Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚ Βενεζουέλας: Καταγγέλλει νέους αποκλεισμούς υποψηφίων του στις τοπικές εκλογές

Νέους αποκλεισμούς υποψηφίων του από τις τοπικές εκλογές, που διεξάγονται στις 21 Νοέμβρη, καταγγέλλει το ΚΚ Βενεζουέλας.

Ο Γραμματέας της ΚΕ Οσκαρ Φιγκέρα και η εκλογική εκπρόσωπος του Κόμματος και μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Χανόι Ρόσας, κατέθεσαν τη Δευτέρα υπόμνημα διαμαρτυρίας στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή, ζητώντας την ανάκλησή του χωρίς κανένα στοιχείο και αιτιολογία αποκλεισμού 4 υποψηφίων δημάρχων σε 3 επαρχίες της χώρας.

Πρόκειται για τους υποψήφιους δημάρχους του ΚΚ Βενεζουέλας και της εκλογικής συμμαχίας «Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική», Γκ. Μπερνάες στο Καχιγάλ και Χ. Νογκιέρα στην Γκούαντα (επαρχία Ανσοάτεγκι), Κ. Σαράβια στο Μπριόν (επαρχία Μιράντα) και Β. Ριβέρο στην Κρουζ Σαλμερόν Ακόστα (επαρχία Σούκρε).

Στην πρώτη φάση οι υποψηφιότητές τους είχαν γίνει αποδεκτές, αλλά τώρα εμφανίζονται ως «απορριπτέες».

Με τον ίδιο απαράδεκτο τρόπο είχαν μπλοκαριστεί επίσης οι υποψηφιότητες του Εντουάρτνο Σαμάν στον δήμο του Καράκας, του Ν. Γκάλπαν στην Περιφέρεια της Γκουαϊρά και του Μ. Βάσκες στον δήμο του Μακανάο.

Οπως δήλωσε η Χ. Ρόσας, «σε καμία από τις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν δεν υπήρξε θεσμική εξήγηση που να διευκρινίζει τον λόγο των αποκλεισμών. Η Εθνική Επιτροπή περιορίστηκε να αναφέρει ότι πρόκειται για αιτήματα από το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, το οποίο από την πλευρά του τηρεί μια κατακριτέα σιωπή για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση».

Θυμίζουμε ότι οι διακρίσεις ενάντια στο ΚΚ Βενεζουέλας, οι διώξεις αγωνιστών συνδικαλιστών από κυβέρνηση και εργοδοσία και ο περιορισμός στα πολιτικά και εκλογικά δικαιώματα, την ώρα που προχωράνε τα παζάρια με την αντιδραστική αστική αντιπολίτευση, είχαν καταγγελθεί πρόσφατα με κοινή ανακοίνωση 38 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, ανάμεσά τους και του ΚΚΕ.

Ανακοίνωση με αφορμή την έκδοση του Αλεξ Σάαμπ στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, με αφορμή τη σύλληψη στο Πράσινο Ακρωτήρι και την έκδοση στις ΗΠΑ του επιχειρηματία – διπλωμάτη της κυβέρνησης Μαδούρο Αλεξ Σάαμπ, που ασχολιόταν με την εισαγωγή προϊόντων ενάντια στον αμερικανικό αποκλεισμό και κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος, όπως και άλλες περιπτώσεις που δικάζονται στις ΗΠΑ με παρόμοιες κατηγορίες, το ΚΚ Βενεζουέλας δηλώνει ότι «απορρίπτει αυτό το τσίρκο της αμερικανικής Δικαιοσύνης».

Τονίζει ότι «οι διεφθαρμένοι πρέπει να επιστραφούν στη χώρα όπου διέπραξαν τα εγκλήματά τους, για να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους». Επίσης ότι «είναι προσβολή για τον λαό της Βενεζουέλας, που υφίσταται τις δυσάρεστες συνέπειες των κυρώσεων σε καθημερινή βάση, ενώ μια χούφτα διεφθαρμένων επιχειρηματιών και γραφειοκρατών αυξάνουν τον πλούτο τους, να παρουσιάζουν έναν εκπρόσωπο αυτής της επιχειρηματικής κοινότητας – που εκμεταλλεύεται εμπορικά τις παράνομες κυρώσεις – σαν να ήταν εθνικός ήρωας».

Ριζοσπάστης

che guevara 008