Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κλιμακώνουν με αποκλεισμούς οι αγρότες

Κλιμάκωση με αποκλεισμό του κόμβου Πλατυκάμπου στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, όπου αυτό το διάστημα διοχετεύεται από την αστυνομία η κίνηση των οχημάτων λόγω του μπλόκου της Νίκαιας, αποφάσισαν οι αγρότες του μπλόκου για αύριο μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν.

Αναφορικά με το ζήτημα του διαλόγου με την κυβέρνηση για τα αιτήματα τους, οι αγρότες ανακοίνωσαν ότι απορρίπτουν το κάλεσμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη για συνάντηση την Τετάρτη και επιμένουν να γίνει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ή τον πρωθυπουργό.

Τέλος, ανακοίνωσαν πως την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την επιτροπή ανταγωνισμού όπου θα συζητηθεί η καταγγελία των αγροτών για ύπαρξη καρτέλ στο βαμβάκι.

Αποκλείουν αύριο το πρωί την ΕΟ Θεσσαλονίκης – Βέροιας στην Κουλούρα

Ο αποκλεισμός της ΕΟ Θεσσαλονίκης – Βέροιας στο ύψος του Μπλόκου της Κουλούρας Ημαθίας, από τις 10 π.μ. έως τις 11 π.μ. της Τρίτης 5 Φλεβάρη, αποφασίστηκε στη διάρκεια μαζικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο χώρο του μπλόκου της διασταύρωσης της Νάουσας.

Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε, στις 9 π.μ. της Τρίτης, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα αναχωρήσουν με μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, από το χώρο του μπλόκου στη διασταύρωσης της Νάουσας και θα κατευθυνθούν στο ύψος του Μπλόκου της Κουλούρας Ημαθίας όπου και τα δύο μπλόκα θα προχωρήσουν στον αποκλεισμό της ΕΟ στο σημείο.

Στη σύσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας συμμετείχαν ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ο Αγροτικός Σύλλογος Ροδοχωρίου Νάουσας, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα» και ο Σύλλογος Γεωργών Βέροιας.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, ο Στέλιος Τσικριτσής και ο Κώστας Χατζής, οι οποίοι ενημέρωσαν για τη μέχρι τώρα πορεία του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά και για τις αποφάσεις της ΠΕΜ.

Αποκλείουν την ΠΑΘΕ αύριο το απόγευμα

Στον αποκλεισμό της ΕΟ Θεσσαλονίκης – Αθήνας, στο ρεύμα προς Αθήνα, θα προχωρήσουν την Τρίτη 5 Φλεβάρη οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, που έχουν στήσει το Μπλόκο του Αερινού.

Η σχετική απόφαση πάρθηκε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας από την Επιτροπή Αγώνα Μπλόκου Αερινού Μαγνησίας και θα γίνει από τις 4 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. της Τρίτης.

ΜΠΛΟΚΟ ΚΟΜΒΟΥ ΠΕΛΑΣΓΙΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Αποκλείουν το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη της ΠΑΘΕ αύριο το απόγευμα

Στη Φθιώτιδα, το απόγευμα της Δευτέρας οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής προχώρησαν σε γενική συνέλευση στο χώρο του μπλόκου στον κόμβο της Πελασγίας, προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση των αγωνιστικών τους δράσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση αποφάσισαν να προχωρήσουν την Τρίτη 5 Φλεβάρη στον αποκλεισμό του ρεύματος κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη, της Εθνικής Οδού Λαμίας – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του κόμβου της Πελασγίας, από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

Συγκέντρωση αύριο στα Βενζινάδικα, στο ύψος του Αιγίου

Σε νέα συγκέντρωση καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας».

Θα γίνει την Τρίτη 5 Φλεβάρη, στις 5 το απόγευμα στα Βενζινάδικα, στη Νέα Εθνική Οδό, στο ύψος του Αιγίου, με κατεύθυνση προς Αθήνα. Παράλληλα καλεί εργατικά σωματεία και φορείς της περιοχής να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα τους, συμμετέχοντας μαζικά στην κινητοποίηση.

Απέκλεισαν την Ιόνια Οδό στο Χαλίκι

Στον αποκλεισμό της Ιόνιας Οδού και στα δύο ρεύματα προχώρησαν στις 6.30 το απόγευμα της Δευτέρας 4 Φλεβάρη οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, στο ύψος του Μπλόκου που έχουν στήσει στο Χαλίκι, παραπλεύρως της Ιονίας Οδού, στη θέση Μπάγια, ανάμεσα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι.

Διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με βάση και τις αποφάσεις της ΠΕΜ, ενώ καλούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα τους.

Αποφάσισαν να προχωρήσουν εκ νέου στον αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων της Ιόνιας Οδού, στο ύψος του μπλόκου και την Τρίτη 5 Φλεβάρη, από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Οι βασικοί άξονες του πλαισίου αιτημάτων – διεκδικήσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από τις μαζικές και συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν ως εξής:

Κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, φτηνό αρδευτικό νερό από τους ΤΟΕΒ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για σπίτια και χωράφια, των χαρατσιών για αρδευτικές γεωτρήσεις, δηλώσεις ΟΣΔΕ, πιστοποίηση ψεκαστικών, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.ά. Κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά, αντιπλημμυρικά κ.ά.).

Τιμές προϊόντων: Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσει τώρα το αίσχος των «ανοιχτών τιμών», άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Να αντιμετωπιστούν τα «κανόνια» των εμπόρων με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών τους στην τράπεζα, ώστε να έχουν το δικαίωμα να κάνουν εμπορία και διακίνηση προϊόντων. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

Χαμένο εισόδημα: Κάλυψη του εισοδήματος των παραγωγών που χάθηκε λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών σε μια σειρά προϊόντων και των μεγάλων απωλειών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες που δεν αποζημιώνονται (γάλα, ελιές – λάδι, βαμβάκι, όσπρια, ροδάκινα, εσπεριδοειδή κ.ά.). Να γίνεται η αντιμετώπιση του δάκου στα ελαιόδενδρα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και να καταργηθεί το χαράτσι του 2%, με το οποίο επιβαρύνονται οι παραγωγοί για τη δακοκτονία.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ: Άμεση καταβολή όλων των αποζημιώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, κάλυψη και αποζημίωση των φετινών καταστροφών από τις βροχοπτώσεις και άλλες αιτίες. Δραστική μείωση των ασφάλιστρων του ΕΛΓΑ, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Πληρωμές χρωστούμενων – καλλιεργητικά δάνεια: Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε αγρότες και κτηνοτρόφους (εξισωτικές αποζημιώσεις, επιστροφή φόρου καυσίμων, συμμετοχή σε προγράμματα νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά.). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων.

Φορολογία: Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων στους αγρότες με τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ.

Ασφάλιση – συντάξεις: Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να αποσυνδεθεί ο υπολογισμός τους από το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

Παρακρατήσεις για χρέη – «κόκκινα» δάνεια: Να αυξηθεί το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να σταματήσουν οι παρακρατήσεις για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιού, για δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

ΚΑΠ της ΕΕ: Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις. Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Κτηνοτροφία: Αύξηση των τιμών παραγωγού στο γάλα και στο κρέας. Επιδότηση για τις ζωοτροφές. Εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων στους κτηνοτρόφους. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων και νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων.

Δασικοί χάρτες: Με ευθύνη της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, να δοθούν οι αναγκαίες χρονικές παρατάσεις για την τακτοποίηση, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των αγροτοκτηνοτρόφων.

«Αγροτοδικεία»: Να σταματήσουν άμεσα τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγροτικών, εργατικών και λαϊκών αγώνων.