Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ: Ζυμώσεις και διεργασίες μετά τον πρώτο γύρο

Ολοκληρώθηκε πλέον ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας συνεχιζόταν η καταμέτρηση των ψήφων. Ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί ευρύ προβάδισμα, ενώ έπεται ο Γιώργος Παπανδρέου, με τον οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος την Κυριακή 12 Δεκέμβρη. Τα ποσοστά έχουν ως εξής: Νίκος Ανδρουλάκης 36,92%, Γιώργος Παπανδρέου 27,87%, Ανδρέας Λοβέρδος 26,07%, Παύλος Χρηστίδης 3,23%, Παύλος Γερουλάνος 2,97%, Χάρης Καστανίδης 2,94%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της διαδικασίας, ο Ν. Ανδρουλάκης κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά του σε Κρήτη, Μακεδονία, Θεσσαλία και νησιά. Ο Γ. Παπανδρέου εμφάνισε υψηλά ποσοστά σε Αχαΐα και Αθήνα, ενώ στην Αττική το υψηλότερο ποσοστό πήρε ο Α. Λοβέρδος. Στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ προσήλθαν στις κάλπες 267.967 ψηφοφόροι.

 

ΚΙΝΑΛ μπαλαντέρ ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ

Σε δηλώσεις του με αφορμή το αποτέλεσμα ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «η δημοκρατική παράταξη επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει», ενώ ο Γ. Παπανδρέου ότι «την άλλη Κυριακή οι πολίτες που μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου συζήτησε το ενδεχόμενο να μην πάει στον δεύτερο γύρο, ωστόσο δεν φαίνεται να προκρίνεται μέχρι τώρα κάτι τέτοιο. Από την πλευρά του ο Α. Λοβέρδος σε δήλωσή του ανέφερε πως θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τον δεύτερο γύρο σήμερα.

Χτες Δευτέρα είδαν το φως της δημοσιότητας πληθώρα αναλύσεων στον αστικό Τύπο για το πώς το αποτέλεσμα επιδρά στο αστικό πολιτικό σύστημα και στα κόμματά του, κάτι που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον και την ανάγκη «αναστήλωσης» του ΠΑΣΟΚ, το οποίο φιλοδοξεί μέσα και από αυτήν τη διαδικασία να αναβαθμίσει τον ρόλο του στο αστικό πολιτικό σύστημα και στην κυβερνητική εναλλαγή, προκειμένου να παίξει τον αντιλαϊκό του ρόλο.

Το βέβαιο είναι ότι ο λαός δεν έχει τίποτα καλό να περιμένει από τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και γενικά στο πολιτικό σύστημα, αφού οι όποιες προσαρμογές στο εσωτερικό και μεταξύ των αστικών κομμάτων γίνονται σε βάρος του και στοχεύουν τα δικά του δικαιώματα και τις ανάγκες.

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για να τοποθετηθεί, ωστόσο κατ’ ιδίαν κύκλοι της Κουμουνδούρου εκφράζουν προβληματισμό για το ποια στάση θα τηρήσει ο Ν. Ανδρουλάκης αν τελικά επικρατήσει, αν θα αποτελέσει πρόθυμο για τον ΣΥΡΙΖΑ συνομιλητή και πώς θα σταθεί απέναντι στις προσκλήσεις για «προοδευτική διακυβέρνηση», αφού προσώρας δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά του».

Στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικό τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικοί οργανισμοί, να μη μένουν περίκλειστα, αλλά να απευθύνονται στην κοινωνία για κορυφαία ζητήματα, όπως είναι αυτό της ανάδειξης της ηγεσίας τους, κάτι που μέχρι στιγμής στην ελληνική πολιτική ζωή κάνουν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ».