Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κηδεία Γιώργου Φαρσακίδη: Σε κλίμα συγκίνησης το «τελευταίο αντίο»

Σε μια σεμνή τελετή στο αίθριο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και σεβασμού, πλήθος συντρόφων, συγγενών, φίλων και συναγωνιστών του, αποχαιρέτησαν απόψε στη Θεσσαλονίκη τον μεγάλο κομμουνιστή καλλιτέχνη, εικαστικό και λογοτέχνη Γιώργη Φαρσακίδη.

Ανάμεσά τους και αγωνιστές που βίωσαν μαζί του τα κολαστήρια της εξορίας, όπου ο παλαίμαχος κομμουνιστής πέρασε αλύγιστος πάνω από 16 χρόνια της πολυτάραχης ζωής του.

Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την κόκκινη σημαία του Κόμματος και ένα φύλλο του «Ριζοσπάστη» στη κορυφή και ενώ ακουγόταν το Πένθιμο Εμβατήριο, πλήθος κόσμου πέρασε για το «ύστατο χαίρε», για να αφήσει ένα λουλούδι.

Αφού ακούστηκαν στο χώρο αγαπημένα τραγούδια του καλλιτέχνη, όπως το Ρωσικό λαϊκό τραγούδι «Οι Γερανοί», ακολούθησε η επικήδειος ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος τον «αποχαιρέτισε» εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής. «Σύντροφε Γιώργη, να είσαι σίγουρος πως το χρέος σου το έκανες. Τίμησες και με το παραπάνω τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ. Καλό σου ταξίδι πολυαγαπημένε μας σύντροφε», ανέφερε συγκινημένος.

kideia Farsakidis 3

Στη συνέχεια, έγινε χαιρετισμός εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, από τον Γιάννη Βασιλειάδη. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε εκ μέρους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974, ο Γιάννης Κατσαρός και ο Κώστας Σαπρανίδης εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, οι οποίοι μοιράστηκαν στιγμές που έζησαν μαζί του στα στρατόπεδα της εξορίας, τα οποία ο ίδιος συνέβαλε στο να μετατραπούν σε «τεράστια σχολεία». Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) Εύα Μελά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής, εναλλάχθηκαν ως τιμητική φρουρά μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, παλαίμαχοι αγωνιστές και σύντροφοί του, φίλοι και συγγενείς και μέλη της ΚΝΕ.

Kideia Farsakidis 2

Η τελετή ολοκληρώθηκε με το άκουσμα της «Διεθνούς» και τους παρευρισκόμενους να υψώνουν τις γροθιές τους, δίνοντας υπόσχεση ότι θα βαδίσουν στο δρόμο του συντρόφου μας μέχρι να «ανθρωπέψει ο άνθρωπος». Ο Δ. Κουτσούμπας, ακόμα, συνομίλησε με συγγενείς του Γιώργη Φαρσακίδη για τη ζωή του, καθώς και το πλούσιο έργο που άφησε παρακαταθήκη ο μεγάλος δημιουργός.

Kideia Farsakidis

Στεφάνια στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή κατέθεσαν η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο ΣΦΕΑ 1967 – 1974, η ΕΕΔΥΕ, το ΕΕΤΕ και η «Σύγχρονη Εποχή».

Πηγή φωτο 902.gr


info ΑτέχνωςΓιώργης Φαρσακίδης