Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΚΕ: Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ! Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Παραδίδεται σε ιδιώτες το δίκτυο ύδρευσης της Αθήνας – Την απόσυρση της διάταξης απαίτησε το ΚΚΕ

Τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης του Λεκανοπεδίου της Αττικής προβλέπει κυβερνητική τροπολογία. Η κατάπτυστη αυτή τροπολογία κατατέθηκε σε παντελώς άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ενώ περιέχει πλήθος άρθρων που είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Ανάμεσα σε αυτά, είναι μια διάταξη που παραδίδει τη διαχείριση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της πρωτεύουσας στους ιδιώτες!Νερό SOS

Στην τροπολογία, η οποία κατατέθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι «με σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου εκπροσωπούμενου από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, της Εταιρίας Παγίων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ανατίθεται στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ η συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ, της μείζονος περιοχής της πρωτευούσης για χρονική περίοδο 3 ετών, η οποία δύναται να παρατείνεται με συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών. Μετά τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, η συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ, της μείζονος περιοχής της Πρωτεύουσας ανατίθεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο που αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με το ν. 3389/2005»!

Η διάταξη αυτή που πήγε η κυβέρνηση να περάσει στα μουλωχτά, φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ, που ακόμα και το νερό το «βλέπει» ως χρυσοφόρο εμπόρευμα και επικερδές πεδίο δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ έρχεται να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε και την ΕΥΔΑΠ στο γνωστό Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που βρήκε να πει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδ. Ξανθός, για να δικαιολογήσει την καταψήφισή της, ήταν ότι «είναι ένα όχημα για ΣΔΙΤ και είναι προβληματική αυτή η επιλογή»!

Την πλήρη απόσυρση της τροπολογίας απαίτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, λέγοντας ότι είναι «σκανδαλώδης και κατάπτυστη» καθώς «αφορά την παράδοση του δικτύου της πρωτεύουσας στις ορέξεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

«Ιδιωτικοποιείτε -τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης- το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ φορτώνοντας το λαό με επιπλέον χαράτσια, για υποδομές που φτιάχτηκαν από τον ιδρώτα του, ενώ είναι ένα ερώτημα τι υπηρεσίες θα παρέχονται από τους ιδιώτες στο λαό».

Είναι κατάπτυστη και πρέπει να αποσυρθεί!

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ – Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, τονίζει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις στην ΕΥΔΑΠ.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει, «με μια απαράδεκτη τροπολογία και μάλιστα στα “μουλωχτά” σε ένα άσχετο νομοσχέδιο με το θέμα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει ένα ακόμη βήμα στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, στην κατάπτυστη τροπολογία αναφέρεται η δυνατότητα του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών να αναθέσει τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου ύδρευσης της Αττικής σε ιδιώτη».

Αυτή η επιλογή, επισημαίνει, «δεν είναι τυχαία ούτε συγκυριακή!

Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί κρίκο της πολιτικής όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που εξειδικεύουν τη στρατηγική της ΕΕ. Υλοποιεί σε βάρος των λαϊκών αναγκών για φτηνό και ποιοτικό νερό, την εμπορευματοποίηση του νερού με γνώμονα την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.
Η λειτουργία της ΕΥΔΑΠ, όπως και όλων των εταιρειών ύδρευσης, με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος, αντιμετωπίζει όλους τους φυσικούς πόρους όπως είναι και το νερό, ως εμπορεύματα, ως χρυσοφόρα πεδία της δράσης των ομίλων. Αυτά άλλωστε προώθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας την ΕΥΔΑΠ πριν λίγα χρόνια στο “υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων”, ενισχύοντας τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αφήνοντας δηλαδή ορθάνοιχτο το δρόμο για να παραλάβει τώρα τη σκυτάλη η ΝΔ και να συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ με γνώμονα το κέρδος. Αυτή η πολιτική προϋποθέτει τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων με 9 διαφορετικές συμβάσεις εργασίας, τη μείωση του προσωπικού, ενώ το έργο της ΕΥΔΑΠ διαρκώς μεγαλώνει».

Αυτές τις επιλογές, υπογραμμίζει, «τις έχουν ήδη πληρώσει οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα της Αττικής. Τα πανάκριβα τιμολόγια, το κόψιμο του νερού σε χιλιάδες ανθρώπους, η πολύωρη ή και πολυήμερη ταλαιπωρία όταν συμβαίνουν διακοπές νερού επειδή και τα συνεργεία αποκατάστασης της ύδρευσης είναι αποψιλωμένα, η παλαιότητα του δικτύου, με την υποβάθμιση των υπηρεσιών, με απίστευτη ταλαιπωρία, ιδιαίτερα στις πιο φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής».Νερό έλλειψη

Η πολιτική αυτή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, σημειώνει, «έχει επιπτώσεις στην υγεία των λαϊκών στρωμάτων. Είναι ο παράγοντας υποβάθμισης των οικοσυστημάτων με τη ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων νερών από τα επικίνδυνα βιομηχανικά και άλλα απόβλητα, τη ρύπανση των θαλασσών».

Αυτή η κατάσταση, προσθέτει, «θα ενταθεί, θα χειροτερεύσει κι άλλο με την τροπολογία της κυβέρνησης. Τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης και της επιχειρούμενης παράδοσης του νερού στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, όπως και συνολικά της στρατηγικής έντασης της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, του περιβάλλοντος, όλων των κρίσιμων τομέων της παραγωγής, τα πληρώνει πάντα ο λαός και κερδίζουν οι όμιλοι».

Το ΚΚΕ απαιτεί:

  • «Άμεση απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας. Καμιά κουβέντα για οποιοδήποτε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ.
  • Άμεση μείωση των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ. Καμιά διακοπή νερού για τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, για τους ανέργους, για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Άμεση μονιμοποίηση των εργολαβικών εργατών της ΕΥΔΑΠ. Σταμάτημα της διαρκούς υποβάθμισης των υπηρεσιών της επιχείρησης. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις αυξημένες ανάγκες για ασφαλή ύδρευση του λαού της Αττικής».

Το ΚΚΕ, συνεχίζει, «καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, το λαό της Αττικής να βγάλουν πιο βαθιά συμπεράσματα και από αυτήν την εξέλιξη.

Να παλέψουν για να ανατραπεί η πολιτική, που μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα κοινωνικά αγαθά όπως το νερό, το ρεύμα κ.ά., για να εκτοξεύουν τα κέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι.

Να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από τα Συνδικάτα και τους συλλογικούς φορείς, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων που υλοποιούν και συνδιαμορφώνουν την αντιλαϊκή πολιτική υδάτων της ΕΕ, που λογαριάζει τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος και το νερό ως κερδοφόρα επένδυση για τους επιχειρηματίες».έλλειψη 2

Να συμπορευτούν, καταλήγει, «με το ΚΚΕ για τη ζωή τους, για το δίκιο τους, για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους, που δεν συμβιβάζεται με την εκμετάλλευση, την εμπορευματοποίηση των πάντων, με το ξεπερασμένο και σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Να βαδίσουμε μαζί το δρόμο της ανατροπής, για μια διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, το σοσιαλισμό, που τα κοινωνικά αγαθά θα είναι προσβάσιμα σε όλους, αληθινά δημόσια και δωρεάν, γιατί δεν θα υπολογίζονται ως εμπορεύματα για αγοραπωλησία, αλλά ως κοινωνικές ανάγκες».