Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Έλληνες και ξένοι εργάτες, ταξικά αδέλφια γεμάτα αλληλεγγύη και συντροφικότητα, θα κερδίσουν ζωή και δουλειά με δικαιώματα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης, το ΚΚΕ απευθύνεται «σε όλους τους μετανάστες, Έλληνες και ξένους, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι και την πατρίδα τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή σε ξένους τόπους».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος, «281 εκατομμύρια μετανάστες παγκόσμια, 40,5 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους λόγω καταστροφών, συγκρούσεων και βίας. 21 εκατομμύρια πρόσφυγες. Αυτός είναι ο σύγχρονος καπιταλιστικός “παράδεισος”!».

«Η μετανάστευση και η προσφυγιά είναι στο DNA του καπιταλισμού, στο πλαίσιο του οποίου η εργατική δύναμη είναι εμπόρευμα. Το εμπόρευμα θα πουληθεί ακόμα και έξω από τα σύνορα, εάν αυτό συμφέρει τον αγοραστή του… Αυτός αποφασίζει και ανοιγοκλείνει την κάνουλα των μεταναστευτικών ροών, ανάλογα με τα συμφέροντά του, αναζητώντας τα πιο φθηνά εργατικά χέρια», σημειώνει το ΚΚΕ.

«Είναι απαράδεκτη η προπαγάνδα της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που επιμένουν να λένε ότι τα σύγχρονα κύματα των ξεριζωμένων “δεν είναι πρόσφυγες, αλλά είναι μετανάστες”, για να τους αρνηθούν το δικαίωμα στο άσυλο, νομιμοποιητικά έγγραφα και δικαιώματα.

Άλλωστε, τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των κυνηγημένων που φτάνουν στα σύνορα της χώρας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, είτε με την άμεση επέμβαση των ιμπεριαλιστών είτε με την υποδαύλιση εμφύλιων συγκρούσεων, όπως Συρία, Αφγανιστάν, Σαχέλ, Λιβύη, Σομαλία, Νιγηρία, Ιράκ, Πακιστάν κ.ά. Στις επεμβάσεις αυτές η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο με την άμεση αποστολή στρατευμάτων όσο και με την αξιοποίηση των βάσεων και άλλων υποδομών από το έδαφός της για την εκτέλεσή τους. 7,5 δισ. ευρώ για τις επεμβάσεις και τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2022! Την ίδια ώρα μειώνονται τα κονδύλια για τη δημόσια υγεία, ενώ η πανδημία του κορονοϊού καλπάζει, με χιλιάδες νεκρούς!», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι «στη χώρα μας ζουν και εργάζονται 680.000 περίπου μετανάστες με νόμιμες άδειες διαμονής, άλλοι 190.000 περίπου από χώρες της ΕΕ, δεκάδες χιλιάδες ξενιτεμένοι χωρίς χαρτιά, “αόρατα θύματα” στα γρανάζια της καπιταλιστικής μηχανής. Όλοι τους δουλεύουν σκληρά στις πιο δύσκολες δουλειές και συνθήκες, στην αγροτική παραγωγή, στην κλωστοϋφαντουργία, στον επισιτισμό, στην ανακύκλωση, στην οικοδομή κ.ά. Οι “αφανείς” γυναίκες, που δεν βλέπουν ήλιο για μια εβδομάδα, περιμένοντας τις λίγες ώρες της Κυριακής, φροντίζουν τους ηλικιωμένους γονείς μας και ασθενείς, καθαρίζουν το σπίτι μας, μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, ευάλωτες γυναίκες, είτε είναι φυλακισμένοι στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, λες και είναι εγκληματίες, είτε είναι εντελώς αβοήθητοι, χωρίς σπίτι, υγεία, εκπαίδευση, μακριά από την πατρίδα τους. Το κράτος δεν εξασφαλίζει τη στοιχειώδη υποδομή για την όποια προστασία τους. Οι υπηρεσίες μετανάστευσης είναι υποστελεχωμένες. Οι πρόσφυγες γίνονται όμηροι στις διάφορες ΜΚΟ, με τις παχυλές χρηματοδοτήσεις της ΕΕ και άλλων κονδυλίων».

Ακόμη, επισημαίνει ότι «αυτήν την περίοδο αντιμετωπίζουν πιο έντονα τις συνέπειες από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Στοιχεία δίνονται με το σταγονόμετρο για το ποσοστό του εμβολιασμού τους, το οποίο είναι πολύ χαμηλό. Ορισμένοι φοβούνται να εμφανιστούν ακόμα και στο νοσοκομείο εάν νοσήσουν, υπό τον τρόμο της δίωξης και της απέλασης. Πρέπει άμεσα να διαμορφωθεί ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης στις κατάλληλες γλώσσες για τον άμεσο εμβολιασμό τους, χωρίς εμπόδια και τον κίνδυνο δίωξης, με όλα τα κατάλληλα εμβόλια, με κρατική ευθύνη».

«Έλληνες και ξένοι εργάτες δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν! Αντίθετα, τους ενώνουν πολλά! Μαζί παράγουν τον πλούτο της πατρίδας μας, έχουν τα ίδια προβλήματα, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια όνειρα για μια καλύτερη ζωή! Το δηλητήριο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού, το χύνουν τα αφεντικά. Γιατί μόνο αυτά βγαίνουν κερδισμένα από τη διάσπαση της εργατικής τάξης και του λαού.

Η ζωή και η ιστορία έχει αποδείξει ότι η εργατική τάξη και οι λαοί δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τους καταπιεστές τους. Μόνο με τον δικό τους οργανωμένο αγώνα, ενωμένοι σαν μια γροθιά, Έλληνες και ξένοι εργάτες, ταξικά αδέλφια γεμάτα αλληλεγγύη και συντροφικότητα, μακριά από τις παγίδες της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, τις εθνικιστικές και φασιστικές αντιλήψεις, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, θα κερδίσουν ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Θα ανοίξουν τον δρόμο για έναν κόσμο λεύτερο από την εκμετάλλευση, τον πόλεμο, την προσφυγιά και τη μετανάστευση, τον σοσιαλισμό.

Ζήτω η ταξική αλληλεγγύη, ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων

Μετάβαση στο περιεχόμενο