Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΚΕ: ΝΑΤΟική άσκηση ”Defender Εurope 2021” σε αφορά! – δημιουργεί κινδύνους ενημερώσου – δράσε!

Η Επιτροπή Περιοχής Αν. Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ εξέδωσε μια πολυσέλιδη ανακοίνωση, καθώς σε λίγες μέρες και για ένα ολόκληρο εξάμηνο η περιοχή θα μετατραπεί σε ορμητήριο μιας δολοφονικής μηχανής, στο πλαίσιο αυτής της γιγαντιαίας άσκησης

Πως εμπλέκεται η περιοχή μας στην άσκηση;

Σε λίγες μέρες, και για ένα ολόκληρο εξάμηνο, π περιοχή μας θα μετατραπεί σε ορμητήριο μιας δολοφονικής μηχα­νής. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το αεροδρόμιο, οι οδικοί άξονες πιθανόν και η σιδηροδρομική γραμμή (αν επισκευαστούν τα τμήματά της που κατα­στράφηκαν από τις πλημμύρες), τα στρατόπεδα της περιοχής και άλλες εγκαταστάσεις, θα χρησιμοποιηθούν για την απόβαση και προώθηση πρωτόγνωρου αριθμού στρατιωτών στα σύνορα με τη Ρωσία.
Στο πλαίσιο της άσκησης ”Defender Εurope 2021” πολλές χιλιάδες ΑμερικανοΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες, ελικόπτερα, άρματα μάχης και άλλο στρατιωτικό υλικό θα περάσουν δίπλα από τα σπίτια μας. Παράλληλα, θα διεξαχθούν και άλλες ασκήσεις με συμμετοχή και ελληνικών στρατιωτικών δυνάμ­εων σε όλη την περιοχή μας.ΚΚΕ ΝΑΤΟ Defender Εurope 2021

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα και της νέας Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις. Τη Συμφωνία αυτή προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του λεγάμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Τραμπ, και ολοκλήρωσε η ΝΔ.
Ενώ τώρα, με την κυβέρνη­ση Μπάιντεν, τη διευρύνουν, την κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνη.

Γιατί αφορά τους εργαζόμενους, τη νεολαί­α, το λαό της περιοχής;

Η άσκηση αυτή και η γενικότερη εμπλοκή της χώρας μας συνολικά σε αυτούς τους σχεδιασμούς, δημιουργεί νέους μεγαλύτερους κινδύνους για το λαό της περιοχής αφού τον μετατρέπει σε στόχο αντιποίνων. Έχουν πληθύνει άλλωστε και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις μιας σειράς αξιωματούχων της Ρωσίας και του Ιράν που ανοιχτά εδώ και καιρό κάνουν λόγο για ανταπάντηση (σε χώρες που φιλοξενούν ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις όπως και η χώρα μας), όταν εκτιμήσουν ότι είναι σε κίνδυνο, η ασφάλεια των κρατών τους.

Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
ΟΧΙ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

ΚΚΕ ΝΑΤΟ ΟΤΑΝ Defender Εurope 2021

Οι χιλιάδες ΑμερικανοΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες που θα περάσουν από την περιοχή μας καθώς και ο εξοπλισμός τους σε στρατιωτικό υλικό δεν είναι δύναμη ειρήνης, δεν εγγυώνται την ασφάλεια των λαών.
Οι λαοί της Γιουγκασλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης, της Ουκρανίας, της Συρίας (για να αναφερθούμε μόνο στα πρόσφατα παραδείγματα) ζουν με τραγικό τρόπο τα αποτε­λέσματα της ΝΑΤΟϊκής «ειρήνης».
Αντίθετα, εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας μερίδας των πλουσίων της Γης ενάντια σε ανταγωνιστές τους. Στέλνονται σε μια άσκηση – πρόβα πολέμου – με σκοπό να υπερασπιστούν τα κέρδη των λίγων που είναι βουτηγμένα στο αίμα των λαών.

Ο οξυμένος οικονομικός πόλεμος μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, των οικονομικών σφαιρών επιρροής με στόχο τη μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που εκπροσωπεί κάθε χώρα σπάνια -όπως έχει αποδ­ειχτεί, παραμένει μόνο οικονομικός.
Το ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαιώνει και η πρόσφατη σύνοδος των υπουργών Άμυνας των χωρών – μελών του, έχει ήδη «οπλίσει» ενάντια σε Ρωσία – Κίνα.
Η καπιταλιστική οικονομική κρίση την οποία επιτάχυνε, βάθυνε και συγχρόνισε η παν­δημία του κορονοϊού, οι ανακατατάξεις που προβλέπονται στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα ωθούν τους καπιταλιστές να γίνονται ακόμα πιο επιθετικοί απέναντι στους λαούς, αλλά και αναμε­ταξύ τους.

Επομένως, μας αφορά να αντιδράσουμε γιατί δε θέλουμε η χώρα μας και η περιοχή μας να γίνει ξέφραγο αμπέλι των φονιάδων, γιατί δε θέλουμε να γίνουμε στόχος των αντιπάλων τους, γιατί δε θέλουμε η χώρα μας να γίνει πυριτιδαποθήκη στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, για λογαριασμό των επιχει­ρηματικών ομίλων, γιατί δεν έχουμε κανένα όφελος από τους ανταγωνισμούς τους, αντιθέτως θέλουμε οι λαοί να ζούμε ειρηνικά.ΝΑΤΟ ΟΤΑΝ Defender Εurope 2021

Γιατί να εμπιστευτώ το ΚΚΕ σε όσα λέει και όχι την κυβέρνηση, τον Αμερικανό πρέ­σβη, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξ|πολης και όλους όσοι λένε ότι η άσκηση είναι σημαντική, εμπεδώνει την ασφάλεια της χώρας μας έναντι της Τουρκίας και αποφέρει οικονομικά οφέλη στην περιοχή και τους κατοίκους της;

Αρχικά να σκεφτεί ο λαός της περιοχής: Είναι ή δεν είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ που κάνουν πλάτες στην προκλητικότητα και τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο για να μπορέσουν να την κρατή­σουν στη «συμμαχία»;
Αυτή είναι η βασική επιδίωξή τους που δεν αλλάζει, όπως φαίνεται στην πράξη, από την οποιαδή­ποτε αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ.ΚΚΕ ΝΑΤΟ ΟΤΑΝ Defender Εurope 2021Είναι πρόσφατη η δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ:
«η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμα­χος. Απλά δείτε το χάρτη, δείτε πώς γειτνιάζει με Συρία και Ιράκ. Τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά την είναι σημαντικά για τις επιχειρήσεις μας να σταθεροποιήσουμε την περιοχή».

Έχει καταρρεύσει ο καλλιερ­γούμενος εφησυχασμός ότι η ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ θα ανακόψει την τουρκική επιθετικότη­τα.
Η έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία σημαδεύεται από αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιω­μάτων, εφ όλης της ύλης διεκδικήσεις που θέτει η τουρκική αστική τάξη, ενώ όλα τα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη γίνονται με τις πλάτες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.
Φανερώνουν τους σχεδιασμούς για συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στο Αιγαίο και επην Αν. Μεσόγειο, υπό ευρωατλαντική εποπτεία, προς όφελος των οικονομικών ομίλων, δημιουργώντας πεδίο οξύτερων ανταγω­νισμών στο μέλλον.

Επίσης, πρέπει να απαντηθεί μαζικά από τον λαό της περιοχής και η ύπουλη προπαγάνδα ότι η άσκηση αυτή θα «φέρει χρήμα» στη περιοχή.

🆘  Τα βουτηγμένα στο αίμα των λαών δολάριά τους δεν θα σώσουν τους εργαζόμενους της περιοχής από την ανεργία και τα τσακισμένα δικαιώματα, το χτύπημα των δικαιωμάτων τους που συνεχίζε­ται και με τη 10ωρη δουλειά που θέλουν να επιβάλουν.
Δε θα σώσουν τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαί­θρου από το λουκέτο λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης που τους αφήνει στο έλεος των συνεπειών της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης, του εμπάργκο, των χαμηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα και το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Μπορεί ο ΟΛΑ να χαίρεται για τα κέρδη που θα αποκομίσει, αλλά αυτά δεν αντιστοιχούν στη βελτίωση της θέσης των εργατών στο λιμάνι, στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Απεναντίας η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Αλεξ|πολης και Καβάλας θα εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων όπως δείχνει και η εμπειρία από το λιμάνι του Πειραιά.

🆘  Τέλος, οι πόλεμοι που διεξάγουν, μακελεύουν λαούς, δημιουργούν την προσφυγιά, τη μετανά­στευση, την καταλήστευση των λαών.
Ενισχύουν την πίεση και στην καθημερινότητα του λαού της περιοχής με την όξυνση του προσφυγικού – μεταναστευτικού και με τη διαχείρισή του σύμφωνα με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που προβλέπει τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.

Σωστά όλα αυτά, αλλά εγώ τι μπορώ να κάνω;

Είναι πολύ σημαντικό να εκφραστεί η αντίθεση του λαού, της νεολαίας, των στρατευμένων νιάτων της πατρίδας μας, σε αυτούς τους σχεδιασμούς, στη συμμετοχή της χώρας μας, στη διευκόλυνσή τους. Καλούμε όλους τους φορείς, τα σωματεία της περιοχής να πάρουν θέση, να τοποθετηθούν, να κινητοποιηθούν, να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους.ΚΚΕ ΝΑΤΟ ΟΤΑΝ Defender Εurope 2021

🔻  Καλούμε κάθε άνθρωπο που προβληματίζεται να συναντηθούμε στις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα για να εκφραστεί όσο πιο μαζικά γίνεται η εναντίωσή μας στη μετατροπή της περιοχής μας σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο και για το λόγο αυτό σε στόχο των αντιτιθέμενων συμφερόντων.

Υπάρχει διέξοδος και βρίσκεται στην οργανω­μένη πάλη του λαού μας και των λαών της περιοχής ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τους ανταγωνισμούς, τις κρίσεις, τη φτώχεια, τουε πολέμους, την προσφυγιά. Έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του, να σχεδιάζει το μέλλον και τη ζωή του με κριτήριο τις πραγματικές του ανάγκες και όχι με άξονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Σε αυτό το έδαφος οι λαοί θα καταφέρουμε να ζήσουμε ειρηνικά, οικοδομώντας αμοιβαία επωφελείς σχέσεις μεταξύ μας.

Δυναμώνουμε την πάλη μας απαιτώντας:

  • Καμιά διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών. Να μην ιδιωτικοποιηθούν και να μην μετατραπούν τα λιμάνια της περιοχής μας σε πολεμικά ορμητήρια των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ. Να κλείσουν όλες οι βάσεις.
  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
  • Την ακύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις.
  • Τη μη αλλαγή των συνόρων.
  • Την ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και τη μετάβαση στις χώρες προορισμού τους. Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών ούτε στην Ορεστιάδα, ούτε πουθενά στην Ελλάδα.

PDF LogoΝΑΤΟική άσκηση ”Defender Εurope 2021”