Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κλάους Μπάρμπι, ο «Χασάπης της Λυών» με πρωταγωνιστικό ρόλο και στη δολοφονία του Τσε

Στις 19 Ιανουα­ρί­ου 1983 συλ­λαμ­βά­νε­ται στη Βολι­βία ο ναζί εγκλη­μα­τί­ας πολέ­μου και στέ­λε­χος της Γκε­στά­πο Κλά­ους Μπάρμπι.

Ο Μπάρ­μπι (Αλτμαν), με βαθ­μό λοχα­γού των Ες Ες, είχε απο­κτή­σει τον επί­ζη­λο τίτλο του  «αρχι­βα­σα­νι­στή» καθώς εφάρ­μο­ζε «πρω­τό­τυ­πες μεθό­δους» μετα­ξύ των οποί­ων και την «επί ώρες και ημέ­ρες πολ­λές φορές κρέ­μα­σμα από τα πόδια, ανά­πο­δα» των Γάλ­λων πατριω­τών, ανα­φέ­ρει το έγγρα­φο κατα­δί­κης του από το έκτα­κτο δικα­στή­ριο της Λιόν, το 1948.

Υπεύ­θυ­νος για 4.342 δολο­φο­νί­ες, μετα­ξύ αυτών και του ηγέ­τη της γαλ­λι­κής Αντί­στα­σης Ζουάν Μου­λέν, για την φυλά­κι­ση 14.311 αντι­στα­σια­κών, όλοι απάν­θρω­πα βασα­νι­σμέ­νων από τον ίδιο και τους συνερ­γά­τες του, και υπό­λο­γος για την εκτό­πι­ση σε στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης 7.591 Εβραί­ων (γυναί­κες, άνδρες και παι­διά) εκ των οποί­ων ελά­χι­στοι επέστρεψαν.

Τα εγκλή­μα­τα πολέ­μου του Μπάρ­μπι τον κατέ­γρα­ψαν στη γαλ­λι­κή συλ­λο­γι­κή μνή­μη ως «Χασά­πη της Λυών».

Ο Μπάρ­μπι, μετά την ήττα των ναζί, όπως και πολ­λοί άλλοι ναζί, πέρα­σε όπως και πολ­λοί άλλοι στην υπη­ρε­σία του αμε­ρι­κα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού (1947), αξιο­ποιού­με­νος αρχι­κά σε αντι­κομ­μου­νι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις στην Ευρώπη.

Οι αμε­ρι­κα­νι­κές μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες αρχι­κά τον εγκα­τέ­στη­σαν στο Μόνα­χο ως «επι­χει­ρη­μα­τία». Το 1948 ο Μπάρ­μπι ανα­κρί­νε­ται 3 φορές, στην αμε­ρι­κα­νι­κή ζώνη κατο­χής, από εκπρο­σώ­πους της γαλ­λι­κής Δικαιο­σύ­νης με την άδεια των αμε­ρι­κα­νι­κών αρχών οι οποί­ες όμως αρνού­νταν να τον εκδώ­σουν επι­κα­λού­με­νες συμ­φέ­ρο­ντα «εθνι­κής άμυ­νας των ΗΠΑ».

Οι αμε­ρι­κα­νι­κές μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες γνω­ρί­ζο­ντας πολύ καλά ποιος είναι ο Μπάρ­μπι – ήταν στον κατά­λο­γο των βασι­κών εγκλη­μα­τιών στη Δίκη της Νυρεμ­βέρ­γης — τον «φυγά­δευ­σαν» μιας και χρειά­ζο­νταν την πεί­ρα και τις γνώ­σεις του για τους δικούς της σκοπούς.

Η Γαλ­λία δεν έπα­ψε να ζητά την έκδο­σή του από την Ουά­σιγ­κτον. Τα περισ­σό­τε­ρα αιτή­μα­τά της αγνο­ή­θη­καν. Στα 1951 το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ απα­ντά στη γαλ­λι­κή πρε­σβεία πως δεν ξέρει πού βρί­σκε­ται το άτο­μο αυτό. Είναι η επο­χή που απο­φα­σί­ζουν να τον «κρύ­ψουν» για να απαλ­λα­γούν από την πίε­ση. Του εξα­σφα­λί­ζουν πλα­στά έγγρα­φα με το όνο­μα Κλά­ους Αλτμαν και τον στέλ­νουν στη Βολι­βία, χωρίς όμως να δια­κο­πεί ο δεσμός με τη Σια. Από τη Βολι­βία συνε­χί­ζει να προ­σφέ­ρει τις υπη­ρε­σί­ες του στο μέτω­πο του «αντι­κομ­μου­νι­στι­κού αγώ­να». Εκεί μετα­ξύ των άλλων υπη­ρε­σιών στη CIA εκπαι­δεύ­ει παρα­στρα­τιω­τι­κά σώμα­τα και συμ­με­τέ­χει στη δολο­φο­νία του Τσε Γκεβάρα.

Ο Κλά­ους Μπάρ­μπι απο­κά­λυ­ψε αργό­τε­ρα ότι από το 1966 εργά­στη­κε επί δύο του­λά­χι­στον χρό­νια για την αντι­κα­τα­σκο­πεία της Δυτι­κής Γερμανίας .

Γερ­μα­νι­κά έγγρα­φα που τα τελευ­ταία χρό­νια είδαν τη δημο­σιό­τη­τα απο­κα­λύ­πτουν ότι ο Αλτμαν, με κωδι­κά στοι­χεία V‑43118 της αντι­κα­τα­σκο­πεί­ας, στρα­το­λο­γή­θη­κε το 1966, είχε μισθό 500 γερ­μα­νι­κά μάρ­κα και μηνιαίο επί­δο­μα ανά­λο­γο με την συνει­σφο­ρά του και απο­λύ­θη­κε το 1968 όταν η Βόν­νη φοβή­θη­κε ότι τον είχε ανα­γνω­ρί­σει η ανα­το­λι­κο­γερ­μα­νι­κή αστυνομία.

Ο Μπάρ­μπι εκδό­θη­κε από τη Βολι­βία στη Γαλ­λία το 1983, όπου κατη­γο­ρού­νταν για τα εγκλή­μα­τα που είχε δια­πρά­ξει ως διοι­κη­τής της Γκε­στά­πο στη Λιόν. Κατα­δι­κά­στη­κε το 1987 σε ισό­βια και πέθα­νε στη φυλα­κή 4 χρό­νια μετά.

Ο Μπάρ­μπι ήταν μία από τις εκα­το­ντά­δες περι­πτώ­σεις ναζί που οι ΗΠΑ χρη­σι­μο­ποί­η­σαν ενά­ντια στους λαούς.

Περισ­σό­τε­ρα για το ποιος ήταν ο Μπάρ­μπι και το ρόλο του στη δολο­φο­νία του Τσε στο ακόλουθο:

CIA και Ναζί, συνερ­γά­τες στο κυνή­γι του Τσε Γκεβάρα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο