Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κινητοποίηση εικαστικών: «Όχι στην απαξίωση των δημιουργών. Αποζημίωση στους εικαστικούς καλλιτέχνες»

«Όχι στην απαξίωση των δημιουργών. Αποζημίωση στους εικαστικούς καλλιτέχνες», με αυτό το σύνθημα η αντιπροσωπεία του ΕΕΤΕ με τη σημερινή της παρουσία στο υπουργείο Οικονομικών και μετέπειτα στο υπουργείο Εργασίας κατήγγειλε ότι αν και οι περισσότεροι εικαστικοί πλήττονται από τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν θα πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Οι προϋποθέσεις όσον αφορά τον ΦΠΑ οι οποίες τίθενται από την κυβέρνηση για να δικαιούται κάποιος αυτοπασχολούμενος την «αποζημίωση ειδικού σκοπού» είναι εκτός εργασιακής πραγματικότητας των εικαστικών καλλιτεχνών. Ο εικαστικός καλλιτέχνης δημιουργεί έργα με πολύ κόπο, μόχθο και χρόνο και αμείβεται με παραστατικά που απέχουν πολύ χρόνο μεταξύ τους, ειδικά όταν το έργο είναι μεγάλο (π.χ. γλυπτά, αγιογραφίες, εικαστικές διακοσμήσεις κτιρίων). Ακόμα, εκατοντάδες εικαστικοί καλλιτέχνες δεν ανήκουν στους ΚΑΔ που δημοσίευσε η κυβέρνηση, καθώς έκλεισαν τα χαρτιά τους στην εφορία τα προηγούμενα χρόνια, επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στον ληστρικό «φόρο επιτηδεύματος» και εντούτοις είχαν το δικαίωμα να πληρώνονται και να φορολογούνται με απόδειξη δαπανών. Το ΕΕΤΕ ζητά:

– Με ειδική νομοθετική πράξη (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση την «αποζημίωση ειδικού σκοπού» των 800 ευρώ για τις 45 μέρες προς όλους τους εικαστικούς καλλιτέχνες – μέλη του ΕΕΤΕ οι οποίοι δεν έχουν σταθερό μισθό ή σύνταξη.

– Να καταργηθεί ο φόρος επιτηδεύματος, που θα εξανεμίσει την όποια «αποζημίωση ειδικού σκοπού».

– Να επανέλθει η δυνατότητα κατάτμησης των εισοδημάτων των καλλιτεχνών φορολογικά στην τετραετία, όπως ίσχυε παλιότερα, δεδομένου ότι υπάρχουν αναλήψεις μεγάλων καλλιτεχνικών εργασιών που αμείβονται εφάπαξ για εργασία που αναλογεί σε πολλά έτη δουλειάς (γλυπτά, μνημεία κ.λπ.).

– Για τους εικαστικούς καλλιτέχνες – μέλη του ΕΕΤΕ να οριστεί ελεύθερη μετακίνηση προς και από τα καλλιτεχνικά τους εργαστήρια, με την επίδειξη και μόνο της ταυτότητας του ΕΕΤΕ.

– Η καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης των 800 ευρώ έχει κοινωνικό χαρακτήρα και πρέπει να αφορά και όλους τους καλλιτέχνες – χειροτέχνες που εργάζονται υπαίθρια.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν και εκλεγμένοι από τη «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών» στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, οι οποίοι απαιτούν καθολική εφαρμογή του επιδόματος σε όλους τους εργαζομένους του κινηματογραφικού χώρου. Καταγγέλλουν ότι στα μέτρα στήριξης δεν περιλαμβάνονται οι άνεργοι, αλλά και από τους σκηνοθέτες που έχουν μπλοκάκι πάλι ένα μεγάλο τμήμα εξαιρείται.

kinitopoiisi eikastikon 5 kinitopoiisi eikastikon 6 kinitopoiisi eikastikon1 kinitopoiisi eikastikon2

Πηγή: 902.gr