Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚ Ιράν (Τουντέχ): Καταδικάζει την επίθεση των ΗΠΑ και καλεί σε υπεράσπιση της ειρήνης

Την αμε­ρι­κα­νι­κή επί­θε­ση στο αερο­δρό­μιο της Βαγδά­της που κόστι­σε τη ζωή σε 8 ανθρώ­πους, μετα­ξύ άλλων και του ιρα­νού στρα­τη­γού Κασέμ Σολεϊ­μα­νί, καταγ­γέλ­λει με ανα­κοί­νω­ση του το Κόμ­μα Του­ντέχ (Κόμ­μα του Λαού, που συμ­με­τέ­χει στις Διε­θνείς Συνα­ντή­σεις Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των) του Ιράν.

Το Του­ντέχ χαρα­κτη­ρί­ζει «τρο­μο­κρα­τι­κή πρά­ξη» εκ μέρους της κυβέρ­νη­σης Τραμπ την επί­θε­ση, επι­ση­μαί­νο­ντας πως παρα­βιά­ζει το διε­θνές δίκαιο και την εθνι­κή κυριαρ­χία του Ιράκ.

Ταυ­τό­χρο­να, το Κόμ­μα του Λαού προ­σθέ­τει πως η κλι­μά­κω­ση της έντα­σης στην περιο­χή «θα ωφε­λή­σει μόνο τις πιο αντι­δρα­στι­κές και αντι­λαϊ­κές δυνά­μεις στην περιο­χή και τον κόσμο» και υπο­γραμ­μί­ζει την συγκυ­ρία κατά την οποία έγι­νε η επί­θε­ση των ΗΠΑ. «Η πρά­ξη της κυβέρ­νη­σης Τραμπ γίνε­ται σε μια περί­ο­δο που ο ίδιος βρί­σκε­ται ενα βήμα πριν την παρα­πο­μπή του σε δίκη στην γερου­σία των ΗΠΑ για κατά­χρη­ση εξου­σί­ας, ενώ η Αμε­ρι­κή εισήλ­θε σε χρο­νιά εκλο­γών» ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση του Τουντέχ.

Σε ότι αφο­ρά το Ιράν, το Κόμ­μα του Λαού (που βρί­σκε­ται σε μόνι­μη αντι­πα­λό­τη­τα με το καθε­στώς του Αλί Χαμε­νεΐ και διώ­κε­ται στη χώρα) επι­ση­μαί­νει τα εξής: «Η δημιουρ­γία κατά­στα­σης εθνι­κής έκτα­κτης ανά­γκης και πολε­μι­κού κλί­μα­τος στο Ιράν, σε μια περί­ο­δο που το ανα­πτυσ­σό­με­νο λαϊ­κό κίνη­μα είχε φέρει τους τελευ­ταί­ους μήνες σε δύσκο­λη θέση το θεο­κρα­τι­κό καθε­στώς, θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί ως πρό­φα­ση για την ενί­σχυ­ση του κλί­μα­τος κατα­στο­λής και τρο­μο­κρα­τί­ας. Μια κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης στη χώρα θα οδη­γή­σει σε αυστη­ρό­τε­ρες και σκλη­ρό­τε­ρες συν­θή­κες για την ελευ­θε­ρία της έκφρα­σης». Στην ίδια ανα­κοί­νω­ση, το Του­ντέχ στρέ­φει τα βέλη του και κατά της μοναρ­χι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης (PMOI) την οποία κατη­γο­ρεί ως «πρά­κτο­ρες του Τραμπ» που απο­ζη­τούν την στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση των ΗΠΑ στη χώρα.

Η ανα­κοί­νω­ση του Του­ντέχ κατα­λή­γει με κάλε­σμα προς «όλες τις προ­ο­δευ­τι­κές, φιλει­ρη­νι­κές δυνά­μεις του Ιράν, της περιο­χής και όλου του κόσμου, να ενι­σχύ­σουν τις προ­σπά­θειες για κινη­το­ποί­η­ση της διε­θνούς κοι­νής γνώ­μης ενά­ντια στην κλι­μά­κω­ση της έντα­σης», τονί­ζο­ντας ότι ο αγώ­νας για τη δια­τή­ρη­ση της ειρή­νης ενά­ντια στις φιλο­πό­λε­μες, αντι­δρα­στι­κές και αντι­λαϊ­κές δυνά­μεις στην περιο­χή και η υπε­ρά­σπι­ση των συμ­φε­ρό­ντων της ιρα­νι­κής εργα­τι­κής τάξης είναι κορυ­φαί­ας σημασίας.

usa iran 1

usa iran kke kasem
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο