Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΚΕ: Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες συνιστούν σύγχρονους δρόμους εκτίναξης της κερδοφορίας των μονοπωλίων

Παρέμβαση στην κοινή συζήτηση για τις «ψηφιακές υπηρεσίες και την τεχνητή νοημοσύνη» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Στην ομιλία του ανέφερε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ότι «οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη, συνιστούν σύγχρονους δρόμους εκτίναξης της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Είναι σφοδρές οι αντιπαραθέσεις ευρωπαϊκών ομίλων με άλλους -κυρίως κινέζικους, αμερικανικούς- για την κυριαρχία στην αγορά πάνω στο αβέβαιο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης. Τα ευρωπαϊκά μονοπώλια πριμοδοτούνται με δεκάδες δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΠΔΠ, όλα τους χρήματα από το μόχθο των λαών, για να βγουν κερδισμένα».

«Τα περί αυτοελέγχου των ομίλων, σεβασμού δικαιωμάτων, προσωπικών δεδομένων, ηθικής χρήσης πληροφοριών, μόνο ως ανέκδοτο μοιάζουν. Η εντεινόμενη λογοκρισία αναρτήσεων, με ή χωρίς αλγόριθμους, ενάντια δήθεν στη ριζοσπαστικοποίηση, αποδεικνύουν ότι το καθεστώς των νέων τεχνολογιών υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των ιδιοκτητών, δηλαδή από τους μεγάλους ομίλους που θησαυρίζουν.

Τα περί αποτροπών πολεμικών συρράξεων με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών δεν πείθουν καθώς ομολογείται ότι ήδη χρησιμοποιούνται νέου τύπου οπλικά συστήματα από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε βάρος των λαών, για την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών τους συμφερόντων. Την ίδια ώρα οι εκθέσεις προετοιμάζουν το έδαφος για να «”βγαίνουν λάδι” σε κάθε περίπτωση τα μονοπώλια» επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Πρόσθεσε, επίσης ότι «στην κούρσα του ανελέητου καπιταλιστικού κέρδους, τα μεγάλα τεχνολογικά επιτεύγματα μετατρέπονται σε δεσμά, σε αύξηση της ανεργίας, της ανασφάλειας, της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, όπως η τηλεργασία. Απογειώνεται το ευρωφακέλωμα, η μαζική συλλογή, αποθήκευση, επεξεργασία κι εμπορία προσωπικών δεδομένων».

«Πραγματική απελευθέρωση όλων των δυνατοτήτων τους μπορούν να εξασφαλίσουν μόνο οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής, χωρίς εκμετάλλευση, μονοπώλια και καπιταλιστική κερδοφορία» κατέληξε ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος.

belogiannis ploumpidis banner