Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κινητοποίηση των καλλιτεχνών με εικαστικό δρώμενο

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Βαλτετσίου 42, Τ.Κ.: 106 81 Αθήνα  FAX : 210 / 33.01.408  e-mail:[email protected]

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ, όπως αποφασίσθηκε και στη Γενική Συνέλευση των μελών του ΕΕΤΕ που έγινε στις 14 Δεκεμβρίου 2015, καλεί σε

Κινητοποίηση / Εικαστικό Δρώμενο

την Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2015

ώρα 12.00 π.μ.

Στην Πλατεία Συντάγματος (στην αρχή της Ερμού)

για το Φορολογικό & το Ασφαλιστικό -Συνταξιοδοτικό

των  Καλλιτεχνών

Θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι και  άλλων καλλιτεχνικών φορέων.

Θα παίξουν μουσική οι «Υπεραστικοί».

 

Για τους εικαστικούς καλλιτέχνες,

όπως & για τους εργαζόμενους, για τα φτωχά λαϊκά στρώματα,

η κατάσταση στη ζωή και τη δουλειά έχει επιδεινωθεί ραγδαία

Tο έργο Τέχνης γίνεται ακριβότερο

και περισσότερο απρόσιτο για το ευρύ κοινό

και ταυτόχρονα το εισόδημα του καλλιτέχνη σημαντικά πενιχρότερο

 Οι Εικαστικοί καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, κεραμίστες, σκηνογράφοι, ψηφιδογράφοι,αγιογράφοι κ. α. , συμβάλλουν στη γενικότερη πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, δημιουργούν καλλιτεχνικά έργα, διδάσκουν στην εκπαίδευση, σχολική και εξωσχολική, στηρίζουν τα καλλιτεχνικά εργαστήρια στους Δήμους, δημιουργούν έργα στο χώρο των εφαρμογών των εικαστικών τεχνών, καλλιτεχνικά αντικείμενα, συμβάλλουν γενικότερα με τη δουλειά τους στο θέατρο, τον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, στη διαφήμιση, στη διακόσμηση κ.ά. Σήμερα τα προβλήματά τους έχουν κατά πολύ οξυνθεί, πολλοί ωθούνται σε εξαφάνιση & κατάργηση και της επαγγελματικής τους υπόστασης, λόγω της φορολογικής πολιτικής του Κράτους απέναντι στην Τέχνη και τους δημιουργούς,  σε συνδυασμό με τα προβλήματα διακίνησης των έργων που δημιουργεί η κρίση και η πτώχευση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, καθώς και η συρρίκνωση του Δημοσίου Τομέα, η κατάργηση Πνευματικών Κέντρων και η ανασφάλιστη  εργασία. Οι δημιουργοί εξοντώνονται.  Η τέχνη από κοινωνικό δικαίωμα έχει μετατραπεί σε ένα ακριβό εμπόρευμα που διαχειρίζονται ολοένα κα περισσότερο οι κάθε λογής μεσάζοντες, “μαικύνες” επιχειρηματίες. Δημόσιες εκθέσεις δεν γίνονται, τα Μουσεία απλησίαστα για τους πολλούς αφού πλέον έχει μπει πανάκριβο εισιτήριο. Το κράτος θέλει να αγνοεί ότι  ο μεγαλύτερος όγκος της καλλιτεχνικής παραγωγής παραμένει έξω από τις  οικονομικές συναλλαγές, ως  σώμα της εν δυνάμει νέας  εικαστικής πραγματικότητας – και όχι μόνο.  Αλλά, αυτό το «αδιάθετο καλλιτεχνικό προϊόν», είναι αυτό που κύρια προάγει τον πολιτισμό.

 Η ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ Η ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ (στο 23%) ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, «ΤΙΜΩΡΩΝΤΑΣ»  ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ…

 ΟΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ

 • Οι Συντάξεις καλλιτεχνών – Λογοτεχνών του ΥΠΠΟ έχουν σχεδόν καταργηθεί
 • Και αυτά ακόμα τα «προνοιακά» βιβλιάρια Υγείας, σήμερα αμφισβητούνται…
 • Η αύξηση του ΦΠΑ  συνολικά στην καλλιτεχνική εργασία, έχει φέρει άνοδο στην τελική τιμή και των καλλιτεχνικών έργων και υπηρεσιών, των καλλιτεχνικών εφαρμογών και των αναπαραγωγών τους (το πληρώνει το κοινό -ο λαός: βιβλία, έργα εικαστικών τεχνών, cd, αφίσσες, εισητήρια κινηματογράφου, θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, αντίγραφα έργων τέχνης  κλπ). Στις περισσότερες περιπτώσεις επιβαρύνει τελικά τον ίδιο τον καλλιτέχνη, φέρνοντας μεγαλύτερα αδιέξοδα στην καλλιτεχνική εργασία.
 • Η γενίκευση της απάνθρωπης φορολογίας για τους μισθωτούς και για τους αυτοαπασχολούμενους (μέσα σε αυτούς και στους καλλιτέχνες) στο 29% από το πρώτο ευρώ, σε συνδιασμό με την αύξηση και γενίκευση του ΦΠΑ έχουν κάνει τον καλλιτέχνη να πληρώνει σε φόρους το 52% της τιμής των καλλιτεχνικών υπηρεσιών του… ΄Αν συνυπολογίσουμε ότι τη μερίδα του λέοντος στη διακίνηση της τέχνης έχουν οι έμποροι και οι κάθε είδους μεσάζοντες, με ποσοστά που φθάνουν και το 70%, είναι φανερό ότι ο καλλιτέχνης δεν μπορεί πλέον ούτε στοιχειωδώς να βγάλει τα έξοδα του εργαστηρίου του και την επιβίωσή του.. Αν προσθέσουμε  και  τα  «χαράτσια» που αυξάνονται, τους έμμεσους φόρους και τις αυξήσεις στο ρεύμα, τις πρώτες ύλες κλπ, μιλάμε για  ΕΞΌΝΤΩΣΗ (οι καλλιτέχνες όταν αγοράζουν τα  υλικά  τους πληρώνουν φόρο πολυτελείας – όπως για τα καλλυντικά-  συν ΦΠΑ 23%) …
 • •Τα εικαστικά έργα αποτελούν πλέον «τεκμήριο πλουτισμού» με αποτέλεσμα να έχει ήδη νεκρώσει η οποιαδήποτε διακίνηση της τέχνης

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ:

 • Λέμε όχι στις περικοπές μισθών και συντάξεων που έγιναν από το 2009. Διεκδικούμε Καθολική λύση του Ασφαλιστικού – Συνταξιοδοτικού των δημιουργών.
 • Να καταργηθούν τα λεγόμενα «αντικειμενικά κριτήρια». Να καταργηθεί ο Φ.Π.Α. στα έργα Τέχνης, τις καλλιτεχνικές υπηρεσίες και τις καλλιτεχνικές εφαρμογές. ..
 • Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος
 • Να μπορεί να πληρώνεται ο φόρος μεταβίβασης, από τους κληρονόμους των καλλιτεχνών σε έργα τέχνης προς το Δημόσιο.
 • Να μπορούν οι συνταξιούχοι καλλιτέχνες να ασκούν καλλιτεχνική δραστηριότητα χωρίς αυτό να περικόπτει τη σύνταξή τους ανεξάρτητα από το σε ποιό ταμείο υπάγονται.
 • Να επανέλθει το δικαίωμα οι καλλιτέχνες να «μοιράζουν» τα δηλωτέα εισοδήματά τους σε τέσσερα φορολογήσιμα χρόνια..
 • Να πάψει το έργο τέχνης να αποτελεί «τεκμήριο» πλουτισμού.
 • Να πάψουν τα χρώματα και τα υλικά ζωγραφικής και οι πρώτες ύλες της τέχνης να υπάγονται στο φόρο πολυτελείας μαζί με τα καλλυντικά.
 • Να επανέλθει το αφορολόγητο στα 20.000 ευρώ και να μειωθεί η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών στα 20%..
 • 10. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.
 • Να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος για τους καλλιτέχνες και συνολικά για τους ελεύθερους επαγκελματίες .
 • Να καταργηθούν συνολικά οι έμμεσοι φόροι και ο Φ.Π.Α. στα βασικά είδη κατανάλωσης, στο πετρέλειο, την εκπαίδευση, την υγεία και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
 • Να καταργηθούν τα «χαράτσια», οι έμμεσοι φόροι για τα λαϊκά στρώματα και να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45% .

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και όλων των κυβερνήσεων, πολιτική  κατάταξης της τέχνης στον τομέα των εμπορευμάτων & εμπορευματοποίησης της Τέχνης, επιτίθεται άμεσα στην ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, την αποκόβει από την κοινωνική της λειτουργία

Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜA

Μετάβαση στο περιεχόμενο