Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κινέζος ΥΠΕΞ: «Στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου» βρίσκονται Κίνα – ΗΠΑ

«Στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου» βρίσκονται η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με το Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι ο οποίος εξέφρασε τη  τη λύπη του για την αύξηση των εντάσεων με την Ουάσιγκτον γύρω από την επιδημία της Covid-19. 

«Εκτός από την καταστροφή που προκαλείται από τον κορωνοϊό, ένας πολιτικός ιός διαδίδεται στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Γι σήμερα Κυριακή, κατά την ετήσια συνέντευξή του στον Τύπο . «Αυτός ο πολιτικός ιός επωφελείται κάθε ευκαιρίας για να επιτεθεί και να δυσφημήσει την Κίνα», υπογράμμισε επίσης, προσθέτοντας: «Ορισμένες αμερικανικές πολιτικές δυνάμεις παίρνουν όμηρο τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ωθούν τις δύο χώρες μας στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου», σημείωσε ακόμη.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμη πως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αμφότερες να κερδίσουν από τη συνεργασία και να χάσουν από την αντιπαράθεση, ενώ πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν έναν τρόπο ειρηνικής συνύπαρξης.

Σύμφωνα με τον Ουάνγκ, οι δύο χώρες πρέπει να συντονίζουν τις μακροοικονομικές πολιτικές τους για χάρη των αντίστοιχων οικονομιών τους καθώς και για χάρη της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως ανέφερε, αυτοί που θέλουν να κάνουν την Κίνα να πληρώσει αποζημίωση για το ξέσπασμα του κορωνοϊού ονειροπολούν.

Εξάλλου ο Ουάνγκ προειδοποίησε πως ο νόμος για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, που κατατέθηκε στο κινεζικό κοινοβούλιο, θα εφαρμοσθεί «χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση». Η δήλωση του κινέζου υπουργού έγινε ενώ, με αφορμή αυτό τον νόμο, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούονται σήμερα με τις δυνάμεις της τάξης στην πρώην βρετανική αποικία.

Γεγονός είναι ότι η  κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχεο κλιμακώσει την αντιπαράθεση με την Κίνα σε διάφορα πεδία (όχι μόνο για την πανδημία), απόδειξη του σφοδρού ανταγωνισμού που εντείνεται και εκφράζει την ανησυχία για την οικονομικο-στρατιωτική άνοδο της Κίνας και την απειλή στην πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

«Ασπίδα» σε ΠΟΥ

Αναφερόμενος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που αποτελεί ακόμη ένα πεδίο σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, ο Κινέζος ΥΠΕΞ τόνισε πως ο επικεφαλής του, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους, έχει κάνει καλή δουλειά και πως οι χώρες με αξιοπρέπεια θα στηρίξουν τον οργανισμό.

Το Πεκίνο είναι «έτοιμο» για διεθνή συνεργασία με στόχο να εντοπισθεί η πηγή του ιού, δήλωσε ακόμη και συμπλήρωσε πως μια τέτοια συνεργασία θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από οποιαδήπότε «πολιτική ανάμιξη», κατηγορώντας εν παρόδω τους Αμερικανούς πολιτικούς αξιωματούχους ότι θέλουν «να διαδώσουν φήμες» ώστε να «στιγματίσουν την Κίνα».