Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κεφαλλονιά: Ζωγραφική και δρώμενα υπό το φως της πανσελήνου

Έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου και «Πανσέληνος στον κήπο» στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa «Ροδόπη», στην Κεφαλονιά

Με χαρακτηριστικά του έργα ζωγραφικής σε καμβά, ύφασμα, χαρτί και ξύλο, με θέμα συνειρμικές συνθέσεις και νεφελογραφίες, ο ζωγράφος, περφόρμερ, λογοτέχνης και θεωρητικός τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος, εγκαινιάζει την ατομική του έκθεση ζωγραφικής στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, σε συνδυασμό με την ετήσια εκδήλωση «Πανσέληνος στον κήπο».

euaggelatos1

Η έκθεση και η εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa «Ροδόπη», η οποία γιορτάζει τα 17 χρόνια της θερινής λειτουργίας της. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, και αμέσως μετά, στις 10.15 το βράδυ, θα ακολουθήσει η εκδήλωση «Πανσέληνος στον κήπο», η οποία περιλαμβάνει αισθητικά δρώμενα και δεξίωση. Η έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου θα διαρκέσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο.

Φέτος, στη «Μωβ Σκηνή» του κήπου, θα ακουστεί μουσική του σύγχρονου συνθέτη – designer Νίκου Γαρμπή – Nicofilimon, ενώ ο Κώστας Ευαγγελάτος θα απαγγείλει ποιήματα από τη νέα του ποιητική συλλογή, με τίτλο «Ερμητικές Λαμπίδες», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Άπαρσις».

euaggelatos3

Θα ακολουθήσει το χορευτικό σόλο «Διδώ», παραγωγή του Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος, σε χορογραφία και σκηνοθεσία της  Φένιας Αποστόλου, στο οποίο η βασίλισσα της Καρχηδόνας, Διδώ, μετά την εγκατάλειψή της από τον Αινεία, χορεύει σπαρακτικά και πετρώνει στον βωμό. Η μουσική είναι του Henry Purcell (άρια από την όπερα «Dido and Aeneas») και ερμηνεύει η Κατερίνα Χριστοφόρου.

Καλλιτεχνικό εργαστήριο και τόπος συνάντησης

Ο Κώστας Ευαγγελάτος σημειώνει: «Προσφιλές καταφύγιο και εκθεσιακός χώρος των εικαστικών μου έργων, καθώς και των ντοκουμέντων από τις εκθέσεις και τις performance μου στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 1973 μέχρι σήμερα  (φωτογραφίες, videos, video – art, ψηφιακές εικόνες, θεωρητικά κείμενα, προσκλήσεις και εκδόσεις), όλων γενικά των πολλαπλών μου δράσεων, έχει γίνει, από το 2000 και παραμένει για 17 χρόνια, η Villa “Ροδόπη”, στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.

euaggelatos2

Η αξιοποίηση, αρχικά, του επάνω ορόφου και τμήματος του ισογείου του πατρικού μου σπιτιού στην παλιά συνοικία της Ανάληψης σε καλλιτεχνικό εικαστικό κέντρο και αρχείο ολοκληρώθηκε το 2001. Η μεγάλη επιτυχία των πρώτων εκδηλώσεων τέχνης και λόγου με οδήγησε στην απόφαση να συνεχίσω σε ετήσια βάση τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Η Villa “Ροδόπη”, με εκθεσιακό χώρο και διαμορφωμένο κατάφυτο κήπο με ποικιλία δέντρων και λουλουδιών, είναι ταυτόχρονα το καλλιτεχνικό μου εργαστήριο για τους θερινούς μήνες, τόπος συνάντησης και επικοινωνίας με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και φιλότεχνους. Επισημαίνω ότι τα “μυθικά περιδέραια”, συνθέσεις με πέτρες και βότσαλα από τις παραλίες του νησιού, που χρησιμοποιήθηκαν σε performance, οι πρώτες επιζωγραφισμένες με παστόζο λάδι εννοιολογικές γεωμετρικές κατασκευές μου, οι “Επικίνδυνες φόρμες”, οι “Αλίκτυπες μορφές”, καθώς και τα μεγάλα επιζωγραφισμένα πανό “Σειρήνες του Ιονίου”, που εκτέθηκαν πρώτη φορά  το 2008 στο Παρίσι και έκτοτε σε πολλές εκθέσεις, καθώς και οι ζωγραφικές συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων και τα πολλαπλά λίθινα κολλάζ μου από λίθινα κατάλοιπα σεισμικών ερειπίων και πετρωμάτων “Λιθοκολλάζ”, που συναρμολόγησε πρόσφατα ο καλλιτέχνης Ντάνυ Μαρτζώκα, δημιουργήθηκαν στο περιβάλλον της Villa “Ροδόπη”.

euaggelatos4

Ο ιστορικός τέχνης, Καθηγητής Στέλιος Λυδάκης, αναφέρει σχετικά στο βιβλίο του, “Η νεοελληνική γλυπτική, Ιστορία -Τυπολογία” (εκδόσεις Μέλισσα): “Ο Κώστας Ευαγγελάτος, ζωγράφος και περφόρμερ και, γενικότερα, εικαστικός καλλιτέχνης, ενδιαφέρεται για τις πρωτογενείς μορφές ή τα απλά αντικείμενα, φυσικά ή κατασκευασμένα, που, όμως, εμπλουτίζει με graffiti και χρώμα, προσδίδοντάς τους ζωγραφική χροιά. Έτσι, συνδυάζει τα ready – made με την προσωπική παρεμβολή και εικαστική αξιοποίηση, δημιουργώντας έναν ενδιάμεσο τύπο, στο πλαίσιο των  μοντέρνων εκφραστικών δυνατοτήτων”.

Κύριο εκθεσιακό υλικό της Σύγχρονης Πινακοθήκης αποτελεί η συλλογή με έργα σύγχρονης τέχνης (ζωγραφικά, χαρακτικά, κολάζ, φωτογραφίες, γλυπτά, κατασκευές, μικρογλυπτά), προσφορές στην πλειονότητά τους από συνεργάτες και φίλους καλλιτέχνες και συλλέκτες, καθώς και αντιπροσωπευτικά έργα της εικαστικής πορείας μου. Σημαντική θέση στα εκθέματα έχει η συλλογή έργων και εκδόσεων Επτανησίων δημιουργών του 20ού αιώνα. Παράλληλα, έχει συγκεντρωθεί το αρχείο της Galerie Dada (1985 – 1993) και του art studio “EST” (1990 – 2010).

euaggelatos5

Καθοριστική, επίσης, της φυσιογνωμίας της Σύγχρονης Πινακοθήκης είναι η καθιέρωση της ετήσιας καλλιτεχνικής δεξίωσης στον κήπο, τη βραδιά κάθε αυγουστιάτικης πανσελήνου, με την παρουσίαση μουσικών, θεατρικών, χορευτικών και λογοτεχνικών συμβάντων – actions, η οποία καλλιτεχνική εορταστική σύναξη έδωσε μεγαλύτερη εμβέλεια και απήχηση στο εγχείρημά μου.

Ήδη, στη λίθινη σκηνή “Μωβ Σκηνή” του “Κήπου του Χαρίλαου” και στις αίθουσες, έχουν δώσει εξαιρετικές ερμηνείες καταξιωμένοι ηθοποιοί, αλλά και νεώτεροι καλλιτέχνες και συγγραφείς: Βέρα Ζαβιτσιάνου, Θάλεια Προκοπίου, Ελένη Κούστα, Γεωργία Ζώη, Κανελίνα Μενούτη, Βίκυ Γεωργοπούλου, Ηλίας Τουμασάτος, Κώστας Ευαγγελάτος, Αγγελική Γαρμπή – Κοκκολιάδη (απαγγελία), Γεράσιμος Γαλανός, Γιώργος Κακής – Κωνσταντινάτος, Καλλιόπη Λιοσάτου, Σπύρος Ανδρέας -Παπαδάτος, Αλέξανδρος Λυκούρας  (θεατρική παράσταση), Αντώνης Ρεμούνδος, Γιώργος Τζαγκαράκης, Λίλυ Μήλιου, Κωνσταντίνα Καλλιακούδη, Νίκος Γαρμπής – Nicofilimon, Ζωίτσα – Αλεξία Μαρτσέλου, Φοίβος Μποζάς, Λουΐζα Παπαντωνάτου, Μάκης Σκλαβουνάκης (μουσική), Speranza Spir, Χοροθέατρο Λυδία Λίθος της Φένιας Αποστόλου, με τους χορευτές Ηλία Μπαγεώργο, Σήλια Καρφοπούλου, Κατερίνα Χριστοφόρου κ.ά..

euaggelatos7

 

Επίσης, έχουν διαβάσει λογοτεχνήματά τους οι: Μάκης Αποστολάτος, Βίκυ Γεωργοπούλου, Θανάσης Χειμωνάς, Ηλίας Τουμασάτος, και έχουν γίνει ποιητικές αναγνώσεις έργων των κορυφαίων ποιητών Κωστή Παλαμά, Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη.

Για τις εκθέσεις στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa “Ροδόπη”, έχουν δημοσιευτεί κριτικές από τον Χρύσανθο Χρήστου, ιστορικό της τέχνης, Ακαδημαϊκό, ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Δρ. Στέλιο Λυδάκη, Καθηγητή ιστορίας της τέχνης, τη Σουζάννα Μπαουτίστα, θεωρητικό της τέχνης, την Αννίτα Πατσουράκη, ιστορικό της τέχνης (έχει κάνει και την καταγραφή των έργων της συλλογής μέχρι το 2007), τον Νίκο Μοσχονά, ιστορικό και κριτικό τέχνης, την ιστορικό τέχνης και μουσειολόγο Στέλλα Λιάτου, τον ιστορικό τέχνης και συγγραφέα Λεόντιο Πετμεζά, την ιστορικό τέχνης Μαράη Γεωργούση, τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πολεοδόμο Ηλία Μπεριάτο, τον τ. πρόεδρο της ΕΕΛ, Κώστα Καρούσο, τη λογοτέχνιδα και ερευνήτρια Ρίτα Τσιντίλη – Βλησμά και πολλούς συντάκτες καλλιτεχνικών σε έντυπα.

 

euaggelatos6

Επισημαίνω ότι ο εμπλουτισμός του εικαστικού αρχείου και της μόνιμης συλλογής συνεχίζεται, και ο κύριος στόχος μου για τη λειτουργία και ανάδειξη ενός δραστήριου πυρήνα εικαστικής πληροφόρησης στη γενέθλια πόλη μου, αν και βασίζεται μόνο στην αυτόνομη ιδιωτική μου πρωτοβουλία, έχει την υποστήριξη μεγάλης μερίδας των συμπολιτών μου και, βέβαια, των ακάματων συνεργατών μου.

Με την επιθυμία τους για επικοινωνία, τόσο δια μέσου των έργων μου, όσο και με τα έργα πολλών άλλων σύγχρονων καλλιτεχνών, που σηματοδοτούν τις αισθητικές τάσεις και αξίες ή και τις απαξίες της εποχής μας, συμβάλλουν στην ιδεολογική και “κεφαλλονίτικη” εμμονή μου – παρά τη συνεχιζόμενη οικονομικοκοινωνικοπολιτική κρίση – για ποιοτική συνέχεια και πολυσήμαντα αισθητικά δρώμενα που αντικατοπτρίζουν και αποκρυσταλλώνουν τη σύγχρονη έκφραση τέχνης και ιδεών».

euaggelatos9

Πληροφορίες

Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa «Ροδόπη»: Μεσολωρά 7 και Βύρωνος – Αργοστόλι Κεφαλονιάς, τηλ. πληροφοριών: 210 7294259 και 6944 621286. Επισκέψεις – ξεναγήσεις στην έκθεση: κάθε Τετάρτη και Σάββατο: 20.30 – 22.00.