Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί η επικίνδυνη τροπολογία για on line μετάδοση μαθημάτων μέσα από τις σχολικές τάξεις

Να αποσυρθεί άμεσα η επικίνδυνη και αντιπαιδαγωγική τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας για on – line μετάδοση μαθημάτων μέσα από τις σχολικές τάξεις, ζητά το ΚΚΕ.

Σε σχόλιο το Γραφείο Τύπου της ΚΞΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, σε άσχετο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, επιδιώκουν να νομοθετήσουν την απαράδεκτη, εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά, διαδικασία on line μετάδοσης των μαθημάτων μέσα από τις σχολικές τάξεις, με τοποθέτηση καμερών μέσα στις αίθουσες. Αυτή η διαδικασία βρίσκει αντίθετο το σύνολο της εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας.

Αυτή η ρύθμιση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο. Ανοίγει το δρόμο για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και εκπαιδευτικών. Το μέτρο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ασύγχρονη και σύγχρονη).

Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μία σύνθετη υπόθεση που καμία σχέση δεν έχει με την “ζωντανή αναμετάδοση”. Δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας ότι το μάθημα δεν καταγράφεται, δε μαγνητοσκοπείται, αφού δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό.

Αντί να προχωρήσουν στην υλοποίηση όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι όροι υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, προχωρούν σε εμβαλωματικές διατάξεις που εκθέτουν σε πολλαπλούς κινδύνους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Η στάση του υπουργείου Παιδείας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία.»

 

Στη Βουλή η τροπολογία για την ηλεκτρονική αναμετάδοση των μαθημάτων

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σήμερα με μια fast track διαδικασία σε τροπολογία για την ηλεκτρονική αναμετάδοση του μαθήματος από τις σχολικές τάξεις. Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν έντονα δηλώνοντας ότι οι σχολικές τάξεις δεν μπορούν να γίνουν τηλεριάλιτι και το υπουργείο Παιδείας επικαλείται την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την προστασία εκπαιδευτικών και μαθητών, χωρίς όμως να μπορεί να καθησυχάσει τους έντονους προβληματισμούς, γιατί -εκτός των άλλων- δεν ορίζει ρητά στην τροπολογία τα κανάλια και τις πλατφόρμες μέσω των οποίων θα γίνεται η τηλεμετάδοση. Και το βασικότερο, δεν λαμβάνει υπόψη του το κλίμα που δημιουργείται από το τρυφερό κλίμα των μαθητών στο ζωντανό μάθημα μέσα στην σχολική τάξη.

Συγκεκριμένα στην τροπολογία προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

«1. Είναι δυνατή η κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης παροχή σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν δια ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός. Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση επιδημικών νόσων. Σκοπός της παρεχόμενης δυνατότητας όλων των ανωτέρω περιπτώσεων είναι αποκλειστικά η παροχή εκπαίδευσης.

2. Στο πλαίσιο της διαδικασίας της παρ. 1, δεν επιτρέπεται η καταγραφή και η αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος παρά μόνο η ζωντανή μετάδοση ήχουν ή και εικόνας σε πραγματικό χρόνο για τον ανωτέρω συγκεκριμένο σκοπό. Τα μεταδεδομένα που τυχόν παράγονται σε ίδιο ως άνω πλαίσιο διατηρούνται για συγκεκριμένο εύλογο χρονικό διάστημα, όπως αυτό προσδιορίζεται στο πλαίσιο επεξεργασίας των συγκεκριμένων δεδομένων μετά την πάροδο του οποίου καταστρέφονται. Η επεξεργασίας των εν λόγω δεδομένων επιτρέπεται αποκλειστικά για σκοπούς ερευνητικούς ή στατιστικούς».

Για την τήρηση των παραπάνω, αναφορικά με την προστασία των δεδομένων στα δημόσια σχολεία, ορίζεται ως υπεύθυνος το υπουργείο Παιδείας, ενώ στα ιδιωτικά σχολεία την ευθύνη έχει το νομικό ή φυσικό πρόσωπο στο όνομα του οποίου είναι η άδεια λειτουργίας του σχολείου.

Πηγή: 902.gr