Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

ΚΚΕ-ΚΝΕ: Ανεπιθύμητος ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

«Οι φοιτητές, οι φοιτήτριες, οι εργαζόμενοι και οι καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου δεν έχουν καμία σχέση με την αμερικάνικη πρεσβεία και τα σχέδιά της», τονίζουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με αφορμή την παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου για τη δημιουργία δικτύου προπαγάνδας της αμερικανικής πρεσβείας.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Καταγγέλλουμε την προκλητική παρουσία του Αμερικάνου πρέσβη Geoffrey Pyatt σε εκδήλωση που διοργανώθηκε την Παρασκευή 10/12, κάτω από άκρα μυστικότητα, από το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα την προστασία από τις ψευδείς ειδήσεις! Μάλιστα ο πρέσβης απηύθυνε και χαιρετισμό στην εν λόγω εκδήλωση.

Οι φοιτητές, οι φοιτήτριες, οι εργαζόμενοι και οι καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου δεν έχουν καμία σχέση με την αμερικάνικη πρεσβεία και τα σχέδιά της. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός είναι υπεύθυνος για πολέμους σε όλο τον κόσμο από τη Συρία και το Αφγανιστάν μέχρι τη Γιουγκοσλαβία, είναι υπεύθυνος για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά εκατομμυρίων ανθρώπων.

Θα ήταν απλά γελοίο αν δεν ήταν επικίνδυνο η αμερικανική πρεσβεία να μας κάνει μάθημα για τα fake news όταν έχε αναδειχθεί σε “πρωταθλήτρια” στην παραπληροφόρηση και χειραγώγηση της κοινής γνώμης, στην απόκρυψη της αλήθειας!

  • Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα ανύπαρκτα χημικά όπλα του Σαντάμ που δικαιολόγησαν τον πόλεμο και το σφαγιασμό του ιρακινού λαού;
  • Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ομοβροντία προπαγάνδας και fake news μπροστά στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ;
  • Ποιος αγνοεί τις διώξεις δημοσιογράφων ή κρατικών αξιωματούχων που αποκάλυψαν απόρρητα έγγραφα για τα εγκλήματα των ΗΠΑ σε όλες τις γωνιές του κόσμου (υπόθεση Snowden, Wikileaks, κλπ.);

Στη χώρα μας, η πρεσβεία των ΗΠΑ συντονίζει μια σειρά οργανισμούς και ΜΚΟ που ασχολούνται με την “καταπολέμηση της παραπληροφόρησης”. Η “εκστρατεία” της πρεσβείας και του δικτύου της δεν έχει να κάνει βέβαια με την προστασία της αλήθειας. Αντίθετα, αποτυπώνει τον “πόλεμο” της προπαγάνδας ανάμεσα στους Ευρωατλαντικούς συμμάχους και τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα. Θέατρο αυτού του “πολέμου” είναι και η χώρα μας.

Για αυτό έχουν ιδρύσει οργανισμούς όπως το “Digital Communication Network Southeast Europe Hub” (DCN – SEE), το οποίο συνδιοργάνωσε την εκδήλωση με το Πάντειο. Βασική του αποστολή είναι “να κατευθύνει και να συντονίσει τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αναγνωρίσει, να κατανοήσει, να εκθέσει και να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες εξωτερικής κρατικής και μη κρατικής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης που αποσκοπούν στην υπονόμευση ή την επιρροή των πολιτικών, της ασφάλειας ή της σταθερότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, των συμμάχων τους και των κρατών εταίρων”. Αποτελείται από δημοσιογράφους, ειδικούς στην επικοινωνία και “καθοδηγητές της κοινής γνώμης” σε 30 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στην ουσία πρόκειται για κατευθυνόμενη δημοσιογραφία για την υπεράσπιση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και τη δικαιολόγηση των εγκλημάτων του!

Η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στη συζήτηση που έχει ανοίξει, με πρόσχημα την “προστασία από ψευδείς ειδήσεις” για την πανδημία, για αναθεώρηση του άρθρου 181 του Ποινικού Κώδικα που ανοίγει τον δρόμο για να ενταθούν τα φαινόμενα λογοκρισίας στον Τύπο. Η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, ότι “όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή (…)”. Η σκόπιμη ασάφεια αφήνει το περιθώριο για να τιμωρείται κάθε φωνή που αμφισβητεί, με επιχειρήματα και από προοδευτική σκοπιά, την κρατική πολιτική και τον καπιταλισμό.

Με τις διατάξεις του νόμου, το κράτος και η αστική Δικαιοσύνη θα μπορούν με μεγάλη ευκολία να τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί όποιον, για παράδειγμα, διεκδικεί περισσότερες κλίνες ΜΕΘ ή επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ή όποιον, με αφορμή ένα εργατικό “ατύχημα”, αρθρογραφεί ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. `Η όποιον δεν ευθυγραμμίζεται με την “εθνική γραμμή” της εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, καταγγέλλει τις επιθετικές συμφωνίες της ελληνικής αστικής τάξης με συμμάχους της και τους εξοπλισμούς που γίνονται για ΝΑΤΟικούς σκοπούς.

Το προκλητικό είναι ότι χρησιμοποιούν ως άλλοθι τα “fake news”, ενώ είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους την …τέχνη της διαστρέβλωσης, με σκοπό τη χειραγώγηση του λαού και τη στράτευσή του στα συμφέροντα του κεφαλαίου και στους “εθνικούς” του στόχους.

Καλούμε κάθε φοιτητή, εργαζόμενο και πανεπιστημιακό να καταδικάσει την εμπλοκή της αμερικανικής πρεσβείας με το Πανεπιστήμιο. Οι δολοφόνοι λαών και διώκτες της αλήθειας είναι ανεπιθύμητοι!

Καλούμε τις πρυτανικές αρχές της Παντείου να διακόψουν κάθε συνεργασία με την αμερικανική πρεσβεία, η οποία στρέφεται, εκτός των άλλων, ενάντια στην επιστημονική αλήθεια και αντικειμενικότητα την οποία διακηρύττει το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κανένας επιστήμονας δεν πρέπει να υποτάσσει τις γνώσεις του στην υπηρεσία της πρεσβείας!

Καλούμε τον λαό και τη νεολαία να παλέψουν για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, για το κλείσιμο όλων των ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας και για την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτικών από αποστολές εκτός συνόρων».

902.gr

che guevara 008

Μετάβαση στο περιεχόμενο