Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κινητοποίηση ηθοποιών και μουσικών  έξω από το υπ. Εργασίας για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

 

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος ζητώντας την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την ένταξη τους σε αυτές με κατώτατο μισθό τα 751 ευρώ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Βασίλης Παρασκευόπουλος, «σήμερα είμαστε έξω από το υπουργείο Εργασίας αλλά έχουμε ξεκινήσει εδώ και μήνες έναν αγώνα έξω από τα θέατρα για την υπογραφή Συλλογική Σύμβασης του κλάδου μας» και κατηγόρησε το υπουργείο ότι μεροληπτεί υπέρ των εργοδοτών και τόνισε ότι στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο επικρατούν καταστάσεις ζούγκλας με απλήρωτη εργασία μέχρι και δύο μήνες, ενώ επισήμανε ότι ο εργοδότης έχει την ευχέρεια αν μια παράσταση δεν έχει εισπράξεις ανά πάσα στιγμή να την κατεβάσει.

Από τη μεριά της η γενική γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Ήρα Ρόκκου είπε ότι ο κλάδος βρίσκεται 6 χρόνια χωρίς σύμβαση «για έναν ηθοποιό που εργάζεται 6 μήνες το χρόνο και αυτό συνεπάγεται ότι δεν μπορεί να ζήσει» κατηγορώντας το υπουργείο Εργασίας για βρώμικο ρόλο καθώς συζητάει με τους εργοδότες και όχι με τους εργαζόμενους.

Οι διαδηλωτές έδωσαν μια εύθυμη νότα έξω από το υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου καθώς φώναξαν τα συνθήματα τους μετά μουσικής.

Στην ανακοίνωσή τους τα δύο Σωματεία αναφέρουν:

«Εδώ και πέντε μήνες βρισκόμαστε στη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στο Ελεύθερο Θέατρο, μετά την υπογραφή Σύμβασης στο Κρατικό, το Εθνικό και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί Γενικές Συνελεύσεις, συζητήσεις με τους θιάσους, καλλιτεχνικά δρώμενα και κινητοποιήσεις έξω από τα θέατρα.

Η εργοδοσία στην αρχή αρνήθηκε να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρουσιάζοντας ενιαίο μέτωπο απέναντι στις διεκδικήσεις του κλάδου. Ωστόσο, ύστερα από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις και την πίεση που ασκήσαμε στην εργοδοσία, κάποιοι αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση. Από μεριάς της διοίκησης του ΣΕΗ μπήκαν στο επίκεντρο τα ζητήματα των απλήρωτων προβών, της Ασφάλισης, της διάρκειας των Συμβάσεων, των όρων πρόσληψης, των ωραρίων. Δηλαδή, όλων εκείνων των όρων που εξασφαλίζουν ότι θα μπορούμε να ζούμε από τη δουλειά μας με αξιοπρέπεια.

Στον αντίποδα αυτής της προσπάθειας, προσπαθούν να βάλουν εμπόδια η κυβέρνηση αλλά και η διοίκηση της Ομοσπονδίας (ΠΟΘΑ).

Η ΠΟΘΑ, χωρίς καμία απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου, μακριά από τον κλάδο, μας καλεί να δείξουμε εμπιστοσύνη στο υπουργείο και την κυβέρνηση, που έχουν βάλει σφραγίδα και έχουν νομιμοποιήσει όλο αυτό το καθεστώς που βιώνουμε σήμερα. Επιδιώκει να βάλει το υπουργείο -που έχει θεσμοθετήσει τα 586 ευρώ βασικό μισθό, την ωρομισθία για τον ηθοποιό, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία- ρυθμιστή και υπερασπιστή των δικαιωμάτων μας. Να βγάλει από τη μέση τους αγωνιζόμενους ηθοποιούς και μουσικούς.

Επιδιώκουν να κάνουν αυτό που έκαναν και σε άλλους κλάδους (στον Επισιτισμό, στον Τουρισμό). Να διαπραγματευτούν με ένα περιεχόμενο που παραμένει άγνωστο τόσο στον κλάδο, στα σωματεία – μέλη της ΠΟΘΑ, όσο και στα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας που δεν ανήκουν στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν έχει γίνει καμία συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου. Ετοιμάζονται να υπογράψουν και να συμφωνήσουν κανονιστικές ρυθμίσεις που θα αλλάξουν άρδην τα θεσμικά μας κεκτημένα, καθώς και τη Σύμβαση που είχαν φέρει σαν πρόταση και παλιότερα, όταν αυτές οι δυνάμεις ήταν στη διοίκηση του ΣΕΗ. Μια πρόταση που θα κατοχυρώνει και στα χαρτιά τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες ήδη εργαζόμαστε.

Ο αγώνας για τη Σύμβαση είναι αγώνας για την τέχνη μας!

Δεν θα τους περάσει! Το ΣΕΗ και ο ΠΜΣ θα συνεχίσουν τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Αυτή η μάχη είναι δική μας και θα τη δώσουμε μέσα και έξω από τα θέατρα, γιατί δεν παραχωρούμε τη ζωή και την τέχνη μας! Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις του Σωματείου μας.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας μέχρι την υπογραφή της Σύμβασης.»