Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΚ Σουηδίας: Το Αριστερό κόμμα επιτρέπει τον σχηματισμό αντεργατικής κυβέρνησης – Μόνο το ΚΚ ελπίδα για τον λαό

Μετά από 4 μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων το πρωί της 18 Ιανουαρίου απέκτησε η Σουηδία κυβέρνηση με επικεφαλής των Σοσιαλδημοκράτη Στέφαν Λεβέν. Προηγήθηκε συμφωνία του Λεβέν με τα δύο δεξιά κόμματα, το Κέντρο και τους Φιλελεύθερους αλλά και με την σύμπραξη του κόμματος του Περιβάλλοντος.

Το Αριστερό κόμμα Σουηδίας απείχε από την ψηφοφορία αφήνοντας έτσι τον Λεβέν να επιβιώσει της ψηφοφορίας απόρριψης της υποψηφιότητας του. Η παράδοξη ψηφοφορία ήταν 115 υπέρ, 153 κατά και 77 αποχές. Οι αρνητικοί ψήφοι έπρεπε να είναι πάνω από 175, δηλαδή πάνω από το μισό των 350 βουλευτών.

Έτσι με το 30% των ψήφων της Βουλής ο Λεβέν θα εφαρμόσει δεξιά αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική όπως προκύπτει από την συμφωνία των 73 σημείων με τα δεξιά κόμματα. Ξεχωρίζουν στην συμφωνία οι φοροαπαλλαγές των μεγάλων εισοδημάτων, η μείωση της εργοδοτικής εισφοράς, η απελευθέρωση των ενοικίων και η χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας για τις απολύσεις.

Το Αριστερό κόμμα με τους 28 βουλευτές του, είχε την δυνατότητα να μην επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης αλλά με πρόφαση την απομόνωση των ακροδεξιών, επιτρέπει μια Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα που έτσι κιαλλιώς προβλέπονται στο πρόγραμμα της Ακροδεξιάς.

Το ΚΚ Σουηδίας εξέδωσε ανακοίνωση, πριν 3 μέρες, όταν έγινε γνωστή η θέση του Αριστερού κόμματος που μαζί με τους  Σοσιαλδημοκράτες γίνονται θεματοφύλακες του Σουηδικού κεφαλαίου.

Ανακοίνωση

Ο Jonas Sjöstedt, πρόεδρος του Αριστερού κόμματος, ανακοίνωσε πως το Αριστερό κόμμα θα απέχει της επικείμενης ψηφοφορίας για ορισμό πρωθυπουργού.

Αυτό σημαίνει ότι το Αριστερό κόμμα γίνεται συμμέτοχος και συνένοχος στην έγκριση μιας από τις πιό αντεργατικές και επιθετικές κυβερνήσεις την σύγχρονη εποχή στην Σουηδία.

Πρόκειται για μια κυβέρνηση που σκοπός της είναι να εξαπολύσει μια ακόμη  μεγαλύτερη επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και τους εργαζομένους στην Σουηδία από ότι έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.

Μεταξύ των άλλων είναι ο περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος, η χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας όπως και η απελευθέρωση των ενοικίων με τιμές αγοράς, που αποτελούν σκληρά χτυπήματα ενάντια στους εργάτες.

Το ότι είναι το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών που θα εφαρμόσει αυτή την επίθεση είναι σημαντικό, επειδή μπορούν να δεσμεύουν και να παθητικοποιούν μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης που σε άλλη περίπτωση θα αντιδρούσαν.

Γιαυτό ήταν ακόμη πιο αναγκαίο για τους Σουηδούς καπιταλιστές να επιβάλουν αυτή την κυβέρνηση και γιαυτό χρειάστηκαν την βοήθεια του Αριστερού κόμματος.

Η επιδίωξή τους είναι να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Σουηδίας σε μια εποχή που οι αντιθέσεις των μεγάλων ιμπεριαλιστικών μπλοκ οξύνονται. Χτυπώντας τους ντόπιους εργαζόμενους αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους.

Αυτόν τον ρόλο έρχεται να παίξει το Αριστερό κόμμα. Να στηρίξει τους Σουηδούς καπιταλιστές να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τους σε βάρος των δικών τους εργαζομένων.

Το παιχνίδι του προέδρου του Αριστερού κόμματος είναι άσχημο και ανέντιμο όταν παρουσιάζει το κόμμα του σαν έντιμο και πιστό σε αρχές. Δηλώνει πως όταν έρθουν για ψήφιση τα μέτρα για τα ενοίκια και την χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας τότε θα ζητήσει ψηφοφορία για μομφή στην κυβέρνηση.

Αυτό που δεν λέει είναι πως για να το ζητήσει αυτό πρέπει να έχει το ένα δέκατο του συνόλου των βουλευτών. Άρα τουλάχιστον 35 βουλευτές. Σήμερα διαθέτει 28 βουλευτές.  Ακόμη και να βρει τους υπόλοιπους εφτά πρέπει να στηριχθεί η πρόταση του από την πλειοψηφία της Βουλής.

Η πιθανότητα τα υπόλοιπα δεξιά κόμματα εκτός κυβέρνησης να στηρίξουν μομφή εναντίον της κυβέρνησης επειδή φέρνει αντεργατικά μέτρα ή μέτρα απελευθέρωσης του ενοικίου είναι μηδαμινή.

Με την δικαιολογία ότι εμποδίζει τους Ακροδεξιούς και άρα διαλέγει το “λιγότερο κακό” επιτρέπει μια αντεργατική  κυβέρνηση και της εγγυάται πως χωρίς εμπόδια θα πραγματοποίησει την επίθεση που χρειάζεται το κεφάλαιο, μια επίθεση που καμιά άλλη κυβέρνηση δεν έχει επιχειρήσει. Για να ωραιοποιήσει τα πάντα, ψεύδεται κατά πρόσωπο στους ψηφοφόρους και στα μέλη του, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ρίξει την κυβέρνηση παρά τις αόριστες  υποσχέσεις.

Ο ρόλος του Αριστερού κόμματος είναι να στηρίξει τον αριστερό πόλο του καπιταλισμού. Στις εκλογές με ριζοσπαστική ρητορική προσέλκυσε απογοητευμένους και ριζοσπάστες εργαζόμενους  και απλούς ανθρώπους.

Μετά τις εκλογές και με σίγουρες τις ψήφους δεν διστάζει ο Jonas Sjöstedt ούτε ένα δευτερόλεπτο να στηρίξει τους Σοσιαλδημοκράτες και να στρέψει όλη την απογοήτευση που καρπώθηκε κατευθείαν πίσω στο σύστημα.

FB_IMG_1547371151852

Για τους ανθρώπους που είναι ακόμη στο Αριστερό κόμμα η επιλογή είναι απλή: ή φεύγουν από το κόμμα διαμαρτυρόμενοι για την αντεργατική του πολιτική ή συνειδητά παραμένουν και το στηρίζουν παρά την πολιτική του.   Η στήριξη που οι δήθεν αριστεροί έδωσαν στο Αριστερό κόμμα στις εκλογές αποκαλύπτεται ή σαν αφέλεια στην καλύτερη περίπτωση ή στην χειρότερη σαν συνενοχή στην επικείμενη επίθεση.

Χωρίς το κομμουνιστικό του κόμμα δεν υπάρχει ελπίδα για τον λαό και θα φανεί πιο καθαρά αυτή την βουλευτική περίοδο.

Οι επιθέσεις που θα πραγματοποιηθούν θα δείξουν καθαρά την διαφορά μεταξύ των κομμουνιστών και των άλλων πολιτικών γραμμών. Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους της Σουηδίας και τους καλούμε: στηρίξτε τους κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς,  στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια, πάρτε θέση δίπλα στους κομμουνιστές, πρώτοι στον αγώνα.

Το ΠΓ του ΚΚ Σουηδίας

16/01/2019