Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΚ ΗΠΑ: Αντισταθείτε στον Τραμπ

Να ενταθεί η μαζική αντίσταση στις αντιλαϊκές πολιτικές του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζητά ο εθνικός πρόεδρος του ΚΚ ΗΠΑ, Τζον Μπάτσελ, σχολιάζοντας την πρόσφατη ομιλία του Ρεπουμπλικανού Προέδρου για την «Κατάσταση του Έθνους».

Παθολογικός ψεύτης ο Τραμπ

«Χωρίς έκπληξη, ακούσαμε μπόλικη δημαγωγία και πολλά ψέματα, που σίγουρα κρατούν εκείνους που ελέγχουν δεδομένα απασχολημένους. Ο Τραμπ είναι, εξάλλου, ένας παθολογικός ψεύτης», σχολίασε ανάμεσα σε πολλά άλλα ο Μπάτσελ. Κατηγορώντας τους φασίστες συμμάχους του Τραμπ, τους θιασώτες της ιδέας περί «λευκής ανωτερότητας», ο ηγέτης του ΚΚ ΗΠΑ τόνισε ότι μαζί με τους Ρεπουμπλικάνους «εργάζονται όλοι πυρετωδώς για να μας γυρίσουν 100 χρόνια πίσω». «Ο Τραμπ αποπροσανατολίζει, μεταμφιέζεται και χωρίζει το λαό με ψέματα, μίσος και φόβο», πρόσθεσε.

«Ο Τραμπ χρησιμοποιεί ψέματα και έναν ψεύτικο λαϊκισμό για να αποκρύψει τον πραγματικό στόχο των πολιτικών του, τον εμπλουτισμό του 1% του πληθυσμού και του εαυτού του», είπε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας καταστροφή των δημοκρατικών κανόνων και κατάργηση της προστασίας του περιβάλλοντος από τον Τραμπ. Ο Μπάτσελ έκανε επίσης εκτενείς αναφορές στις περικοπές των Ρεπουμπλικάνων, την προώθηση ρατσιστικώνπολιτικών, τις περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και τη μεγάλη αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες, ενώ κατήγγειλε την προώθηση νέων ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων από την Ουάσινγκτον και τη στοχοποίηση προσφύγων και μεταναστών. Όπως σημείωσε, προτεραιότητες για το ΚΚ ΗΠΑ είναι η αντίδραση κατά της κλιματικής κρίσης, κατά των πυρηνικών όπλων και κατά των στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό. Άλλοι στόχοι αγώνα που έθεσε είναι η προ;aσπιση της ειρήνης, η διεκδίκηση δωρεάν καθολικής ιατρικής περίθαλψης και παιδείας και η επιδίωξη «προοδευτικών μεταρρυθμίσεων».

Δημοκρατική ανατροπή

Ο Μπάτσελ αναφερόμενος στις φετινές ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, καλεί σε αγώνα για ανατροπή των πλειοψηφιών των Ρεπουμπλικάνων για «να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να διώξουμε τον Τραμπ το 2020 και να εκλέξουμε μια προοδευτικά προσανατολισμένη κυβέρνηση». Ανάμεσα σε άλλα καλεί σε συμμαχία με τους Δημοκρατικούς και άλλους ανεξάρτητους σχηματισμούς για να μεταφερθούν στην κάλπη οι αγώνες ακτιβιστών και συνδικαλιστικού κινήματος. Παράλληλα με αναφορά στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, έθεσε ως στόχο του ΚΚ ΗΠΑ μια πιο ισχυρή αντίσταση με στόχο μια «δίκαιη, δημοκρατική, βιώσιμη και σοσιαλιστική κοινωνία».

Πηγή: People’s World / Χαραυγή

Σχόλιο ΑΤΕΧΝΩΣ:

Το ΚΚ ΗΠΑ έχει μπει εδώ και πολλά χρόνια σε πορεία σοσιαλδημοκρατικοποίησης, έχοντας ουσιαστικά ως κόμμα απεμπολήσει τη μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία και τα όποια επαναστατικά χαρακτηριστικά. Το επιστέγασμα της πορείας «προσαρμογής» του ΚΚ ΗΠΑ στα δεδομένα της αστικής πολιτικής σκηνής αποτέλεσε η λεγόμενη πλατφόρμα Webb το 2011 (ο Sam Webb διετέλεσε πρόεδρος του κόμματος από το 2000 ως το 2014), με την οποία προπαγανδίζονταν ανοιχτά η εγκατάλειψη της μαρξιστικής-λενινιστικής κοσμοθεωρίας και την κατάργηση του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις τελευταίες προεδρικές εκλογές το 2016, η ηγεσία του κόμματος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον, βασισμένη στη θεωρία του «μικρότερου κακού». 

Τα τελευταία χρόνια, πρώην μέλη του ΚΚ ΗΠΑ, που διαφώνησαν με την οπορτουνιστική-λικβινταριστική στροφή της ηγεσίας του, προχώρησαν στην ίδρυση ενός νέου πολιτικού σχηματισμού με την ονομασία «Κόμμα των Κομμουνιστών, ΗΠΑ» (Party of Communists, USA).