Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΚΕ: Τιμάμε την ιστορία του ποντιακού λαού με την πάλη ενάντια στις αιτίες της γενοκτονίας

ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο

Στην επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αναφέρθηκε ξεκινώντας την ομιλία του χτες στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα:

🔻  «Επιτρέψτε μου σήμερα να ξεκινήσω με την απόδοση τιμής στον ποντιακό ελληνισμό με αφορμή την 101η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο για τη “Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων”.

🔻  Ολα αυτά τα χρόνια, το ΚΚΕ στηρίζει κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, όπως και όλες τις διεκδικήσεις του λαού, κόντρα στις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

🔻  Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών, που ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας και συνεχίζουν μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης.

🔻  Θεωρούμε ότι πρέπει να αναδειχθεί και να στηριχθεί από το ελληνικό κράτος η πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων όλων των γενεών, μακριά από τις διάφορες αντιδραστικές εθνικιστικές ρητορικές μίσους».

Προεδρική Φρουρά + Πόντιοι

ℹ️  Στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής μίλησε ο Μανώλης Συντυχάκης

Για το ΚΚΕ η μεγαλύτερη τιμή για τη μνήμη της ιστορίας του ποντιακού λαού «είναι η πάλη για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός αυτά που υπέστη ο ποντιακός και μικρασιατικός ελληνισμός, ο αγώνας ενάντια στους φορείς και τα γενεσιουργά αίτια της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς, ενάντια στο δηλητήριο του σοβινισμού, του εθνικισμού και του φασισμού», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης μιλώντας χτες στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

✔️   Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι «το ΚΚΕ λόγω της διεθνιστικής και ταξικής του αντίληψης αποτέλεσε πραγματικό αποκούμπι των προσφύγων», που αντιμετωπίστηκαν απαξιωτικά από το αστικό κράτος και τους τότε εθνικιστές, και «πρωτοστάτησε στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους, καταπολέμησε την τακτική του “διαίρει και βασίλευε” μεταξύ προσφύγων και γηγενών και τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές που ήθελε να επιβάλει ο αστικός κόσμος, σφυρηλατώντας ακόμη βαθύτατους και ισχυρότατους δεσμούς με το προσφυγικό στοιχείο».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις αιτίες της γενοκτονίας και του ξεριζωμού, σημείωσε ότι και σήμερα οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ενόψει της νέας καπιταλιστικής κρίσης και ότι οι λαοί θα είναι αυτοί που θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν τα σπασμένα με την ένταση της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς. Επισήμανε τις ευθύνες της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, που έχουν αναβαθμίσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και έχουν μετατρέψει την Ελλάδα «σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, δίνοντας “γην και ύδωρ” στους φονιάδες των λαών», εγκλωβίζοντας ταυτόχρονα εδώ τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αυτών των επεμβάσεων.

«Το ΚΚΕ – κατέληξε – δεσμεύεται να σταθεί δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο, σε κάθε δίκαιη διεκδίκησή του»

EΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα συμπόρευσης
στους εργαζόμενους και τη νεολαία του ποντιακού πληθυσμού
Ανακοίνωση για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου