Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κλιμακώνεται η ενδοαστική σύγκρουση για την Καταλονία – Με καταστολή αντιμετωπίζει τις μεγάλες διαδηλώσεις η κυβέρνηση

Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα -για πέμπτη ημέρα- τους δρόμους της Βαρκελώνης στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών σε βαριές ποινές κάθειρξης από την ισπανική δικαιοσύνη για το ρόλο τους στην απόπειρα αυτονομίας της Καταλονίας το 2017.

Στο περιθώριο της απεργιακής κινητοποίησης, μασκοφόροι συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο της πόλης ενώ μετέφεραν κάδους απορριμμάτων στη μέση της κεντρικής λεωφόρου όπου τους έβαλαν φωτιά.

barxelona3

Η ενδοαστική αντιπαράθεση για το καθεστώς της Καταλονίας έχει φουντώσει και στο πολιτικό επίπεδο. Μιλώντας στο περιφερειακό Κοινοβούλιο και χρησιμοποιώντας προσεκτικές διατυπώσεις, ο Κ. Τόρα είπε πως θα υπερασπιστεί «να ασκηθεί εκ νέου το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση έως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου», που λήγει το Δεκέμβρη του 2021, υπονοώντας νέο δημοψήφισμα.

Από τη Δευτέρα, όταν ανακοινώθηκαν οι ποινές – από πρόστιμα έως και 13 χρόνια φυλάκισης – για τους 12 αυτονομιστές πρώην ηγέτες της Καταλονίας για το δημοψήφισμα του 2017, έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη, στη Ζιρόνα και άλλες καταλανικές περιοχές, αλλά και επεισόδια με την αστυνομία.

barcelona2

Στη Μαδρίτη, η σοσιαλδημοκρατική υπηρεσιακή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, λίγο πριν από τις νέες πρόωρες εκλογές της 10ης Νοέμβρη, σκληραίνει τη στάση της, στέλνοντας επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία: Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας γνωστοποίησε σήμερα ότι έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη της ισπανικής χωροφυλακής στα περίχωρα της Βαρκελώνης. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι σχεδιάζει να στείλει ενισχύσεις των δυνάμεων ασφαλείας στη Βαρκελώνη, προκειμένου να «βοηθήσουν στη διατήρηση της τάξης στην πόλη και να επιτρέψουν στις αστυνομικές δυνάμεις που ήδη επιχειρούν εκεί να ξεκουραστούν».

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και οι φιλελεύθεροι «Πολίτες» ζήτησαν από τον Σάντσεθ να στείλει αυστηρή προειδοποίηση στην καταλανική κυβέρνηση για ενεργοποίηση του άρθρου 155 (απαγορεύει την απόσχιση Περιφέρειας από την Ισπανία) και να ενισχύσει την αστυνομική παρουσία, ενώ το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα των «Ποδέμος» εμφανίστηκε πιο μετριοπαθές.

barcelona1

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χτεσινή δημοσκόπηση της «Sigma Dos» για την εφημερίδα «El Mundo», την πρώτη μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας για τους αυτονομιστές ηγέτες, το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών προβλέπεται να κερδίσει λιγότερες έδρες, σε σχέση με τον περασμένο Απρίλη, ενώ το Λαϊκό Κόμμα περισσότερες, αλλά κανένα από τα δύο δεν κερδίζει απόλυτη πλειοψηφία. Επίσης, το εθνικιστικό – ευρωσκεπτικιστικό VOX εμφανίζεται στην τρίτη θέση.

katalonia2

katalonia1