Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ: Οι «χρήσιμοι» παντός καιρού είναι εδώ!

✔️  26 Ιούνη: Ψήφο στο ΚΙΝΑΛ για «ομαλότητα και πολιτική σταθερότητα στη χώρα», «εθνική συνεννόηση στα εθνικά θέματα και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας», ζήτησε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στο ΚΙΝΑΛ που στήριξε και στηρίζει το δρόμο που τσάκισε τη ζωή μας, αναδεικνύοντας ξανά το ρόλο που θέλει να παίξει το κόμμα της, ως στήριγμα και της επόμενης κυβέρνησηςόποια και αν είναι αυτή, σε κομβικά για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους ζητήματα.

Η «χρησιμότητα» του ΚΙΝΑΛ ως μπαλαντέρ σε ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ

Μια μόλις μέρα απ’ όταν άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει και «ψήφο ανοχής» σε μια κυβέρνηση ΝΔ, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ διαβεβαίωσε το κεφάλαιο ότι «ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, όσο περνάει από το χέρι μας, θα αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο αποσταθεροποίησης, κάθε απόπειρα που θα βλάψει την πολιτική ομαλότητα και θα θέσει σε κίνδυνο εθνικά και δημοκρατικά κεκτημένα. Σε κρίσιμα εθνικά θέματα, στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, στη συνταγματική αναθεώρηση, σε προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, στην επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, δεσμεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα συμβάλουμε θετικά και ουσιαστικά».
Άλλωστε, έβαλε ως «πρώτη μέριμνα» του ΚΙΝΑΛ, μεταξύ άλλων, την «ανάκαμψη των επενδύσεων», διαβεβαιώνοντας π.χ. ότι με βάση το πρόγραμμά της, «ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων μειώνεται από το 29% στο 20%», «για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει ιδιωτική επιχείρηση για την πρόσληψη ανέργων, σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, απαλλάσσεται από τη φορολογία για 150» και άλλα μέτρα που αφορούν άμεσα το κεφάλαιο.
✔️   27 Ιούνη: «Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι την εθνική συνεννόηση την εννοούμε», δήλωσε στις  η Φ. Γεννηματά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, διαφημίζοντας τη διαθεσιμότητα του ΚΙΝΑΛ να «βάλει πλάτη» στην όποια κυβέρνηση προκύψει στις εκλογές της 7ης Ιούλη και στα αντιλαϊκά μέτρα που θα φέρει μετά, για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τη «σταθερότητα» της εξουσίας του.
Όπως είπε: «Έχουμε δώσει το στίγμα μας. Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε δύναμη σταθερότητας και ομαλότητας. Δεν θέλουμε να μπούμε σε μία περίοδο αστάθειας». Παρέπεμψε, μάλιστα, η ίδια στο καλοκαίρι του 2015, όταν υπερψήφισε με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ το 3ο μνημόνιο: «Εμείς στηρίξαμε την κυβέρνηση. Εγώ είχα πει στον κ. Τσίπρα να αξιοποιήσουμε αυτήν τη στήριξη, να μην πάει σε εκλογές. Επέλεξε να πάει σε εκλογές για να κυβερνήσει με τον ακροδεξιό Καμμένο. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι την εθνική συνεννόηση την εννοούμε», πρόσθεσε.
Κατηγόρησε, δε, σε αυτό το σημείο και τον Κυρ. Μητσοτάκη, ότι με τον «ωμό εκβιασμό» του «ή αυτοδυναμία της ΝΔ ή ξανά εκλογές τον Αύγουστο» δεν επιδεικνύει «εθνικά υπεύθυνη στάση». Θύμισε, εξάλλου, ως δείγματα …ανευθυνότητας της ΝΔ ότι το 2012 έριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου και πήγε τη χώρα δύο φορές σε εκλογές.
✔️   Η κ. Γεννηματά αναφερόμενη στο μετεκλογικό τοπίο και ειδικότερα στο σενάριο της μη επίτευξης αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, φωτογράφισε τη λύση της ψήφου ανοχής, με βάση το επιχείρημα της αποφυγής του χάους και της ακυβερνησίας.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα να μπει σε περιπέτειες και αλλεπάλληλες εκλογές. Δεν θέλουμε να μπούμε σε μια περίοδο αστάθειας. Εχουμε αποδείξει στην πράξη ότι την εθνική συνεννόηση την εννοούμε. Επομένως είμαι υποχρεωμένη να πω ότι αν αυτό δεν επιτευχθεί και τελικώς δεν υπάρξει αυτοδυναμία, εμείς θα είμαστε δύναμη ομαλότητας και υπευθυνότητας», τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν έχει στόχο να διαδραματίσει ρόλο συμπληρώματος μόνο και μόνο «για να βγουν οι αριθμοί», φράση που ερμηνεύεται ως άρνηση ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών, τουλάχιστον σύμφωνα με τους υφιστάμενους συσχετισμούς ισχύος. Ωστόσο, προσδιόρισε και πάλι τα πεδία όπου υπάρχει περιθώριο σύγκλισης με τη Ν.Δ., λέγοντας ότι «θα στηρίξουμε για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, όπως και σε προοδευτικά νομοσχέδια ως υπεύθυνη αντιπολίτευση».

✔️   Υπέρ της εθνικής συνεννόησης και της συγκρότησης μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με συμμετέχοντες τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ τάχθηκε από τη δική του μεριά ο Γιώργος Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας κι εκείνος με τη σειρά του ότι το κόμμα της Κεντροαριστεράς «ποτέ δεν πήγε τη χώρα στα βράχια».

Η χρησιμότητα του ΚΙΝΑΛ ως αντιλαϊκού πασπαρτού

✔️  1η Ιουλίου: Να διατηρήσει χώρο για το κόμμα της και να παζαρέψει μια καλύτερη θέση μετεκλογικά στο σχηματισμό ή τη στήριξη σταθερών κυβερνητικών πλειοψηφιών πασχίζει η Φ. Γεννηματά.
Χαρακτηριστικά, από την Κρήτη όπου περιόδευσε (30 Ιουν / 1η Ιουλ), επιτέθηκε στον Κυρ. Μητσοτάκη – αν και πριν από μερικές μέρες είχε μιλήσει για ψήφο ανοχής στη ΝΔ – λέγοντας ότι το ΚΙΝΑΛ είναι η «δύναμη σταθερότητας», «δημοκρατικής ομαλότητας», «προοδευτικό αντίβαρο απέναντι στην ανεξέλεγκτη κυριαρχία της δεξιάς και τον ανεύθυνο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ», εξ ου και «χρήσιμη ψήφος».
Σε ομιλία της, αναλύοντας τι σημαίνει η τέτοια …χρησιμότητα, έλεγε για τα σχέδια Μητσοτάκη ότι «η επιδίωξη της αυτοδυναμίας γίνεται συνώνυμη με νέες περιπέτειες, ταυτίζεται με αλλεπάλληλες εκλογές».
Εκεί διαβεβαίωσε ότι θα παίξει πρόθυμα το ρόλο διασφάλισης σταθερών κυβερνητικών πλειοψηφιών για να περάσουν με τη μικρότερη δυνατή αμφισβήτηση και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα: «Δεν θέλουμε να οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία. Θέλουμε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και αυτός είναι σπουδαίος λόγος για ισχυρό ΚΙΝΑΛ στη Βουλή. Αν δεν υπάρξει πλειοψηφία 200 βουλευτών στην επόμενη Βουλή (σ.σ. για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, επαναφέροντας την ενισχυμένη), οι πρώτες εκλογές, όποτε γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική», πρόσθεσε, κάνοντας σαφές πως ένα από τα ζητήματα όπου θα βάλει πλάτη το κόμμα της στη ΝΔ – ενισχυμένο καταπώς ελπίζει από διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ – είναι αυτό για τη σταθερότητα της εξουσίας του κεφαλαίου.


🚩 Η 8η Ιούλη θα είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειαζόμαστε δυνατό ΚΚΕ! 📌

Η δύναμή σου την επόμενη μέρα