Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΙΝΔΥΝΟΣ – ΘΑΝΑΤΟΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ Τροπολογία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων στα ελληνικά νησιά

Την επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, που έχουν μετατρέψει την χώρα μας σε ορμητήριο πολέμου και στόχο αντιποίνων, προβλέπει τροπολογία που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA).

Η επικίνδυνη αυτή τροπολογία, στρώνει το έδαφος για την δημιουργία αμερικανικών βάσεων στα ελληνικά νησιά. 

Πατώντας πάνω στην επικίνδυνη συμφωνία για τις βάσεις, με την τροπολογία αυτή καλούνται οι Αμερικανοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών να υποβάλουν από κοινού στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση για την σχέση ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Η έκθεση θα πρέπει να έχει κατατεθεί εντός δύο μηνών από την υπογραφή του τελικού νομοσχεδίου (NDAA), περιλαμβάνοντας τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.
  • Περιγραφή των δικαιωμάτων των βάσεων (basing rights) που παραχωρήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2023.
  • Περιγραφή των δραστηριοτήτων και των επενδύσεων των ΗΠΑ στις βάσεις που περιλαμβάνονται στην MDCA.
  • Αξιολόγηση του καθεστώτος της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας του 2021.

Σημειώνεται πως η Γερουσία έχει ήδη υπερψηφίσει το δικό της νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό. Έτσι, τα δύο νομοθετικά σώματα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου το οποίο θα σταλεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Όπως αναφέρεται ψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων η τροπολογία για την αξιολόγηση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις με παραπέρα στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ ειδικά σε ελληνικά νησιά. Αυτή η τροποποίηση έρχεται στο πλαίσιο της διευρυμένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2021, η οποία παρέχει στις αμερικανικές δυνάμεις πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.

Διερεύνηση πιθανοτήτων που υπάρχουν για επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά, προβλέπεται τροπολογία που ψήφισε η Βουλή στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), την ετήσια εξουσιοδότηση νομοσχέδιο για το Υπουργείο Άμυνας.

Η τροπολογία ζητά από τους αρμόδιους Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν από κοινού στις επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση για τη “σχέση ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας”.

Η Γερουσία έχει ήδη υπερψηφίσει το δικό της νομοσχέδιο και τώρα τα δύο νομοθετικά σώματα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο που θα σταλεί στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η τροπολογία της Βουλής προβλέπει ότι η έκθεση θα πρέπει να κατατεθεί εντός δύο μηνών από την υπογραφή του τελικού νομοσχεδίου (NDAA), συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων πληροφοριών:

  • Ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.
  • Περιγραφή των δικαιωμάτων βάσης που χορηγούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2023.
  • Περιγραφή των δραστηριοτήτων και των επενδύσεων των ΗΠΑ στις βάσεις που περιλαμβάνονται στο MDCA.
  • Εκτίμηση του καθεστώτος της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Νόμου Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας του 2021.

Η τροπολογία φέρεται να κατατέθηκε από την Δημοκρατική εκπρόσωπο των ΗΠΑ Γκρέις Μενγκ.