Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΚΕ-Ευρωβουλή: Ερώτηση για τα επικίνδυνα σχέδια και σενάρια πολέμου της ΝΑΤΟικής άσκησης «Defender Europe 21»

Νέα παρέμβαση με αφορμή τη ΝΑΤΟική άσκηση «Defender Europe 21» πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ερώτηση αναδεικνύεται ο επικίνδυνος χαρακτήρας της άσκησης αφού ανάμεσα στα σενάρια της συγκαταλέγεται και η καταστολή του εργατικού – λαϊκού κινήματος, σε μια περίοδο που μια σειρά κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα καταστολής και περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί αυτήν την περίοδο πεδίο απόβασης χιλιάδων Αμερικανών και ΝΑΤΟικών στρατιωτικών στο πλαίσιο της πολύμηνης άσκησης «Defender Europe 21» που αποτελεί προσομοίωση πολέμου και φανερώνει τους σφοδρούς ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, Κίνα Ιράν.

Ανάμεσα στα σενάρια της άσκησης εντάσσεται και η καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Συγκεκριμένα στους στόχους της εκπαίδευσης αναφέρεται η αντιμετώπιση «μετώπου πολιτικών κομμάτων που ηγείται και υποστηρίζει διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, ταραχές». Υπάρχει δηλαδή σενάριο όπου στο επίκεντρο της καταστολής θα βρίσκονται όσοι διαμαρτύρονται και διαδηλώνουν. Αντίστοιχα στην περσινή αναθεώρηση της ΚΕΠΠΑ της ΕΕ, ανάμεσα στους άλλους «κινδύνους για την ασφάλεια της ΕΕ», εντάσσεται και η «αντιμετώπιση λαϊκών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας».

Υπάρχουν λοιπόν σαφή δείγματα ότι από κοινού ΕΕ-ΝΑΤΟ κι οι κυβερνήσεις με πρόσχημα την αντιμετώπιση του λεγόμενου «ριζοσπαστισμού», καταστρώνουν σχέδια για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων, την αξιοποίηση των σωμάτων ασφαλείας, την αντιμετώπιση όσων εναντιώνονται στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς. Εδώ και χρόνια άλλωστε το ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων διεξάγει ασκήσεις προσομοίωσης μαχών εντός κατοικημένων περιοχών, για την αντιμετώπιση «εσωτερικής απειλής» και την καταστολή πλήθους.

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις, που η ελληνική κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ προωθεί με όλους τους τρόπους, δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση των συνόρων της Ελλάδας ενώ αποτελούν πλαίσιο ώστε να γίνουν προσομοιώσεις πολέμου και καταστολής» απέναντι σε όσους εναντιώνονται στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πως τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι σε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια και σενάρια πολέμου που με την σκοπίμως ασαφή έννοια της “ριζοσπαστικοποίησης” στοχοποιούν κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων;
Στις στρατιωτικές ασκήσεις που οργανώνονται από στρατιωτικούς σχηματισμούς και σώματα της ΕΕ και των κρατών μελών της περιλαμβάνονται σενάρια καταστολής σε βάρος διαδηλωτών και ποια ακριβώς;».