Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΚΕ: Να επιταχθούν και να ενταχθούν σε ενιαίο κρατικό σχέδιο οι ιδιωτικές δομές Υγείας και Πρόνοιας

Την ανάγκη κατεπειγόντων μέτρων για τον έλεγχο και την ένταξη σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο των ιδιωτικών κλινικών και των Ιδρυμάτων Πρόνοιας, των γηροκομείων και των οίκων ευγηρίας εν μέσω πανδημίας, αναδεικνύει η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης προς τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια.

«Τα απαράδεκτα κρούσματα στις ιδιωτικές κλινικές, με την τραγική κατάληξη τεσσάρων νεφροπαθών και οι σοκαριστικές εικόνες από τους μαζικούς θανάτους στα γηροκομεία στην Ισπανία, στην Ιταλία, αλλά και τις ΗΠΑ, η τραγική ιστορική εμπειρία από ανάλογες καταστάσεις σε θεομηνίες και τραγικά ατυχήματα, αναδεικνύουν την ανάγκη να παρθούν κατεπείγοντα μέτρα και να εξασφαλιστεί συγκεκριμένο σχέδιο και πρωτόκολλο μέτρων ασφαλείας για την αποτροπή μίας τέτοιας επικίνδυνης εξέλιξης.

✔️  Είναι γνωστό ότι αυτοί οι χώροι περιθάλπουν και φιλοξενούν ανθρώπους που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου και ταυτόχρονα πολύ από αυτούς αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Είναι δομές που λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και περιορισμένα μέσα εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας συνολικά και ιδιαίτερα αυτών των ιδρυμάτων.

✔️  Τέτοιοι χώροι, εκτός από τις ιδιωτικές κλινικές, είναι τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, βαριά ανάπηρων και παιδιών, τα οικοτροφεία και οι ξενώνες για βαριά ανάπηρους και ψυχικά πάσχοντες, οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), τα ιδρύματα για το παιδί χωρίς οικογένεια, αλλά και τα γηροκομεία και οι οίκοι ευγηρίας (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα). Ιδιωτικός τομέας που τη λειτουργία του την καθορίζει πρώτα απ’ όλα το κέρδος και πολλές φορές λειτουργεί δομές χωρίς άδειες και χωρίς κανέναν έλεγχο.

✔️  Παρότι αυτές τις μέρες ακούμε πολλά για τις ευπαθείς ομάδες και την ατομική ευθύνη, δεν έχουμε ακούσει τίποτα για το τι μέτρα έχουν παρθεί και τι σχέδιο υπάρχει για τον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών και την ιατρική κάλυψη όλων των ιδρυμάτων και δομών της Πρόνοιας, αλλά και τι μέσα έχουν εξασφαλιστεί για να αποτραπούν τέτοια τραγικά φαινόμενα σ’ αυτούς τους χώρους, εκτός από κάποιες οδηγίες του ΕΟΔΥ που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του.

✔️  Την ίδια στιγμή, υπάρχει σωρεία καταγγελιών για τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας στις ιδιωτικές κλινικές και στα Ιδρύματα αυτά, επιπλέον, ενώ υπάρχει μιας τέτοιας έκτασης συγχρωτισμός, παραμένουν πτέρυγες κλειστές και κτίρια αναξιοποίητα». Το ΚΚΕ ρωτάει την κυβέρνηση, με βάση την παραπάνω τραγική εμπειρία, αν θα προχωρήσει άμεσα:

  • Στην επίταξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται όλου του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η πανδημία με αποτελεσματικότητα μέχρι τέλους, με ένα ενιαίο σχέδιο και με πλήρη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών και του υγειονομικού προσωπικού της χώρας.
  • Στη στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και τη μονιμοποίηση όλων των ήδη εργαζομένων αυτών των δομών, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν, με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας για τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους, την πανδημία.
  • Στο άμεσο άνοιγμα κλειστών πτερύγων και κτιρίων των ιδρυμάτων πρόνοιας που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια. Καθώς και στην επίταξη ξενοδοχείων για να μπορεί να μεταφερθεί ένα μέρος των περιθαλπόμενων, για να μην υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος συγχρωτισμός και ταυτόχρονα να μπορέσουν να φιλοξενηθούν βαριά ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένοι, που αυτήν τη στιγμή είναι μόνοι τους στα σπίτια τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν.