Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κλείνει το Χαμόγελο του Παιδιού; Πάλι;

Γρά­φει 2310net //

Στις εορ­τα­στι­κές περιό­δους αν κάτι είναι πιο συχνό από τα τζακ-ποτ του Τζό­κερ, είναι τα τζακ-ποτ του Χαμό­γε­λου του Παι­διού. Κάθε Πάσχα και Χρι­στού­γεν­να εμφα­νί­ζε­ται μια δακρύ­βρε­χτη καμπά­νια που στό­χο έχει τα λεφτά σου.

xamogelo-2

 

Αν κάνου­με μια σύντο­μη απο­τί­μη­ση των όσων έχου­με ακού­σει και δια­βά­σει τελευ­ταία θα κατα­γρά­ψου­με τα εξής:

  • Απει­λές και εκβια­σμούς ότι θα κλεί­σει το ΧτΠ

Ήταν κάπου το 2011 όταν άρχι­ζε η κρί­ση, που ξαφ­νι­κά εμφα­νί­στη­κε μια τερά­στια δια­δι­κτυα­κή καμπά­νια, που έλε­γε, χωρίς να παρα­θέ­τει κανέ­να στοι­χείο ότι το ΧτΠ κλεί­νει. Για το λόγο αυτό επι­στρα­τεύ­τη­καν γνω­στά και άγνω­στα πρό­σω­πα, καλ­λι­τέ­χνες να δίνουν συναυ­λί­ες στή­ρι­ξης, και απλοί άνθρω­ποι που ανα­πα­ρή­γα­γαν την φημο­λο­γία. Η λύση βέβαια ήταν απλή: με λίγα από τα δικά σου ευρώ τίπο­τα κακό δεν θα συνέ­βαι­νε. Φαί­νε­ται ότι η καμπά­νια είχε απο­τέ­λε­σμα, αφού τελι­κά το ΧτΠ δεν έκλει­σε και δεν αντι­με­τώ­πι­σε ξανά πρό­βλη­μα. Του­λά­χι­στον όχι για τα επό­με­να 2–3 χρόνια.

  • «Αν πλη­ρώ­σου­με ΕΝΦΙΑ θα κλείσουμε»

Το 2014 επα­νήλ­θε μια άλλη καμπά­νια, αυτή του «δεν πλη­ρώ­νω, δεν πλη­ρώ­νω». Ο λόγος ήταν ότι η διοί­κη­ση του ΧτΠ πίστευε πως δεν έπρε­πε να πλη­ρώ­σει ΕΝΦΙΑ για τα 13 σπί­τια που έχει στην ιδιο­κτη­σία του. Και η γνω­στή ιστο­ρία ξανάρ­χι­σε: Θα κλεί­σει το ΧτΠ για­τί το ανάλ­γη­το κρά­τος μπλα μπλα μπλα…  Πράγ­μα­τι, ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος-λαι­μη­τό­μος για τους ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των. Ωστό­σο, δεν μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποιού­νται τα ανή­λι­κα παι­διά που δια­μέ­νουν στους ξενώ­νες του ως «λύτρα» για μια ακό­μα φοροαπαλλαγή.

  • Δεν παίρ­νου­με ούτε ένα ευρώ από το κράτος

Ένας από τους μύθους που ακού­με συχνά από τις ΜΚΟ είναι ότι δεν παίρ­νουν χρή­μα­τα από το κρά­τος. Σχε­δόν όλες οι ΜΚΟ με κάποιο τρό­πο ενι­σχύ­ο­νται από το κρά­τος. Είτε άμε­σα σε χρή­μα­τα, είτε χρη­σι­μο­ποιώ­ντας κτι­ρια­κές και άλλες υπο­δο­μές, είτε εντασ­σό­με­νες σε προ­γράμ­μα­τα επι­χο­ρή­γη­σης, είτε έχο­ντας κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες ως εγγύ­η­ση για την χρη­μα­το­δό­τη­σή τους από ιδιώ­τες ή από άλλους χρη­μα­το­δο­τι­κούς μηχα­νι­σμούς. Και το ΧτΠ δεν απο­τε­λεί εξαί­ρε­ση στον κανό­να. Εκτός από τα 13 ιδιό­κτη­τα σπί­τια, γνω­ρί­ζου­με ότι φιλο­ξε­νεί­ται και σε κρα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας κτί­ρια ενώ οι υπη­ρε­σί­ες του παρέ­χο­νται και εντός δημό­σιων υπη­ρε­σιών όπως τα νοσο­κο­μεία ή η πολυ­δια­φη­μι­σμέ­νη τηλε­φω­νι­κή γραμ­μή amber alert όπου το ΧτΠ παί­ζει το ρόλο του μεσο­λα­βη­τή μετα­ξύ του καλού­ντος και της Αστυ­νο­μί­ας. Επι­πλέ­ον, αν κάτι δια­φο­ρο­ποιεί το ΧτΠ είναι το γεγο­νός ότι του­λά­χι­στον μια φορά το χρό­νο είχε προ­νο­μια­κή θέση στην δημό­σια τηλε­ό­ρα­ση, συνή­θως στην εκπο­μπή του Σπύ­ρου Παπα­δό­που­λου, όπου μετα­ξύ κρα­σιού και τσι­φτε­τε­λιού έβα­ζε παι­δά­κια live να ζητά­νε να στεί­λου­με ένα sms για να το ενισχύσουμε.

  • Η υγεία του Προέδρου

Ο πρό­ε­δρος του ΧτΠ εμφα­νί­στη­κε πρό­σφα­τα να μας πει ότι ανη­συ­χεί για το μέλ­λον του ΧτΠ επει­δή ο ίδιος αντι­με­τω­πί­ζει σοβα­ρό πρό­βλη­μα υγεί­ας. Τα ειλι­κρι­νή μας περαστικά.

xamogelo-3Όπως ήταν ανα­με­νό­με­νο η είδη­ση πέτα­ξε, έγι­νε και πρω­το­σέ­λι­δο στις εφη­με­ρί­δες. Για ακό­μα μια φορά το ΧτΠ αντι­με­τώ­πι­ζε πρό­βλη­μα. Το οποίο θα λυνό­ταν με τη στή­ρι­ξη όλων μας. Δηλα­δή λεφτά, εθε­λο­ντι­κή εργα­σία, προ­σφο­ρά σε είδος.

Οι ΜΚΟ είναι τόσο μη κερ­δο­σκο­πι­κές, που το μόνο που τους ενδια­φέ­ρει είναι τα χρή­μα­τα. Η απρό­σκο­πτη (μη) κερ­δο­φο­ρία σημαί­νει την εξέ­λι­ξη των οργα­νώ­σε­ων αυτών ώστε να ανα­λαμ­βά­νουν ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρες λει­τουρ­γί­ες που μέχρι πρό­τι­νος ανή­καν στην κρα­τι­κή σφαί­ρα. Έτσι και το ΧτΠ: Ενώ τα τελευ­ταία 4–5 χρό­νια απει­λεί­ται με κλεί­σι­μο, συνε­χώς διευ­ρύ­νει τις δρά­σεις και τα προ­γράμ­μα­τά του, μεγα­λώ­νο­ντας τον κύκλο εργα­σιών του. Λίγο παρά­λο­γο ε;

Οι ΜΚΟ επί­σης φημί­ζο­νται και για κάτι άλλο: είναι εργα­σια­κά κάτερ­γα. Πρω­το­πο­ρούν στην εφαρ­μο­γή ελα­στι­κών σχέ­σε­ων εργα­σί­ας και κατέ­χουν το πανελ­λή­νιο ρεκόρ απλη­ρω­σιάς. Και μάλι­στα πατώ­ντας πάνω στην ιερό­τη­τα του λει­τουρ­γή­μα­τος που επι­τε­λούν καλ­λιερ­γούν στους εργα­ζό­με­νους τη λογι­κή ότι η καθυ­στέ­ρη­ση στις πλη­ρω­μές είναι μαγκιά («ο τάδε συνά­δελ­φός σου είναι 7 μήνες απλή­ρω­τος και παρό­λα αυτά είναι στην πρώ­τη γραμ­μή και δεν γκρι­νιά­ζει. Αυτός είναι επαγ­γελ­μα­τί­ας») και ότι η έγκαι­ρη πλη­ρω­μή και ο σεβα­σμός των στοι­χειω­δών εργα­σια­κών δικαιω­μά­των είναι για φλώ­ρους («ποιο 8ωρο; Ωρά­ριο έχουν τα σού­περ μάρ­κετ. Εδώ ο κόσμος καίγεται»).

Το ΧτΠ ούτε εδώ απο­τε­λεί εξαί­ρε­ση. Συνε­χής πίε­ση σε εργα­ζό­με­νους, ψυχο­λο­γι­κά τεστ προ­κει­μέ­νου να προ­σλη­φθούν, αλλά και άγριο εργο­δο­τι­κό bullying οδη­γεί εργα­ζό­με­νους σε παραί­τη­ση. Εννο­εί­ται πως τίπο­τα από αυτά δεν μαθαί­νε­ται. Το ΧτΠ είναι η ιερή αγε­λά­δα των ΜΜΕ αλλά και των πολι­τι­κών που θέλουν να πάρουν λίγη από την προ­βο­λή του ή ‑ακό­μα χει­ρό­τε­ρα–  να μη βρε­θούν καταγ­γε­λό­με­νοι από το ΧτΠ.

Το ΧτΠ, όπως όλες οι μεγά­λες ΜΚΟ στην Ελλά­δα έχουν το καρ­πού­ζι και το μαχαί­ρι. Από εσέ­να θέλουν ένα μόνο πράγ­μα: τα λεφτά σου. Αντί να τα δώσεις σε ανε­πάγ­γελ­τους-επαγ­γελ­μα­τί­ες φιλάν­θρω­πους κάνε μια πρά­ξη απευ­θεί­ας αλλη­λεγ­γύ­ης και πάλε­ψε ώστε να μην περι­μέ­νου­με να καλυ­φθούν τα αυτο­νό­η­τα από σωτή­ρες που αγιο­γρα­φού­νται καθη­με­ρι­νά στα συστη­μι­κά ΜΜΕ, αλλά από δημό­σιους και λαϊ­κά ελεγ­χό­με­νους φορείς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο