Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΚΕ: Να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι σε συνθήκες καύσωνα

Να απαγορευθεί τώρα η διανομή με μηχανάκι σε συνθήκες ακραίων καιρικών συνθηκών και να γίνουν οι αρμόδιοι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, τις μέρες του καύσωνα τονίζει η ΤΟ Επισιτισμού – Τουρισμού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Απαιτεί από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει συνολικά τα αιτήματα των εργαζομένων για μέτρα προστασίας και ασφάλειας με ευθύνη των επιχειρήσεων, για ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ, για ΣΣΕ με 5ημερο- 7ωρο- 35ωρο και αυξήσεις στους μισθούς.

«Για τους διανομείς, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την οργάνωση τους στα Συνδικάτα, την πάλη μέσα από το οργανωμένο ταξικό κίνημα για τα δικαιώματα τους. Τη συμπόρευση με το ΚΚΕ για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας, των δικαιωμάτων μας. Κόντρα στην πολιτική των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, της κυβέρνησης και των κομμάτων τους, που στο βωμό των κερδών τους δεν να λογαριάζουν ακόμη και την υγεία και τη ζωή των εργατών» τονίζει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σε περίοδο καύσωνα, οι εταιρείες εστίασης και διανομής φαγητού, αντί να διακόψουν την διανομή, με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, επιστρατεύουν ακόμη και τις γνωστές μαρκετίστικες «αμερικανιές» τύπου «κομάντο», «ομαδάρα» κλπ προκειμένου να αναπτερώσουν το ηθικό των διανομέων, που λιώνουν κυριολεκτικά στο δρόμο, ρισκάροντας ακόμη μια φορά την υγεία και τη ζωή τους!

Αυτοί που δεν παρέχουν κανένα μέτρο προστασίας, καμία υποδομή για την προφύλαξη των διανομέων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνας, βροχή, χιόνι κλπ), που προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι από την δουλειά τους, επιδίδονται σε συμβουλές για «προσοχή και πολλά υγρά». Στην ακόμη χυδαιότερη εκδοχή τους, ορισμένες εταιρείες φτάνουν να κουνούν το τυράκι της πρόσθετης αμοιβής του 1 ευρώ ώστε να πάει για δουλειά ο διανομέας τις μεσημεριανές ώρες, τις μέρες του μεγάλου καύσωνα!!!!

Οι νέες εργασιακές σχέσεις, ιδιαίτερα δε οι λεγόμενες μη εξαρτημένης εργασίας (συνέταιροι!!!!) που διαφημίζουν η κυβέρνηση (αντεργατικό νομοσχέδιο), τα αστικά κόμματα και οι μεγάλες εταιρείες διανομής, αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν ελευθερία επιλογής και αυξημένες αποδοχές στους εργαζόμενους, αλλά αποτελούν θηλιά στο λαιμό. Ο διανομέας που θα επιλέξει να μην πάει σε συνθήκες καύσωνα για δουλειά, θα χάσει μεροκάματο, ένσημο, θα μπει στη «μαύρη λίστα». Η εταιρεία αφήνει «στην δική σου επιλογή» το αν θα ρισκάρεις τη ζωή σου για να βγάλεις μεροκάματο ή αν θα το στερηθείς.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας έχουν την βασική ευθύνη γι’ αυτή την αθλιότητα, όπως και οι προκάτοχοί τους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ. Γιατί με τους νόμους τους απελευθέρωσαν πλήρως την εργοδοτική ασυδοσία. Γιατί επί χρόνια αρνούνται την ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ. Γιατί απαλλάσσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις από την υποχρέωση για παροχή όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας και ασφάλειας.

Γιατί ακόμη και τώρα δεν παίρνουν μέτρα για την απαγόρευση της εργασίας των διανομέων σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως αυτές του καύσωνα. Έχουν από κοινού την ευθύνη με τις μεγάλες επιχειρήσεις για τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα και τις εργατικές ασθένειες. Έχουν την ευθύνη για τις ζωές των διανομέων που χάνονται!

Για τα αιτήματα των διανομέων, οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν άμεσα αναφορά στη Βουλή απαιτώντας από το Υπουργείο Εργασίας να απαγορεύσει ΤΩΡΑ την διανομή σε συνθήκες ακραίων καιρικών συνθηκών και να προβεί στους αρμόδιους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων, τις μέρες του καύσωνα. Να ικανοποιήσει συνολικά τα αιτήματα των εργαζομένων για μέτρα προστασίας και ασφάλειας με ευθύνη των επιχειρήσεων, για ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ, για ΣΣΕ με 5ημερο- 7ωρο- 35ωρο και αυξήσεις στους μισθούς.

Για τους διανομείς, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την οργάνωση τους στα Συνδικάτα, την πάλη μέσα από το οργανωμένο ταξικό κίνημα για τα δικαιώματα τους. Τη συμπόρευση με το ΚΚΕ για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας, των δικαιωμάτων μας. Κόντρα στην πολιτική των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, της κυβέρνησης και των κομμάτων τους, που στο βωμό των κερδών τους δεν να λογαριάζουν ακόμη και την υγεία και τη ζωή των εργατών».

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα