Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κηδεία Μίκη Θεοδωράκη: Αυτή την ώρα η εξόδιος ακολουθία στον Γαλατά Χανίων

Αυτή την ώρα η εξόδιος ακολουθία για τον Μίκη Θεοδωράκη στην εκκλησία του χωριού Γαλατά Χανίων, παρουσία της οικογένειάς του, της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας.

Νωρίτερα, ενώ έφθανε η πομπή με τη σορό του Μίκη άνδρες του χωριού ντυμένοι με παραδοσιακή φορεσιά στέκονταν παρατεταγμένοι για να περάσει ανάμεσά τους η σορός.

Έξω από την εκκλησία, με τα μουσικά τους όργανα στον ώμο και βαθιά συγκινημένα τα μέλη της «Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης» και ο κόσμος τον υποδέχονται χειροκροτώντας ρυθμικά και τραγουδώντας το «Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες».

Στο σπίτι του Μ. Θεοδωράκη στον Γαλατά ο Δ. Κουτσούμπας

Στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, λίγο πριν την έναρξη της εξόδιου ακολουθίας στην εκκλησία του χωριού.

Την αντιπροσωπεία του Κόμματος υποδέχθηκε ο Σύλλογος Φίλων Μ. Θεοδωράκη και δώρισε μια έκδοση του Δήμου Χανίων με τίτλο «Ο Μίκης Θεοδωράκης στην Κρήτη» όπου γράφουν η μουσικολόγος Τατιάνα Παπαγεωργίου, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ερατοσθένης Καψωμένος και ο Γιώργος Αγοραστάκης, πρόεδρος του Συλλόγου.

Στο βιβλίο των συλλυπητηρίων έγραψε ο Δ. Κουτσούμπας το εξής μήνυμα: «Σύντροφε Μίκη, δεν σε αποχαιρετούμε γιατί ζεις και θα ζεις στις καρδιές μας, στα τραγούδια μας, στους καθημερινούς αγώνες μας, για να πάρουν “τα όνειρα εκδίκηση”. Η πολιτική διαθήκη σου θα συντροφεύει τη νέα γενιά, τον λαό μας στον αιώνα τον άπαντα».

Η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έγραψε: «Μίκη, αν και δεν μπορείς να με δεις και να με ακούσεις, εγώ σου λέω γεια, σαν να σε βλέπω από κοντά, πολύ κοντά όταν ήμουν νεολαίισσα στην ΕΔΑ και τους Λαμπράκηδες. Όταν μου ανατέθηκε να συγκεντρωθούν μέλη της Σπουδάζουσας για να μας παρουσιάσεις τη “Ρωμιοσύνη” και να μετρήσεις πόσο μας άγγιζες. Μας συγκλόνισες, αλλά με την όμορφη νεανική μας ημιμάθεια τολμήσαμε να σου κάνουμε υποδείξεις κι εσύ χαιρόσουν… μας χειροκρότησες. 

Σε αγάπησα και σ’ αγαπώ γιατί ξέρω ότι ποτέ δεν απαλλάχτηκες από την κομμουνιστική σου αύρα και ομορφιά». 

902.gr

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα