Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΚ Τουρκίας: «Η χώρα μας έχει γίνει παιδότοπος των διεθνών μονοπωλίων και των τραπεζών»

Σε ανακοίνωση του, με αφορμή τη νομισματική κρίση που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (ΤΚΡ) επισημαίνει ότι η χώρα «έχει γίνει ο παιδότοπος διεθνών μονοπωλίων, εταιρειών και τραπεζών», ως αποτέλεσμα της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής που έχει ακολουθηθεί επί χρόνια.

«Έχουν κάνει το αίμα, τον ιδρώτα και τα δάκρυα μας, δώρο στους ξένους καπιταλιστές τους οποίους προσκαλούν στη χώρα λέγοντας τους πως υπάρχει φθηνή εργατική δύναμη» αναφέρει το ΤΚΡ, κατακεραυνώνοντας τις αστικές κυβερνήσεις και το κεφάλαιο πως έχουν λεηλατήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας χωρίς να δίνουν λογιαριασμό σε κανέναν.

Το ΚΚ Τουρκίας υπογραμμίζει πως το καπιταλιστικό σύστημα αναπόφευκτα οδηγεί σε κρίσεις- όπως η παρούσα- σημειώνοντας πως «αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης έχει καταστήσει την Τουρκία ανυπεράσπιστη». Και σε άλλο σημείο, η ανακοίνωση του ΤΚΡ αναφέρει:

«Υποδεικνύουν [οι κυβερνώντες] την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως τον υπεύθυνο για την υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Αυτό αληθεύει. Πέρα από επιθετικούς πολέμους, πραξικοπήματα και στρατιωτικές επεμβάσεις, οι ΗΠΑ συχνά χρησιμοποιούν οικονομικές κυρώσεις, ακόμη και σαμποτάζ, προκειμένου να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Παρ’ όλα αυτά, οι ΗΠΑ δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την παρούσα κρίση. Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ (κόμμα Ερντογάν) έχει ευθύνη για την σημερινή κρίση. Η οικονομική πολιτική που υιοθέτησε το ΑΚΡ, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία 16 συνεχόμενα χρόνια, έχει ενδυναμώσει την εκμετάλλευση, τη λεηλασία και τις αδικίες. Πέραν αυτών, αυτές οι πολιτικές έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια βαθιά κρίση».

Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν και η πολιτική του, αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΚΚ Τουρκίας, αποτελούν τμήμα μιας συνολικότερης εικόνας- αυτής του καπιταλιστικού συστήματος.

«Ο αληθινός ένοχος δεν είναι άλλος από την τάξη των καπιταλιστών που δε νοιάζεται για τίποτε άλλο, παρά μόνο για τα κέρδη της- αυτή η τάξη πραγμάτων που βασίζεται στην εκμετάλλευση». Όπως υπογραμμίζει το ΤΚΡ, η καπιταλιστική οικονομία, όπου μια μικρή μειοψηφία κερδοσκοπεί εις βάρος της πλειοψηφίας του λαού, αποτελεί την πηγή των διαδοχικών κρίσεων.

Στην ανακοίνωση του, το ΚΚ Τουρκίας ασκεί σφοδρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν(και των αστικών δυνάμεων) που έχει εμπλέξει βαθιά τη χώρα στα αμερικανονατοικά σχέδια για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης, πότε πανηγυρίζοντας για την «στρατηγική σχέση συνεργασίας με τις ΗΠΑ» και πότε ερχόμενη σε αντιπαράθεση με τον υπερατλαντικό της σύμμαχο.

Το ΤΚΡ καλεί την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας σε αλληλεγγύη (να μην κωφεύουμε στη φτώχεια του διπλανού μας, στην απόλυση του συναδέλφου μας), αλλά και οργάνωση με κεντρικό σύνθημα «αυτή η τάξη πραγμάτων πρέπει να ανατραπεί – η εξουσία των καπιταλιστών πρέπει να τελειώσει».