Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΚ Τουρκίας: «Η στάση ενάντια στους πρόσφυγες συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Σε ανακοίνωση του, με αφορμή τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας (TKP) καταγγέλει την πολιτική των κυβερνήσεων Τουρκίας και Ελλάδας.

Με τίτλο «Η αντιπροσφυγική στάση συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», το ΤΚΡ σημειώνει ότι ο λαός της Τουρκίας γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει μετανάστευση, υπενθυμίζοντας τα κύματα τούρκων εργατών τη δεκαετία του 1960 προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Σημειώνει ότι η λαϊκή οργή δεν πρέπει να στρέφεται ενάντια στους πρόσφυγες, αλλά ενάντια «στους ιμπεριαλιστές, τις τυραννικές ηγεμονικές δυνάμεις και την τάξη των καπιταλιστών».

Στην ανακοίνωση του, το ΚΚ Τουρκίας στρέφει τα πυρά του κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, την οποία κατηγορεί ότι «αφού κυνήγησε εκατομμύρια ανθρώπους με την αιματοβαμμένη πολιτική της στην Συρία, αφού ανάγκασε εκατομμύρια να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, τώρα εκμεταλλεύεται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προκειμένου να ξεπεράσει τα πολιτικά της αδιέξοδα».

Το ΚΚ Τουρκίας κατηγορεί ευθέως την Άγκυρα ότι επιχειρεί να «έχει το πάνω χέρι δημιουργώντας μια ανθρωπιστική κρίση», κάτι που συμβαίνει σήμερα στα σύνορα με την Ελλάδα. Μαζί με αυτήν την απάνθρωπη στάση, η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να προκαλέσει αντι-προσφυγικά ένστικτα μερίδας του λαού.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση σημειώνει πως η κυβέρνηση του ΑΚΡ (κόμμα Ερντογάν), που οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους στην Ευρώπη αφού τους έχει εξαπατήσει με το αφήγημα περί «θρησκευτικής ομοδοξίας», όσο και η ελληνική κυβέρνηση που επιτίθεται στους πρόσφυγες με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, μοιράζονται την ευθύνη του ανθρωπιστικού δράματος που λαμβάνει χώρα στον Έβρο.

«Οι πρόσφυγες πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους όταν η Συρία επανακάμψει και πάλι. Μέχρι να γίνει αυτό, θα συνεχίσουν να παλεύουν και να ζουν ως τμήμα της εργατικής τάξης μας. Είναι προς το συμφέρον του λαού να δει την αλήθεια και να δράσει με αλληλεγγύη απέναντι στους σύριους μετανάστες εργάτες» σημειώνει το ΤΚΡ, προσθέτοντας την εκμετάλλευση που βιώνουν οι μετανάστες ως φθηνή εργατική δύναμη.

«Καλούμε τον εργαζόμενο λαό – γράφει η ανακοίνωση – να ψάξουν τον πραγματικό εχθρό όχι ανάμεσα στα θύματα, αλλά σε αυτούς που έχουν οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση».

Τέλος, το ΤΚΡ ανακοινώνει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες, με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει, για να δείξει την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία και καλεί το λαό να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια.