Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΚΕ: Ερώτηση στην Ε.Ε. για το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ για τις διαδηλώσεις

Το νομοσχέδιο – τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ για τις διαδηλώσεις που επιχειρεί «να βάλει στο γύψο» τους αγώνες των εργαζομένων καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με κατ’ επείγουσα ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος τονίζουν ότι με το νομοσχέδιο κρατικής τρομοκρατίας, αυταρχισμού και καταστολής τίθεται υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση. Πρόκειται για κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων που εξαπέλυσε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, με την απαγόρευση των κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών. Στόχος η συκοφάντηση και η ποινικοποίηση των αγώνων, αλλά και η συνείδηση των νέων, καθώς η συμμετοχή σε μια κινητοποίηση εμφανίζεται ως κάτι εν δυνάμει επικίνδυνο. Επιδιώκουν το να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου τόσο στους χώρους δουλειάς όσο και στους δρόμους μπροστά στην εντεινόμενη αντιλαϊκή πολιτική για να πληρώσει ξανά ο λαός την κρίση.

Βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου αποτελεί η ευρωενωσιακή στρατηγική για τη λεγόμενη «καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης» με βάση την οποία τσουβαλιάζονται προκλητικά οι κομμουνιστικές, οι ριζοσπαστικές ιδέες, η πάλη του εργατικού λαϊκού κινήματος με τη δράση φασιστικών συμμοριών ή τζιχαντιστικών αποκρουστικών οργανώσεων, με υπαρκτές μορφές βίας όπως η ενδοοικογενειακή και η ενδοσχολική βία. Στοχεύουν σε όποιον συγκρούεται με τη δικτατορία του κεφαλαίου και στην ποινικοποίηση των αγώνων, αλλά και την ποινικοποίηση της δράσης των κομμουνιστών. Αυτή είναι άλλωστε και η επίσημη πολιτική της ΕΕ.

Στο ίδιο πλαίσιο το νομοσχέδιο εισάγει εξελιγμένους μηχανισμούς καταστολής και παρακολούθησης συστήνοντας «διεύθυνση πρόληψης της βίας», με ανάθεση υπερεξουσιών -ακόμη και τη λήψη προληπτικών μέτρων – σε αστυνομία και λιμενικό σώμα. Προβλέπει ακόμη τη διάλυση συγκέντρωσης μεταξύ άλλων εάν αυτή δεν έχει γνωστοποιηθεί στην αστυνομική αρχή, την απαγόρευσή της «εάν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» ή «εάν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής», καθώς και τη δυνατότητα επιβολής σειράς περιορισμών. Επιδιώκεται η περαιτέρω ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης με την αναγωγή σε ιδιώνυμο της συμμετοχής σε διαδήλωση που έχει απαγορευτεί, αλλά και με την ευθύνη του «οργανωτή» δημόσιας συνάθροισης για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας τους. Πρόκειται για διατάξεις που ανοίγουν δρόμο διευκολύνοντας την προβοκατόρικη δράση γνωστών κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών.

Αντίστοιχα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί σε μια σειρά από κράτη μέλη της ΕΕ. Άλλωστε και σε έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την «Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας» οι «λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας» αναφέρονται ως παράγοντας κινδύνου για την ασφάλεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

– στο αίτημα να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο-τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ που επιδιώκει τη συκοφάντηση και ποινικοποίηση των λαϊκών διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων;

– στο ότι ΕΕ και κυβερνήσεις με το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για τις διαδηλώσεις εντείνουν την καταστολή, την παρακολούθηση σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος και περιστέλλουν κατακτημένα με αγώνες λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα προκειμένου να μπουν εμπόδια στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση και να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς;».