Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΚ Βοημίας–Μοραβίας: από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα (δεκανίκι στην αστική τάξη που έγινε εφιάλτης)

Στις πρόσφατες εκλογές στην Τσεχία, το πάτωμα του ΚΚ (ονομάζεται Βοημίας –Μοραβίας, KSČM), που με μόλις 3,62%  (για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο) όχι μόνο δεν μπαίνει στη Βουλή (υπάρχει όριο 5%), αλλά μετά το θρίλερ (μάλλον ανατροπή προς το παρόν, 2ος ο δισεκατομμυριούχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις νίκη της «κεντροδεξιάς», ο συνασπισμός Μαζί και η φιλελεύθερη συμμαχία Πειρατές | Δήμαρχοι δήλωσαν ότι θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση).
🔺 Το ΚΚ χάνει τ’ αυγά και τα πασχάλια, με παραιτήσεις της ηγεσίας κλπ. αφού πρακτικά χωρίς αντάλλαγμα μέχρι τώρα στήριζε Μπάμπις και ψήφιζε υπέρ των νομοθετημάτων του.Τσεχία εκλογές αποτελέσματα

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας KSČM (Komunistická strana Čech a Moravy επικεφαλής –μέχρι πρότινος, ο Βόιτσεχ Φίλιπ) είναι το τσέχικο «κομμουνιστικό κόμμα», μέλος της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (The Left in the European Parliament – GUE/NGL) και της Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (European United Left | Nordic Green Left – Gauche unitaire européenne | Gauche verte nordique).

ΚΚ Bohemia Moravia logoΚρατάει (προς το παρόν) τον τίτλο «κομμουνιστικό» –καταργώντας όμως το σφυροδρέπανο και τοποθετώντας στην θέση του… δύο κεράσια, έτσι κι αλλιώς ήδη από το 1989 προσάρμοσε τις θέσεις του στους ante portas των ανατροπών νόμους και σύντομα προσέγγισε το ιστορικά αντιδραστικό (ιδρύθηκε το 1878) Τσεχικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Česká strana sociálně demokratická –  ČSSD)
Αλλά και πιο πριν όντας στην εξουσία υπό την ηγεσία Ντούμπτσεκ (Alexander Dubček) ξεκίνησε «πρόγραμμα φιλελευθεροποίησης και εκδημοκρατισμού» το 1968 (που ονόμασαν –μαζί με το σύνολο των καπιταλιστικών αστικών κυβερνήσεων «Άνοιξη της Πράγας») για έναν «σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο»…
Μετά τις τοπικές εκλογές του 2012, συμμετείχε στα ΔΣ 10 επαρχιών σε σύμπλευση με τους σοσιαλδημοκράτες και στη συνέχεια στήριξε άνευ όρων τη δεξιά κυβέρνηση του Αντρέι Μπάμπις.
Η νεολαία του αντίθετα, ακολούθησε μια άλλη πορεία …κυνηγήθηκε άγρια και τέθηκε εκτός νόμου (2006-2010), ενώ στη συνέχεια μισονόμιμα-μισοπαράνομα το παλεύει, προσπαθώντας να παρέμβει με βάση τις αρχές του μαρξισμού λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού σε μια αλωμένη από το κεφάλαιο κοινωνία.

Komunistický svaz mládeže Κομουνιστική Νεολαία Βοημίας Μοραβίας

Εξ ιδίων τα βέλη

Η Κομμουνιστική Ένωση Νέων (Komunistický svaz mládeže μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών –ΠΟΔΝ | WFDY), με ιστορία 100+ χρόνων (από το 1921) υπήρξε η οργάνωση νεολαίας του ΚΚ Βοημίας-Μοραβίας που (επαν)ιδρύθηκε το 1990, διαλύθηκε από το υπΕσ το 2006 ως ανατρεπτική και ξαναεμφανίστηκε το 2010

Η KSM μπροστά στις προσεχείς εκλογές

(4-Οκτ-2021)
Λίγο πριν από τις επικείμενες εκλογές, παρατηρούμε όπως και το δει κανείς μια αυξανόμενη γενική κρίση της τρέχουσας παγκόσμιας κοινωνικής τάξης πραγμάτων – του καπιταλισμού.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού και καπιταλιστή Andreje Babiše, παρέα με τη Σοσιαλδημοκρατία, εκπλήρωσαν τις προσδοκίες του ΚΚ, που δεν μπορούσε -από τη φύση του, να αυτοπροσδιοριστεί εναντίον των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών δομών, πόσο μάλλον των καπιταλιστικών κοινωνιών σε αυτήν τη χώρα. Αντίθετα, με την υποστήριξη του KSČM σε αυτήν την κυβέρνηση, ενισχύθηκαν και οι δύο εξουσίες.

1

Η κρίση Covid, η οποία συνδέεται φυσικά με την εντεινόμενη καπιταλιστική οικονομική κρίση, έχει αποδείξει πλήρως την αδυναμία των καπιταλιστικών κρατών και των ενώσεών τους να αντιμετωπίσουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, την αυξανόμενη εξάρτησή τους από υπερεθνικά φαρμακευτικά και άλλα μονοπώλια. Ο λαός έδειξε (μερικές φορές δικαιολογημένα) δυσπιστία στα μέτρα, που ήταν μια εξαιρετικά αντιφατική και μπερδεμένη έκφραση των αντιθέσεων μεταξύ αστικών παρατάξεων, που προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημιά και απογοήτευση στο λαό. Το ορατό κύριο αποτέλεσμα ήταν ένα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από την επιδημία. Η κυβέρνηση «έλυσε» την οικονομική κρίση με μια καινοτόμο εκδοχή του κεϋνσιανισμού, η οποία, διατηρώντας παράλληλα την κυκλοφορία των αγαθών για μικρό χρονικό διάστημα, αυξάνει περαιτέρω το χρέος και δεν διευρύνει τις παραγωγικές δυνάμεις. Τα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων και οι πτωχεύσεις ήταν βούτυρο στο ψωμί της επιταχυνόμενης συσσώρευσης των μεγάλων καπιταλιστών. Επίσης, όλες οι «λύσεις» στην κρίση κατοικιών στις μεγάλες πόλεις οδήγησαν στα κέρδη των κατασκευαστών, των ακινήτων και των χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Χέρι-χέρι με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ ΕΕ

2

Η κυβέρνηση συνέχισε να εμπλέκεται στις ιμπεριαλιστικές δομές του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και άλλων, σύμφωνα με τα συμφέροντα των πολιτικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Από ορισμένες απόψεις, η κυριαρχία τους έχει ενισχυθεί:

 • Στον εντεινόμενο ανταγωνισμό, η χώρα υπέκυψε στα συμφέροντα των δυτικών μονοπωλιακών παραγωγών – όπως στην κατασκευή τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5ης γενιάς, στην προμήθεια εμβολίων, στα σχέδια κατασκευής και προμήθειας πυρηνικών και άλλων ενεργειακών πόρων και στην προμήθεια οπλικών συστημάτων.
  Η ασαφής ακόμη πριν 7 χρόνια έκρηξη της αποθήκης πυρομαχικών έγινε πρόσχημα για απότομη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας. Η Τσεχία έπαιξε βοηθητικό ρόλο στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι του αγωγού φυσικού αερίου Baltic Nord Stream II.

σσ. Αναφέρεται προφανώς στην φερόμενη εμπλοκή των ρωσικών υπηρεσιών σε έκρηξη μιας αποθήκης όπλων στο Vrbětice της Τσεχίας το 2014, όπου σκοτώθηκαν δύο Τσέχοι πολίτες.
Τότε ο Babiš (μαζί με τον αντιπρόεδρο Jan Hamáček) έδωσε μια απροσδόκητη συνέντευξη Τύπου κατηγορώντας τις  ρωσικές μυστικές υπηρεσίες GRU, σε περίοδο που οι Τσεχο-Ρωσικές σχέσεις ήταν ήδη τεταμένες σε πολλούς τομείς.

Η πιθανή εμπλοκή ρωσικών μυστικών υπηρεσιών εικάστηκε λίγο μετά την έκρηξη της αποθήκης, αλλά οι επίσημες κατηγορίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους έρχονται σε μια στιγμή που η Ρωσία προσπαθεί να ασκήσει την επιρροή της στην πολιτική και την οικονομία της Τσεχίας.
Δεν είναι απλώς η πολυσυζητημένη πιθανή αγορά του ρωσικού εμβολίου Sputnik V ή μια συζήτηση για το αν η ρωσική εταιρεία Rosatom μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την ολοκλήρωση του πυρηνικού σταθμού Dukovany.
Είναι επίσης γνωστή η επανειλημμένη πίεση του Προέδρου Miloš Zeman στον Andrej Babiš να αντικαταστήσει τον Michal Koudelka στην ηγεσία του BIS, ο οποίος παρέχει τακτικά πληροφορίες για τις δραστηριότητες των Ρώσων πρακτόρων στο τσεχικό έδαφος. Επιπλέον, οι εντάσεις στην Ουκρανία αυξάνονται σε παγκόσμιο πλαίσιο, επιδεινώνοντας τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Love Slovenia fight the far right

 • Ο αναποτελεσματικός εξοπλισμός και η στρατιωτικοποίηση συνεχίστηκαν σύμφωνα με τη δέσμευση απέναντι στο ΝΑΤΟ (2% του ΑΕΠ για στοχευμένες εκεί δαπάνες).
  Όλες οι προσπάθειες για τον περιορισμό των εξοπλισμών και για την προέλευσή τους, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της κρίσης, αποτυπώθηκαν σε απαράδεκτους «πονηρούς» ελιγμούς προϋπολογισμών.
 • Μέχρι την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση διατήρησε και αύξησε τις αποστολές ACR (σσ. τσέχικων ΕΔ) στο εξωτερικό, στην υπηρεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στο Αφγανιστάν, το Ιράκ κλπ. και προς το συμφέρον του γαλλικού ιμπεριαλισμού στην πρώην αποικία του Μάλι.
  Η «απόσυρση» στο Αφγανιστάν δεν πραγματοποιήθηκε παρά μόνο 20 χρόνια αργότερα, κατά την κρίση του Αμερικανού ηγεμόνα και τελείωσε με την κατάρρευση της κατοχής και την επιστροφή της εξουσίας των Ταλιμπάν, μια αντιδραστική δύναμη που είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως από τον ιμπεριαλισμό κατά της αφγανικής επανάστασης.
  Ήταν και συμβολική κατάρρευση όλων των παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν από τη χώρα μας, μετά από περισσότερα από 20 χρόνια από την ένταξη της Τσεχικής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ (Ιράκ, Λιβύη, Συρία κ.λπ.).
  Όλες αυτές οι παρεμβάσεις, στις οποίες συμμετείχε η τωρινή άρχουσα τάξη της Τσεχίας, άφησαν πίσω τους εκατομμύρια νεκρούς, ακρωτηριασμένους λαούς άστεγους και πρόσφυγες.
  Άφησαν πίσω τους γκρεμισμένα κράτη και έθνη, ωστόσο, συνέβαλαν επίσης στη γοητεία της ACR, που ελέγχεται και για βασανιστήρια κατοίκων των περιοχών αυτών.
 • Ενισχύθηκε η συμμετοχή των τσεχικών χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων σε στρατιωτικές δράσεις και ασκήσεις στα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία εντός του ΝΑΤΟ. Το έδαφός μας χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τη μετακίνηση ξένων στρατών σε αυτές τις ασκήσεις. Το ΝΑΤΟ συμπεριέλαβε έτσι την Τσεχία στην κλιμάκωση της απειλής πολέμου στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο. Κάθε ντόπια προοδευτική δύναμη πρέπει συνεπώς να επιμείνει στην αποχώρηση της Τσεχικής Δημοκρατίας από το ΝΑΤΟ και στη διάλυσή του ως βασική προϋπόθεση για ειρηνική ανάπτυξη.
  Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση (με την υποστήριξη του KSČM) έκανε το ακριβώς αντίθετο, ενισχύοντας τη δύναμη αυτού του συμφώνου παίζοντας με τις τύχες και το μέλλον της χώρας μας.
 • Εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τσεχική Δημοκρατία συμμετείχε σε δραστηριότητες, κατά την περίοδο αυτή, που στοχεύουν στην αλλαγή καθεστώτος –ανατροπές δηλ. Όπως στην Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Λευκορωσία.
  Οι κρατικοί πόροι χρησιμοποιούνται τελευταία κατά κόρον για χρηματοδότηση δραστηριοτήτων και αντικαθεστωτικών ομάδων της σοσιαλιστικής Κούβας, στηρίζοντας επίσης το απαρτχάιντ του Ισραήλ, ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης.

Τσεχία ΕΔ στο εξωτερικό3

Το έργο «Πράσινη Συμφωνία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κλείσιμο υφιστάμενων πηγών ενέργειας, η πάγωμα άλλων (πχ. πυρηνικών) ενεργειακών πηγών, το τέλος της εξόρυξης άνθρακα και η διακοπή παραγωγής οχημάτων εσωτερικής καύσης (με δεδομένη τη μεγάλη εξάρτηση της Τσεχικής Δημοκρατίας στην αυτοκινητοβιομηχανία) θα οδηγήσει σε τεράστιες πρόσθετες δυσκολίες:
Εξάρτηση από εισαγόμενους πόρους, πτωχεύσεις, κερδοσκοπία, περαιτέρω χρέη του κράτους, ανεργία, αύξηση τιμών, προβλήματα μεταφορών, ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής θέρμανσης.
Η μετατόπιση προτεραιοτήτων στον αντίποδα με σωστή βιομηχανική ανάπτυξη μπορεί να διαχειριστεί μόνο η προγραμματισμένη παραγωγή της σοσιαλιστικής οικονομίας με πραγματική έκφραση όλων των παραγόντων κόστους και ως στόχο την άμεση εκπλήρωση των μακροπρόθεσμων συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά και του περιβάλλοντος.
Στις τρέχουσες συνθήκες, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μετατόπιση του κόστους και επιδείνωση της κατάστασης της εργατικής τάξης και της λαϊκής οικογένειας, προκειμένου να διασφαλιστεί το κέρδος και ο τρόπος ζωής της αστικής τάξης.

4

Το ξαναγράψιμο της ιστορίας

Κατά τη διάρκεια αυτής της διακυβέρνησης, υπήρξε επίσης (σε συνεργασία με δραστηριότητες σε επίπεδο ΕΕ και προπαγανδιστικά κέντρα του ΝΑΤΟ) συκοφαντία και διαγραφή της ιστορίας των λαών της Τσεχοσλοβακίας, των μνημείων της απελευθέρωσης με προβολή αντιδραστικών ιδεολογημάτων. Αυτό εκφράστηκε με το γκρέμισμα πολλών μνημείων του Κόκκινου Στρατού (συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού αγάλματος του στρατάρχη Ιβάν Κόνεφ), την αποκατάσταση –αναγνώριση ως πατριωτών των δοσίλογων και συνεργατών των ναζί (συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων “Βλασοφικών”)

Η αναγνώριση του αναντικατάστατου ρόλου του Κόκκινου Στρατού και του λαού της ΕΣΣΔ στην απελευθέρωση των λαών της Ευρώπης και στην ήττα του φασισμού αποτελεί σημείο εκκίνησης και αιχμή σε όλους τους μελλοντικούς προοδευτικούς, αντιφασιστικούς αγώνες.

–σσ. «Βλασοφικοί» από τον Andrey Andreyevich Vlasov  Σοβιετικό στρατηγό μετέπειτα συνεργάτη των ναζί, μανιώδη πολέμιο της ΕΣΣΔ.
Την άνοιξη του 1943, ο Βλάσοφ έγραψε ένα φυλλάδιο κατά των Μπολσεβίκων, γνωστό ως «Διακήρυξη του Σμολένσκ», το οποίο έπεσε από αεροσκάφη κατά εκατομμύρια στις σοβιετικές δυνάμεις και εδάφη που ελέγχονταν από την ΕΣΣΔ Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, ο Βλάσοφ δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή με τίτλο «Γιατί έχω αναλάβει τον αγώνα ενάντια στον μπολσεβικισμό».

Vlassof Himmler Norwegian SignalΈδινε διαλέξεις στους Σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου, λέγοντας τους ότι η κυβέρνησή τους, τους είχε χαρακτηρίσει όλους προδότες, ότι η απόδραση ήταν άσκοπη και «ακόμα κι αν οι Σοβιετικοί τα κατάφερναν, ο Στάλιν θα τους έστελνε στη Σιβηρία.
Τον Σεπτέμβρη του 1944, σε συνεργασία με τον Χάινριχ Χίμλερ ανέπτυξε τον Ρωσικό Απελευθερωτικό Στρατό (Комитет освобождения народов России, Komitet osvobozhdeniya narodov Rossii), με σήμα παρόμοιο με το γερμανικό σταυρό, επίσης την Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Λαών της Ρωσίας, σύμφωνα με το Μανιφέστο της Πράγας 14-Νοε-1944, ενώ προσπάθησε να δημιουργήσει Πανσλαβικό συνέδριο απελευθέρωσης.
Αιχμαλωτίστηκε από το Σοβιετικό 25ο Σώμα τεθωρακισμένων, κρυμμένος σε κουβέρτες σε πορτ μπαγάζ αυτοκίνητου, μεταφέρθηκε στο διοικητήριο του στρατάρχη Ιβάν Κόνεφ στη Δρέσδη και από εκεί στη Μόσχα, όπου με έντεκα άλλους ομοίους του ανώτερους αξιωματικούς του στρατού του καταδικάστηκε σε θάνατο για προδοσία (εκτελέστηκε 2-Αυ-1946)

✔️  Μνημείο αφιερωμένο στον Vlasov  και τους μαχητές του «κοσμεί» πάρκο στη Νέα Υόρκη

Η ευρεία αναφορά μας στο θέμα δεν είναι τυχαία: αποτελεί λιθαράκι –μάλλον κόκκο άμμου, σε αυτό που αντιμετώπισε η Οκτωβριανή επανάσταση, το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος –η ΕΣΣΔ και ο απελευθερωτής των λαών Κόκκινος Στρατός. Ταυτόχρονα είναι δείγμα της χυδαίας ξαναγραφής της ιστορίας, από τους ιθύνοντες –ανεξαρτήτως απόχρωσης, κύκλους της ΕΕ

Komunistický svaz mládeže Cuba Κομουνιστική Νεολαία Βοημίας Μοραβίας Κούβα

Komunistický svaz mládeže – Κομουνιστική Νεολαία Βοημίας-Μοραβίας- Στο πλευρό της Κούβας

(συνεχίζει η ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Ένωσης Νέων Βοημίας-Μοραβίας)
Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η πολιτική αυτής της κυβέρνησης δεν ήταν παρά μια απόχρωση, μια παραλλαγή  πολιτικής των σημερινών ισχυρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης (το συντηρητικό ODS – Občanská demokratická strana -Πολιτικό Δημοκρατικό Κόμμα και οι «Πειρατές» Piráti).

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως και πριν, επιστήσαμε την προσοχή σε θεμελιώδη προβλήματα προσανατολισμού και πολιτικής του KSČM, που εκτός της υποστήριξης αυτής της κυβέρνησης με το δεδομένο πολιτικο-ιδεολογικό περιεχόμενο, εστιάζει και περιορίζεται στο κοινοβούλιο, που ταξικά –πέρα από τις λεγκαλιστικές αυταπάτες, αφοπλίζει το ίδιο όπως και το κίνημα, ενώ προσπαθεί με όλα τα μέσα να δικαιώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ιμπεριαλισμό και το ΝΑΤΟ.
Έτσι όχι μόνο οξύνθηκε ο αντικομμουνισμός, αλλά και αυτά τα θεμελιώδη λάθη με τις  σοσιαλφιλελεύθερες μεταλλάξεις οδήγησαν στο παρελθόν σε περαιτέρω μείωση της επιρροής του KSČM στην κοινωνία προς όλες τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των εκλογών.
Το σπάσιμο των δεσμών του κόμματος με την εργατική τάξη συνεχίζεται, η κοινωνική τάξη που εκπροσωπούσαν πάντα οι κομμουνιστές, ουσιαστικά γκρεμίστηκε, μαζί με τη συνδικαλιστική δράση.
Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτές τις πολιτικές. Εκδηλώνονται πλήρως κατά την περίοδο της κυβέρνησης του Μπάμπιτς, η οποία είχε την πλειοψηφία χάρη στις ψήφους του KSČM.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προφανώς δεν ήταν δυνατό να μετατραπεί αυτή η «επιρροή» σε επαρκή προώθηση των λαϊκών συμφερόντων και να δημιουργηθούν συνθήκες για την επιβολή τους. Ταυτόχρονα, η ανεστραμμένη σχέση μεταξύ κόμματος και κοινοβουλευτικής ομάδας ενισχύθηκε περαιτέρω: αντί για ένα από τα εργαλεία εφαρμογής της κομμουνιστικής πολιτικής, η κοινοβουλευτική ομάδα έγινε το ηγετικό όργανο – αν και όχι επίσημα- ενώ το κόμμα υπηρέτης του κοινοβουλευτικού έργου.
Ο εντελώς βοηθητικόςπεριθωριακός, ρόλος του KSČM σε αυτή την κυβέρνηση, η αδυναμία επίλυσης των εσωτερικών του προβλημάτων, η αδυναμία αυτοεκτίμησης οδήγησαν σε περαιτέρω απογοήτευση μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματος.

bannery header 06 zlociny kapitalu

Μόνο οι πραγματικοί κομμουνιστές θέλουν και μπορούν

Παρ ‘όλα αυτά, έχουμε συναίσθηση ότι η απώλεια θέσης και η πιθανή αποβολή των Κομμουνιστών από την Βουλή των Αντιπροσώπων σήμερα (αυτό συνέβη στη Γερουσία πριν και τώρα σε ορισμένα περιφερειακά συμβούλια) θα σήμαινε μια σημαντική αρνητική καμπή στην πολιτική κατάσταση στην Τσεχική Δημοκρατία.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μια σοβαρή πολιτική ήττα της εργατικής τάξης 30 χρόνια μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση  και τον περιορισμό εναλλακτικών λύσεων σε υποστηρικτές των διαφόρων παρατάξεων της κυρίαρχης-άρχουσας τάξης . Το αποτέλεσμα θα ήταν μια επιδείνωση των συνθηκών για τους ταξικούς αγώνες του μέλλοντος, σε περιβάλλον άγριας καπιταλιστικής εξουσίας.
Παρά τους περιορισμούς, το κυνηγητό και την έλλειψη συντονισμού, οι κομμουνιστές και οι επιμέρους κομματικές δομές συμμετείχαν στον αγώνα ενάντια στις επιθέσεις σε αντιφασιστικά μνημεία και ενάντια στη διαστρέβλωση της ιστορίας.
Επίσης, ανέδειξαν τις κοινωνικές συνέπειες της αύξησης του κόστους ζωής.
Έδρασαν στον αγώνα για πολιτική ειρήνης.
Χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αυτό το έργο θα παραμείνει χωρίς ένα από τα σημαντικά εργαλεία.

Μαθήματα από γειτονικές και άλλες χώρες (πχ. Πολωνία, Σλοβακία), όπου τα κομμουνιστικά κόμματα δεν είναι πλέον παρόντα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, δείχνουν ότι αυτό σημαίνει σημαντική επιδείνωση των συνθηκών για την προώθηση των λαϊκών επιδιώξεων και την αντίσταση στην αστική επίθεση.
Άλλα κόμματα και ενώσεις (είτε μεταρρυθμιστικά είτε εθνικιστικά) δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το ρόλο του κομμουνιστικού κόμματος και να εκπληρώσουν αυτά τα καθήκοντα · αντίθετα, συχνά είτε δικαιολογούν τα συμφέροντα μιας ή άλλης καπιταλιστικής και ιμπεριαλιστικής ομάδας, είτε προωθούν στο λαό επί μέρους σοβινιστικά ταξικά συμφέροντα. Παρά όλα τα πολιτικά προβλήματα, το KSČM είναι το μόνο σημαντικό κόμμα με προγραμματικό –προς το παρόν έξω από το ΝΑΤΟ.

Γι ‘αυτό καλούμε τους νέους να μην παραμένουν παθητικοί απέναντι στην καπιταλιστική επίθεση.
Οι εκλογές του Οκτωβρίου είναι μια ευκαιρία για την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη των Κομμουνιστών στους υποψηφίους του KSČM.

Ωστόσο, οι εκλογές – προσαρμοσμένες στο αστικό σύστημα αγοράς των μέσων μαζικής ενημέρωσης – δεν θα αλλάξουν τίποτα από μόνες τους, εκτός εάν αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πολιτικού κινήματος.
Είναι απαραίτητο να δραστηριοποιούμαστε σε κομμουνιστικές οργανώσεις, σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε ενώσεις ειρήνης, στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία τους, μεταξύ γειτόνων, συμμαθητών, συναδέλφων. Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε εμπειρίες και να επηρεάσουμε ενεργά τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.
Μην ακούτε τις ασταμάτητες προσπάθειες ανακύκλωσης των καπιταλιστικών πολιτικών-τόσο στα «νέα» κόμματα όσο και σε φιλοκαπιταλιστικές «μη κερδοσκοπικές» -ΜηΚυΟ, οργανώσεις.

Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να προσφέρει στους νέους κανένα μέλλον!
Το μέλλον είναι μόνο η δύναμη των εργαζομένων ο σοσιαλισμός -κομμουνισμός!
Σοσιαλισμός – Κομμουνισμός ή Βαρβαρότητα!

Κεντρικό Συμβούλιο της Κομμουνιστικής Ένωσης Νέων

KSM-FaceBook KSM-youtube

Vojtěch Filip ΚΚ Βοημίας ΜοραβίαςVojtěch Filip

(μίνι βιογραφικό)
Ο Vojtěch Filip, γεννημένος 13-Ιαν1955 γεννήθηκε το 1955 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Jan Evangelista Purkyně στο Μπρνο (τώρα Masaryk) και δούλεψε σαν δικηγόρος από το 1979.
Μέλος της Σοσιαλιστικής Ένωση Νέων (Socialistický svaz mládeže – SSM) από το 1970 έως το 1986 και του ΚΚ  Τσεχοσλοβακίας (KSČ) από το 1983, ενώ το  1990 μεταπήδησε στο ΚΚ Βοημίας -Μοραβίας (KSČM), σαν μέλος της Κεντρικής Ελεγκτικής Επιτροπής και αργότερα πρόεδρος IP KSČM στο České Budějovice (Τσέσκε Μπουντεγιόβιτσε της Νότιας Βοημίας -πολιτική και εμπορική πρωτεύουσα της περιοχής).
Από το 1996, ήταν μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ εργάστηκε ως Πρόεδρος της Επιτροπής Νομοθεσίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της UV KSČM, επίσης στην Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας, δύο φορές (2002 & 2006) αντιπρόεδρος της βουλής κλπ.
Ασχολήθηκε με τα δημοτικά σε τοπικό επίπεδο από το 1984, και στο České Budějovice για πολλά χρόνια με το ψηφοδέλτιο του Κόμματος (1986-1990- 1994-1998 & 1999).

🙃  Τον Αύγουστο του 2018, στα 50 χρόνια από την «Άνοιξη της Πράγας», σχολίασε ότι … «η Ρωσία δεν πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για την εισβολή, καθώς ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ και πολλοί από τους στρατιώτες που συμμετείχαν στη στρατιωτική δράση ήταν από την Ουκρανία» (!!).

Επικεφαλής του Κόμματος για πολλά χρόνια ο Φιλίπ παραιτήθηκε ως αρχηγός του κόμματος στις 9-Οκτ-2021, δηλώνοντας πως «χρειάζεται νέο αίμα», αφήνοντας τους Petr Šimůnek και Václav Ort να διαχειριστούν τα περαιτέρω και χαρακτηρίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα «καταστροφική ήττα»
Μαζί του ολόκληρη η εκτελεστική επιτροπή του KSČM παραμένοντας μέχρι το έκτακτο συνέδριο στις 23 Οκτωβρίου.
Είπε ακόμη ότι «λυπάται που οι αριστερές δυνάμεις δεν ενώθηκαν και ότι ο λαός επέλεξε άλλες λύσεις -Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει η φιλελεύθερη-συντηρητική λύση που προέκυψε προς όφελος των πολιτών και για πόσο καιρό οι άνθρωποι δεν θα αντιλαμβάνονται την έλλειψη αριστερών προτάσεων».
«Η τρέχουσα στροφή της αριστεράς σε χαμηλά %  είναι ένα κανονικό πολιτικό εκκρεμές… Οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στις αριστερές αξίες, το KSČM θα είναι ο ηγεμόνας της αριστεράς με νέους μαχητές»

επικεφαλής του κόμματος «Μαζί» Petr Fiala chech together

Ο επικεφαλής του κόμματος chech-together «Μαζί», Petr Fiala

Σύμφωνα με την επικεφαλής του KSČM στην Πράγας Marta Semelová, το κόμμα έκανε κακή διαχείριση της εκστρατείας …«Δεν μπορέσαμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους ότι είμαστε η εναλλακτική λύση. Ο κύριος Μπάμπιτς μπορεί να γλείψει την κρέμα ακόμη και για αυτό που δεν έκανε αυτό που κατάφερε χάρη σε εμάς»
Σύμφωνα με αυτήν, το γεγονός ότι το κόμμα υπέστη φούντο στις εκλογές «δεν σημαίνει αναγκαστικά το τέλος -Πρέπει να είμαστε ακόμη πιο ριζοσπαστικοί, περισσότεροι νέοι να μπουν μπροστά. Θα συνεχίσουμε με δουλειά για στις επόμενες δημοτικές εκλογές, οι οποίες είναι σε έναν χρόνο».

Δείτε επίσης

 1. (Ριζοσπάστης) το ΚΚ Βοημίας – Μοραβίας Στηρίζει την κυβέρνηση Μπάμπις
  Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας – Μοραβίας αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αντρέι Μπάμπις, με το κόμμα του οποίου υπεγράφη σχετική συμφωνία.
  Η μειοψηφική δικομματική κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου κόμματος του δισεκατομμυριούχου Μπάμπις, «ANO», και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος – που διορίστηκε στα τέλη Ιούνη, ενώ οι εκλογές είχαν γίνει τον Οκτώβρη – δεν θα κατάφερνε κατά τη χτεσινή ψηφοφορία να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς τη στήριξη του ΚΚ.
  Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Russia Today», ο Μπάμπις κέρδισε την υποστήριξη του ΚΚ, συμφωνώντας με το αίτημά του να φορολογήσει την αποζημίωση που λαμβάνουν οι εκκλησίες για περιουσίες που είχαν κατασχεθεί επί σοσιαλισμού.
  Η ΚΕ του ΚΚ Βοημίας – Μοραβίας είχε αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Σάββατο 30 Ιούνη «οι βουλευτές του κόμματος να στηρίξουν ενεργά τη μειοψηφική κυβέρνηση», όπως είχε δηλώσει ο επικεφαλής του κόμματος Βόιτσεκ Φίλιπ. Η στάση της ηγεσίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην κομματική βάση και στη Νεολαία, που αντιτίθενται στη στήριξη αστικής κυβέρνησης.
 2. (Ριζοσπάσητς 2005) Απαγόρευση της «προπαγάνδας του κομμουνισμού»
  Στις το τέλος της προηγούμενης βδομάδας (6/10) η Ανω Βουλή (Γερουσία) της Δημοκρατίας της Τσεχίας και συγκεκριμένα οι γερουσιαστές των δεξιών κομμάτων που έχουν την πλειοψηφία (41 στους 53) πέρασαν πρόταση για την απαγόρευση της «προπαγάνδας του κομμουνισμού και του ναζισμού». Ζητούν μάλιστα η απαγόρευση να επισείει ποινή φυλάκισης μέχρι 8 χρόνων. Οπως υποστήριξαν, κατά τη διαδικασία, μια τέτοια απόφαση θα εξαναγκάσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας – Τσεχίας (Τσεχίας) ΚΚΤ, το λιγότερο να αλλάξει το όνομα και το καταστατικό του. Μάλιστα οι ίδιοι παράγοντες κινδυνολόγησαν σχετικά γύρω από την «εγκληματικότητα της κομμουνιστικής ιδεολογίας» και τον κίνδυνο επιστροφής των κομμουνιστών στη διακυβέρνηση της χώρας.
  Την ίδια ώρα όμως, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Τσεχίας, συμμετέχει με τον τρόπο του στην αντικομμουνιστική εκστρατεία, διά της «πλαγιοκόπησης» του ΚΚ Τσ. Ετσι ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Γίρζι Παρόουμπεκ, ζήτησε από τον νέο πρόεδρο του ΚΚ., Βόιτεχ Φίλιπ, να προωθήσει 3 συνθήκες που θα βοηθήσουν την προσέγγιση κομμουνιστών – σοσιαλδημοκρατών. Οι όροι περικλείονται στην παρακάτω φράση: «Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να υπάρξει καθαρή στάση απέναντι στα εγκλήματα του κομμουνισμού. Επίσης, όταν γίνεται λόγος για την εξωτερική πολιτική του κράτους, όλα τα κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να επεξεργαστούν ξεκάθαρη στάση απέναντι στην ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική του κράτους, οι κομμουνιστές θα πρέπει να αλλάξουν τα σχέδιά τους σχετικά με τη φορολογική πολιτική».
  Έτσι ουσιαστικά ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ζητά από το ΚΚ Τσ., να καταδικάσει το ιστορικό παρελθόν του, να αλλάξει τη θέση του και να στηρίξει την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και τέλος να αναπροσαρμόσει το κοινωνικό του πρόγραμμα.
  Από τη μεριά του πάντως ο Β. Φίλιπ, νέος πρόεδρος του ΚΚ Τσ., έχει δεσμευτεί πως δε θα υπάρξει καμία αλλαγή στο πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος αφού, όπως δήλωσε, «η ιστορία έδειξε πως τέτοιες αλλαγές φέρνουν μόνο προβλήματα και ήττες».

Πηγή | Περισσότερα