Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Πρόνοιας 

Παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν, το μεσημέρι της Δευτέρας, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Πρόνοιας, αντιδρώντας στις απολύσεις προσωπικού που απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Τη στάση εργασίας είχαν προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ενώ η κινητοποίηση ήταν απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα σε σύσκεψη υγειονομικών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 17 διοικητικών συμβουλίων από Σωματεία Εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία και δομές Πρόνοιας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό. Τέθηκε το ζήτημα των επικείμενων απολύσεων και συγκεκριμένα των 500 περίπου επικουρικών γιατρών που απολύονται στις 31 Δεκέμβρη και των 600 ακόμα γιατρών, μέσω ΕΣΠΑ, που απολύονται μέχρι 31 Γενάρη. Να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι διαδικασίες ούτε για την αντικατάσταση των τουλάχιστον 360 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ ακολουθούν 1.200 επικουρικοί εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, που, σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία, η απόλυσή τους θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Μάη 2019.

giatroi11

Αναφορικά με τους επικουρικούς γιατρούς, ο Ηλίας Σιώρας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η λύση που δόθηκε είναι «μεσοβέζικη». Για τους 600 που πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ και η σύμβασή τους λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2019, θα δοθεί παράταση εννέα μηνών, ενώ για τους 500 που η σύμβασή τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018, «η επαναπροσληψή τους εξαρτάται από την διοίκηση του νοσοκομείου και την βεβαίωση ότι καλύπτουν εξειδικευμένες ανάγκες. Η λύση που βρέθηκε νομιμοποιεί και μονιμοποιεί την υποταγή», ανέφερε ο Ηλίας Σιώρας.’

Τέλος, ο Ηλίας Σιώρας, στιγμάτισε κινήσεις εντυπωσιασμού που σε κάθε περίπτωση δεν αποκαλύπτουν την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, της ενίσχυσης, μεταξύ άλλων, της ιδιωτικής λειτουργίας και των δημόσιων νοσοκομείων, με αφορμή μια ακόμα κίνηση εντυπωσιασμού της ΠΟΕΔΗΝ. Λίγη ώρα νωρίτερα, είχε τοποθετήσει δύο κλούβες με κότες έξω από το υπουργείο, ενώ είναι αυτή που το προηγούμενο διάστημα χαιρέτιζε τις παρατάσεις των συμβάσεων αντί να προωθήσει και να στηρίξει στην πράξη το αίτημα για μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων.

giatroi12