Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΚΕ: Επικοινωνιακό παιχνίδι από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας

Για «επικοινωνιακό παιχνίδι» που παίζεται από την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση κάνει λόγο σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ. Όπως υποστηρίζει «είναι προφανές ότι εκτός από τις στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις, παίζεται και ένα επικοινωνιακό παιχνίδι από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με στόχο να προετοιμάσει τους λαούς για τα επικίνδυνα σενάρια, που εξυφαίνονται σε βάρος τους στην περιοχή, με την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τους οποίους επικαλέστηκε ξανά σήμερα ο πρωθυπουργός.

Μόνο που πρόκειται γι’ αυτές τις δυνάμεις που ευθύνονται για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την υπόθαλψη της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης. Γι’ αυτό και», καταλήγει συμπερασματικά το σχόλιο του ΚΚΕ, «το τραπέζι του διαλόγου που στρώνεται για λογαριασμό των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας, με βασικό μενού τη συνεκμετάλλευση, υπηρετεί τα δικά τους επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος όλων των λαών της Ανατολικής Μεσογείου».

Διάγγελμα Μητσοτάκη για τα Ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

Σε τηλεοπτική δήλωση προέβη σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Ελληνοτουρκικά με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας μήνυμα ότι επιδιώκει «με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας», όπως βάφτισε το ιμπεριαλιστικό παζάρι που ολοφάνερα είναι σε πλήρη εξέλιξη, στις πλάτες των λαών της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο υπερασπίστηκε τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, τονίζοντας πως «αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κλίμα εμπιστοσύνης μπορούν τελικά να επιλυθούν πολυετείς διαφορές (…) στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου». Πρόσθεσε ότι «στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας (…) είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας».

Συνεχίζοντας παράλληλα το «γαϊτανάκι» των αλληλοκατηγοριών με την τουρκική κυβέρνηση για το ποιος με τη στάση του καθυστερεί τις επικίνδυνες διευθετήσεις, σημείωσε ότι «διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου», κατηγορώντας την Τουρκία ότι με την αντίδρασή της στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο «παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών», ταυτόχρονα «αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο. Γιατί, πώς είναι δυνατόν μια καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία ενός κράτους με ένα άλλο να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκκινήσουν;», έβαλε ερώτημα σε άλλη μια απόδειξη ότι είχαν δρομολογημένο εδώ και καιρό «διάλογο», μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς ενημέρωση του λαού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αναπαράγοντας το παραμύθι των ιμπεριαλιστών «συμμάχων» ως τάχα «εγγύηση» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αποσιωπώντας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αναγόμενες στο παζάρι ΕΕ – Τουρκίας φέρνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη, υποστήριξε ότι «δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια». Παρουσίασε ως απόδειξη την «άμεση ανταπόκριση της ΕΕ» στο αίτημα της κυβέρνησης να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι «το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία». Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι συνεχίζοντας «την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της» και ότι «ισχυρά κράτη, με σημαντική παγκόσμια και περιφερειακή ισχύ, συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεών μας».

Ταυτόχρονα ξαναέστειλε σήμα ότι «προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος. Βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνοντας δηλαδή και τη γενικόλογη διατύπωση περί «θαλασσίων ζωνών» που περιλαμβάνει τα πάντα, από την ΑΟΖ έως τη υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα.

Δεν παρέλειψε να επικαλεστεί τον κίνδυνο ατυχήματος «όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές», είπε.

Ο πρωθυπουργός είχε, εξάλλου, τηλεφωνικές επικοινωνίες για το ζήτημα με τους προέδρους Γαλλίας και Αιγύπτου.

Στην επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι συμφώνησαν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας για καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.

Πηγή: 902.gr