάμεις και άλλα θεσμικά όργανα του κράτους και της κυβέρνησης, συνέχισαν να ενισχύουν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της δραστηριότητας του εχθρού, ενάντια στα ανατρεπτικά σχέδια, στο έγκλημα την παρανομία και τη διαφθορά, καθώς και τον κοινωνικό παραβατισμό κλπ. επιβλαβείς συμπεριφορές.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο οργανισμός αυτός έφτασε σε υψηλότερο επίπεδο οργάνωσης και συνοχής στις δομές διοίκησης και την προσοχή στις βασικές μονάδες, ένα θέμα στο οποίο είναι δίκαιο να αναγνωριστεί η αποφασιστική συμβολή του αντιναύαρχου Julio César Gandarilla Bermejo, μέλους της ΚΕ του Κόμματος, βουλευτή στην Εθνοσυνέλευση λαϊκής εξουσίας και Υπουργού Εσωτερικών μέχρι το θάνατό του στο τέλος του περασμένου έτους.
Στον λαμπρό φάκελό του, πρέπει να προσθέσω τη σωστή και με προοπτική επιλογή του στην προετοιμασία των νέων γενεών που εγγυώνται τη συνέχεια διοίκησης.
Θεωρώ σκόπιμο να αναγνωριστεί η συμβολή των επαναστατικών ενόπλων δυνάμεων και του Υπουργείου Εσωτερικών στην παραγωγή τροφίμων που επέτρεψε στα δύο θεσμικά όργανα την αυτάρκεια εφοδιασμού των περισσότερων από τα προϊόντα που απαιτούνται για τη διατροφή του προσωπικού.
Τα επίπεδα ικανοποίησης που επιτεύχθηκαν αντιπροσωπεύουν το 83% και το 72% των απαιτήσεων των επαναστατικών ενόπλων δυνάμεων και του ΥπΕσ, αντίστοιχα.

Όπως είχαμε προγραμματίσει, το όγδοο  του Κόμματος θα σηματοδοτήσει την ομαλή διαδικασία μεταφοράς των κύριων ευθυνών από την ιστορική γενιά στις νέες γενιές.
Στο VI Συνέδριο του κόμματος, πριν από 10 χρόνια, εκθέσαμε ότι αν και δεν σταματήσουμε να κάνουμε αρκετές προσπάθειες προώθησης των νέων σε καίριες θέσεις, οι επιλογές δεν ήταν πάντα σωστές και ως εκ τούτου δεν είχαμε εκείνη την εποχή με αποθεματικό στελεχών δεόντως προετοιμασμένων, με αρκετή εμπειρία και ωριμότητα για να αναλάβει τα νέα και σύνθετα καθήκοντα καθοδήγησης του Κόμματος, του κράτους και της κυβέρνησης.
Εξέφρασα επίσης τη γνώμη ότι πρέπει να το λύσουμε σταδιακά, χωρίς κυκλώνες και αυτοσχεδιασμούς, ζήτημα το οποίο θα απαιτούσε επίσης την ενίσχυση του δημοκρατικού πνεύματος και του συλλογικού χαρακτήρα της λειτουργίας του κόμματος και της κρατικής -κυβερνητικής εξουσίας με αναζωογόνηση σε όλη την αλυσίδα των διοικητικών καθηκόντων στο κράτος και στο Κόμμα.

Παρόλο που δεν μπορούμε να κάνουμε φιλοφρονήσεις σε αυτό το στρατηγικό μέτωπο εργασίας, έχω την ικανοποίηση ότι παραδίδουμε το τιμόνι της χώρας σε μια ομάδα προετοιμασμένων ηγετών, ατσαλωμένων με 10ετίες εμπειρίας -από τη βάση μέχρι τις μέγιστες ευθύνες, δεσμευμένων στην ηθική και στις αρχές της επανάστασης και του σοσιαλισμού, που προσδιορίζονται με τις ρίζες και τις αξίες της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας μας, δεμένοι με πολλή ευαισθησία προς τον λαό, γεμάτοι πάθος και αντιιμπεριαλιστικό πνεύμα και γνώστες που αντιπροσωπεύουν τη συνέχεια
Το έργο που ξεκίνησε ο Céspedes στις 10 Οκτωβρίου 1868, συνέχισαν οι Gómez, Maceo, Calixto García και Agramonte, τη σκυτάλη από τον Marti επικεφαλής του Κουβανικού Επαναστατικού Κόμματος… από τους Baliño και Mella με το ίδρυση του πρώτου Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, Villena, Guiteras, Jesús Menéndez, Abel, José Antonio, Frank, Camilo, el Ché, Blas Roca, Celia, Haydée, Melba y Vilma, Almeida και ο παντοτεινός Comandante en Jefe, Fidel
(χειροκροτήματα).

Υπάρχει ένας από αυτούς τους συντρόφους, που, σε επιλεγμένο χρόνο, όταν αρχίσαμε να εξετάζουμε μια σειρά περιπτώσεις, ο Miguel az-Canel Bermúdez, μέλος του πολιτικού γραφείου και πρόεδρος της Δημοκρατίας για τρία χρόνια, σύμφωνα με την αξιολόγηση της κατεύθυνσης του κόμματος, πήρε την ψηλή βαθμολογία…

Έχουμε ήδη πει ότι ο az-Canel δεν είναι ο καρπός αυτοσχεδιασμού, αλλά σκέψη μιας νέας επαναστατικής επιλογής με τις προϋποθέσεις που πρέπει να προωθηθούν σε υψηλότερες χρεώσεις.
Πήρε εντολή, για 15 χρόνια, πρώτου Γραμματέα στις επαρχίες της Villa Clara και Holguín, μετά την οποία διορίστηκε Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών, με κεντρικές ευθύνες του ιδεολογικού μέτωπου στο Κόμμα θέσεις στις οποίες ανταποκρίθηκε με εξαιρετική επιτυχία.
Σε αυτά τα τελευταία τρία χρόνια ο Díaz-Canel μπόρεσε να εκπαιδεύσει ομάδες προωθώντας τη συνοχή στα ανώτερα όργανα του κόμματος, το κράτος και την κυβέρνηση.

Σε ότι με αφορά εγώ κλείνω την πορεία μου ως πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας με την ικανοποίηση ότι επετέλεσα το καθήκον μου και την εμπιστοσύνη που μου δείξατε που έχει να κάνει με μέλλον της Πατρίδας, αποφασισμένος να μην αποδεχθώ προτάσεις για τα ανώτερα όργανα του Κόμματος στις τάξεις του οποίου θα συνεχίσω ως πιο επαναστατικός μαχητής, πρόθυμος να δώσω τη μέτρια συνεισφορά μου μέχρι το τέλος της ζωής μου
(παρατεταμένο χειροκρότημα).

Τίποτα δεν με αναγκάζει σε αυτή την απόφαση, αλλά πιστεύω παθιασμένα και παρορμητικά στη δύναμη και την αξία του παραδείγματος και στην κατανόηση των συμπατριώτων μου και ότι κανείς δεν αμφισβητεί, ότι όσο ζω θα είμαι έτοιμος, με το πόδι στον αναβολέα, για να υπερασπιστώ την Πατρίδα, να υπερασπιστώ, την επανάσταση και τον σοσιαλισμό.

Με περισσότερη δύναμη από ό, τι ποτέ να φωνάξουμε:

¡Viva Cuba Libre! (Exclamaciones de: “¡Viva!”)
¡Viva Fidel! (Exclamaciones de: “¡Viva!”)
¡Patria o Muerte!
¡Venceremos!

Ζήτω η ελεύθερη Κούβα! (φωνές “Ζήτω!”)
Ζήτω ο Fidel! (“Ζήτω!”)
Πατρίδα ή θάνατος!
Θα νικήσουμε!
(Πανηγυρισμοί…)

Πηγή Granma Raúl Castro Ruz | [email protected]
17 Απριλίου 2021 05:04:12
Ταχυγραφική έκδοση – Προεδρία της Δημοκρατίας
Δείτε σχετικά XVIII Συνέδριο ΚΚ Κούβας

Περισσότερα εδώ