Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

ΚΚΕ για επιστολή Πομπέο: Επιβεβαιώνει την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Σε σχόλιο για την επιστολή του Μάικ Πομπέο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η επιστολή Πομπέο, που απεστάλη για να στηρίξει την Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις βάσεις, την οποία προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επικυρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, το μόνο που επιβεβαιώνει είναι την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις στην περιοχή.

Αυτή η επιστολή, όχι μόνο δεν προσφέρεται για υπερφίαλους πανηγυρισμούς, στους οποίους επιδίδεται η κυβέρνηση, αλλά αναπαράγει τη γνωστή στάση “Πόντιου Πιλάτου” που τηρούν οι ΗΠΑ, σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αυτή η στάση κρύβεται πραγματικά πίσω απ’ τις αναφορές στην “ειρήνη” και την “ασφάλεια” που ως μοναδικό περιεχόμενο έχουν τη συνοχή της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας.

Οι δε παραλληλισμοί που έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ανάμεσα στην επιστολή Πομπέο και σε άλλη παλιότερη του Κίσσινγκερ απ’ τη δεκαετία του ‘70, μόνο ανησυχία μπορούν να δημιουργήσουν, όταν είναι γνωστός ο βρώμικος ρόλος του Κίσσινγκερ στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων σε βάρος του ελληνικού λαού, όπως και του κυπριακού λαού κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά κι άλλων λαών του κόσμου».

Το περιεχόμενο της επιστολής Πομπέο

Για υποχρέωση επίλυσης των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με ειρηνικό τρόπο κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,Μάικ Πομπέο, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επί της ουσίας, η Ουάσιγκτον, με τη λογική των ίσων αποστάσεων, ζητά ελληνοτουρκικό διάλογο που να οδηγεί στην συνδιαχείριση του ενεργειακού πλούτου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας πλάτες στην τουρκική επιθετικότητα.

Την επιστολή αυτή η κυβέρνηση την εμφανίζει σαν υποστηρικτική των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που παρουσίασε την επιστολή Πομπέο, ανέφερε πως «στην επιστολή αυτή, οι ΗΠΑ δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. Κυρίως τονίζουν, και μάλιστα δυο φορές στην ίδια επιστολή, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και στη συγκεκριμένη επιστολή οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν πως θέλουν η Ελλάδα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση των συμφερόντων τους στην περιοχή, εμπλέκοντας τον ελληνικό λαό σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι ΗΠΑ στην επιστολή Πομπέο «επιπλέον τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο-κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Είναι σαφές ότι η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών» και πρόσθεσε ότι «είναι ταυτόχρονα μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πριν από δυο εβδομάδες».

Μετάβαση στο περιεχόμενο