Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Κλείδωσε» η κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις

Με απεριόριστη χρονική διάρκεια!

«Κλείδωσε» η νέα συμφωνία για τις βάσεις, που έρχεται να «σφραγίσει» την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, διευρύνοντας την παρουσία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα και καθιστώντας τη χώρα μαγνήτη κινδύνων, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Συμφωνία για τις βάσεις 2019 - Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χτες η «Καθημερινή», ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση ανάμεσα στις λεγόμενες τεχνικές ομάδες ΗΠΑ και Ελλάδας (με εμπλοκή και κορυφαίων κυβερνητικών και άλλων παραγόντων και υπό την «επίβλεψη» του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ), σχετικά με την τροποποίηση του παραρτήματος της λεγόμενης «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) του 1990, γνωστή ως «Συμφωνία για τις βάσεις», την οποία αρμόδιοι κύκλοι παρουσιάζουν πλέον ως «παρωχημένη», θέλοντας να την προσαρμόσουν στις απαιτήσεις των σημερινών, αυξημένων αναγκών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και στα δεδομένα της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη.

Μάλιστα, μετά το σενάριο που κυκλοφορούσε προηγουμένως, περί επέκτασης σε πρώτο χρόνο της MDCA για 8 ή 10 χρόνια, ακολούθως δε επ’ αόριστο, αντί της ετήσιας ανανέωσης που ισχύει έως σήμερα, η «Καθημερινή» υποστηρίζει ότι η χρονική διάρκεια της συμφωνίας πλέον δεν θα προσδιορίζεται, αντίθετα θα είναι «ανοικτή» σε βάθος χρόνου και θα μπορεί να ακυρωθεί μόνο αν καταγγελθεί από τη μια ή την άλλη πλευρά… Με δυο λόγια, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να δώσει για πάντα τις μισές υποδομές της χώρας στις ΗΠΑ για να τις χρησιμοποιήσουν ως πολεμικό ορμητήριο για τα σχέδιά τους σε όλη την περιοχή!

Το κείμενο αναμένεται να υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Ν. Δένδια και Μ. Πομπέο, κατά την έλευση του Αμερικανού στις 5 – 7/10 στην Αθήνα για το β’ γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου», διαδικασία που εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, το Δεκέμβρη του 2018 στην Ουάσιγκτον, ενώ, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η «διεύρυνση του αποτυπώματος της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα».

the Embassy of the USA presents its compliments to the Hellenic ...

Ευχαριστίες στον ΥπΕξ της Ελλάδας …αισθανόμαστε υπόχρεοι για την «Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA»

Στη λογική αυτή με τη συμφωνία: Ενισχύονται παραπέρα οι δυνατότητες της βάσης των Αμερικανών στη Σούδα, που υποστηρίζει ήδη επιχειρήσεις τους σε όλο το τόξο από Μαύρη Θάλασσα έως Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Παγιώνεται η χρήση από αμερικανικά UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και άλλα αεροσκάφη της αεροπορικής βάσης στη Λάρισα. Εγκαθίστανται αμερικανικά ελικόπτερα μόνιμα στην Κεντρική Ελλάδα (προσώρας χρησιμοποιούν για «περιοδική μεταστάθμευση» το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας). Τέλος, εγκαθιστούν κλιμάκιό τους στην Αλεξανδρούπολη, καθώς θέλουν να αξιοποιήσουν το λιμάνι της για στρατιωτικούς (διεκπεραίωση δυνάμεών τους προς την Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία) και εμπορικούς σκοπούς.


ΣΣ|>  Greece Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA
✔️  Επέκταση 19 Ιαν & 19 Φεβ-1998, τέθηκε σε ισχύ στις 19-Φεβ-1998 και στη συνέχεια:
4 & 5-Μαΐ-1999, τέθηκε σε ισχύ άμεσα
✔️  20 Απρ & 5-Μαΐ-2000 … 13 Μαρτ & 27-Απρ-2001, 11 & 29-Απρ-2002, 11 Απρ / 5-Μαΐ-2003 κ.ο.κ.


pdf

 Greece Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA