Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ: «Να επιστρέψουν οι απολυμένοι συνάδελφοί μας στη δουλειά»!

Γράφει ο Τζωρτζ Μεχραμπιάν //

Στην Αίγυπτο, ηγετικά στελέχη του ανεξάρτητου συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας διεξάγουν έναν αγώνα για την επιστροφή τους στη δουλειά μετά την απόλυσή τους  από την κρατική εταιρεία Mahalla Textile Company.

Οι εργαζόμενοι σε αυτό το κλωστοϋφαντουργείο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οργάνωση μαζικών απεργιών το 2006, το 2008 και το 2011. Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ανατροπή της δικτατορίας του Χόσνι Μουμπάρακ το Φλεβάρη του 2011. Συμμετείχαν επίσης στις μαζικές πανεθνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που άσκησαν πίεση προς τον στρατό να διώξει το 2013 το καταπιεστικό καθεστώς του Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων.

«Στις 13 Γενάρη, είχαμε μια απεργία κατά της διαφθοράς των μάνατζερ της επιχείρησης και απαιτώντας την πληρωμή του ετήσιου μπόνους μας», είπε ο συνδικαλιστής ηγέτης Καμάλ Φαγιούμι στις 30 του Μάη σε συνέντευξη δια τηλεφώνου.

mahalla4

«Το μπόνους είναι σημαντικό κομμάτι του ετήσιου εισοδήματος των εργαζόμενων. Η απεργία έγινε ειρηνικά και είχε πλατιά συμμετοχή. Η  εταιρεία αντέδρασε απολύοντας δυο απεργούς, τον Γκαμάλ Γκαντ και τον Νάγκι Χεϊντάρ στις 26 Γενάρη. Στις 20 του Απρίλη  απέλυσαν κι εμένα. Στόχος είναι να μας φιμώσουν και να μας αναγκάσουν να  σταματήσουμε να προωθούμε την οργάνωση των εργαζόμενων».

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου αρνείται να αναγνωρίσει τα ανεξάρτητα συνδικάτα, είπε ο Φαγιούμι, και διεξάγει διαπραγματεύσεις μόνο με τα «επίσημα συνδικάτα».  Πολλοί από τους ηγέτες αυτών των «επίσημων συνδικάτων» τοποθετήθηκαν σε αυτές τις θέσεις υπό το καθεστώς Μουμπάρακ.

«Το ζήτημα εδώ δεν είναι απλά η υπεράσπιση τριών εργατών που απολύθηκαν άδικα», μας είπε. «Πρόκειται για το δικαίωμα των εργατών να οργανώσουν συνδικάτα, να μπορούν να μιλούν ανοιχτά και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Έχουμε ακλόνητα παλέψει για αυτά τα πράγματα για αρκετά χρόνια. Πολλοί εργαζόμενοι στο εργοστάσιο το καταλαβαίνουν αυτό και μας υποστηρίζουν».

 

Μπορείτε να στείλετε γράμματα συμπαράστασης απαιτώντας την επαναφορά των απολυμένων εργατών συνδικαλιστών στη δουλειά τους προς τον: Mr. Ibrahim Mehleb, Prime Minister of Egypt, Magles El Shaab St., Kasr El Ain, Cairo, Egypt