Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Ανυπόταχτα στην πάλη για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά

«Μπροστά και στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών εκφράζεται το δίλημμα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” και το ΚΚΕ σταθερά και αταλάντευτα παίρνει θέση και απαντά καθημερινά με τη δράση του, με τους πρωτοπόρους αγώνες του, με το Πρόγραμμά του: με τη ζωή που δικαιούνται και ονειρεύονται οι πολλοί. Για αυτό και το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που σταθερά και αταλάντευτα είναι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά» τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

«Η στάση που παίρνει ο καθένας απέναντι στο κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης σχετίζεται με το πού τοποθετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Για το ΚΚΕ ο άνθρωπος και οι ανάγκες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, γιατί ο ίδιος ο παραγωγός του κοινωνικού πλούτου πρέπει να είναι αυτός που θα τον καρπώνεται» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει, μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ δεν αποδέχεται τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος που θέλει τον άνθρωπο στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής για να κερδίζουν μια χούφτα παράσιτα. Το ΚΚΕ δεν μπορεί να αποδεχτεί την τοξικομανία, την κουλτούρα που τη συνοδεύει και τα ναρκωτικά ως τρόπο ζωής. Αντιπαλεύουμε τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό τους σε “σκληρά και μαλακά”, την κυρίαρχη αστική πολιτική της “μείωσης της βλάβης” που συντηρεί και θεριεύει το φαινόμενο της τοξικομανίας».

Το ΚΚΕ στηρίζει κάθε άνθρωπο που δίνει τη μάχη να απαλλαγεί από τα ναρκωτικά, στηρίζει την οικογένειά του, τους εργαζόμενους στην πρόληψη και τη θεραπεία και καλεί «σε ένα κοινό μέτωπο πάλης για μια αντιναρκωτική πολιτική, που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά».

«Η νομιμοποίηση ναρκωτικών έχει ένα βασικό στόχο, να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση, κυρίως της νέας γενιάς, ως τρόπος ζωής, για να μην αμφισβητηθεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα ως η βάση της τοξικομανίας.

Η στάση όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων στη χώρα μας για το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών, είναι υποκριτική και έχει αποτύχει ακριβώς γιατί αποδέχονται τα ναρκωτικά ως “φυσικό” φαινόμενο, ενός συστήματος που σαπίζει και οι ίδιοι στηρίζουν και συντηρούν. Ενισχύουν τη “μείωση της βλάβης” και αποδεκατίζουν την πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη.

Για την αστική τάξη και τα κόμματά της, η αντιμετώπιση του προβλήματος της τοξικομανίας έχει ως βασικό πυρήνα την πολιτική “κόστος – όφελος” αδιαφορώντας για τη ζωή και τον κοινωνικό θάνατο χιλιάδων νέων ανθρώπων. Απέναντι σε αυτή την πολιτική, βρίσκεται το ΚΚΕ που πιστεύει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος των ναρκωτικών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όσο η οργανωμένη λαϊκή πάλη θα αντιπαλεύει τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα, δηλαδή τον ίδιο τον καπιταλισμό» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ διεκδικεί ενιαία στρατηγική πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης και επιστημονικής έρευνας, που θα έχει ως βάση τα αίτια του φαινομένου και τον τρόπο που αυτά επιδρούν στην ψυχοσύνθεση του ατόμου και τη σχέση του με την κοινωνία.

Το ΚΚΕ διεκδικεί ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης και των “στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων” με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό. Διεκδικεί “θεραπεία υποκατάστασης” υψηλών επιστημονικών προδιαγραφών για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες εξαρτημένων. Διεκδικεί να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από το κράτος για να αυξηθεί το κίνητρο για θεραπεία και να αποτραπεί η αύξηση των υποτροπών ως απότοκος της πανδημίας».