Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚ Ιράν (Τουντέχ): Καταδικάζει την επίθεση των ΗΠΑ και καλεί σε υπεράσπιση της ειρήνης

Την αμερικανική επίθεση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης που κόστισε τη ζωή σε 8 ανθρώπους, μεταξύ άλλων και του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, καταγγέλλει με ανακοίνωση του το Κόμμα Τουντέχ (Κόμμα του Λαού, που συμμετέχει στις Διεθνείς Συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων) του Ιράν.

Το Τουντέχ χαρακτηρίζει «τρομοκρατική πράξη» εκ μέρους της κυβέρνησης Τραμπ την επίθεση, επισημαίνοντας πως παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και την εθνική κυριαρχία του Ιράκ.

Ταυτόχρονα, το Κόμμα του Λαού προσθέτει πως η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή «θα ωφελήσει μόνο τις πιο αντιδραστικές και αντιλαϊκές δυνάμεις στην περιοχή και τον κόσμο» και υπογραμμίζει την συγκυρία κατά την οποία έγινε η επίθεση των ΗΠΑ. «Η πράξη της κυβέρνησης Τραμπ γίνεται σε μια περίοδο που ο ίδιος βρίσκεται ενα βήμα πριν την παραπομπή του σε δίκη στην γερουσία των ΗΠΑ για κατάχρηση εξουσίας, ενώ η Αμερική εισήλθε σε χρονιά εκλογών» αναφέρει η ανακοίνωση του Τουντέχ.

Σε ότι αφορά το Ιράν, το Κόμμα του Λαού (που βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαλότητα με το καθεστώς του Αλί Χαμενεΐ και διώκεται στη χώρα) επισημαίνει τα εξής: «Η δημιουργία κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης και πολεμικού κλίματος στο Ιράν, σε μια περίοδο που το αναπτυσσόμενο λαϊκό κίνημα είχε φέρει τους τελευταίους μήνες σε δύσκολη θέση το θεοκρατικό καθεστώς, θα χρησιμοποιηθεί ως πρόφαση για την ενίσχυση του κλίματος καταστολής και τρομοκρατίας. Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα θα οδηγήσει σε αυστηρότερες και σκληρότερες συνθήκες για την ελευθερία της έκφρασης». Στην ίδια ανακοίνωση, το Τουντέχ στρέφει τα βέλη του και κατά της μοναρχικής αντιπολίτευσης (PMOI) την οποία κατηγορεί ως «πράκτορες του Τραμπ» που αποζητούν την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα.

Η ανακοίνωση του Τουντέχ καταλήγει με κάλεσμα προς «όλες τις προοδευτικές, φιλειρηνικές δυνάμεις του Ιράν, της περιοχής και όλου του κόσμου, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης ενάντια στην κλιμάκωση της έντασης», τονίζοντας ότι ο αγώνας για τη διατήρηση της ειρήνης ενάντια στις φιλοπόλεμες, αντιδραστικές και αντιλαϊκές δυνάμεις στην περιοχή και η υπεράσπιση των συμφερόντων της ιρανικής εργατικής τάξης είναι κορυφαίας σημασίας.

usa iran 1

usa iran kke kasem
Μετάβαση στο περιεχόμενο