Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΝΕ – Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο: «Ραντεβού» στο Στόμιο Λάρισας στις στις 17, 18, 19 Ιούλη

Με σύνθημα «Μένουμε δυνατοί – περνάμε στην αντεπίθεση. Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό!» οι Οργανώσεις της ΚΝΕ δίνουν ραντεβού στο 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στο Στόμιο Λάρισας στις 17, 18 και 19 Ιούλη.

Το Σάββατο 18 Ιούλη θα γίνει μεγάλη πολιτική συγκέντρωση µε ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούµπα, στον χώρο της κατασκήνωσης.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης συζητήσεις και εκδηλώσεις, θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και θα γίνουν γλέντια και αθλητικές δραστηριότητες.

Το Στόμιο είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που συνδυάζει βουνό με θάλασσα, ενώ κοντά του βρίσκεται το δέλτα του Πηνειού ποταμού που είναι προστατευμένος υγροβιότοπος του Δικτύου Natura. Ο συγκεκριμένος χώρος που θα φιλοξενήσει το διήμερο της ΚΝΕ βρίσκεται σε μια παραλιακή έκταση με μεγάλη αμμουδιά. Η κατασκήνωση θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας έναντι του κορονοϊού.

Φέτος είναι η 5η φορά που στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου στήνεται η «κόκκινη κατασκήνωση» στο Στόμιο.

Σε συνέντευξη που παρέθεσε την Παρασκευή το μεσημέρι το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση κοινής εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών την Παρασκευή 26 Ιούνη στις 20.30 στο Φρούριο στην οποία θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθούν αθλητικές δραστηριότητες 3Χ3 basket και διαγωνισμός τριπόντων τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Στη συνέντευξη αναδείχτηκε μεταξύ άλλων το γεγονός ότι το φετινό διήμερο αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αναδειχθούν σημαντικές πλευρές από την Ιστορία του Κόμματος και του εργατικού κινήματος του τόπου μας αφού η ευρύτερη περιοχή του Κισσάβου είναι ένα κομμάτι ζωντανής ιστορίας της θρυλικής 10ετίας του ’40.

Η εισήγηση της συνέντευξης αναφέρει:

«Στην περιοχή του Στομίου στη Λάρισα θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εκδηλώσεις του 29ου Αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου της ΚΝΕ.

Τα Διήμερα της ΚΝΕ εδώ και περίπου 3 δεκαετίες συμβάλλουν ώστε περισσότεροι νέοι να έρθουν σε επαφή με πλευρές από την Ιστορία του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος, την πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμούς, την απομάκρυνση των βάσεων του ΝΑΤΟ που έχουμε στην περιοχή μας.

Παράλληλα το Διήμερο της ΚΝΕ αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για ουσιαστική ψυχαγωγία και άθληση, επαφή των νέων με τη φύση και στιγμές χαλάρωσης κάτι που ειδικά φέτος έχουμε περισσότερο ανάγκη.

Μέχρι τότε η ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει μια σειρά παρεμβάσεις – εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις, όπως και στην πόλη της Λάρισας για μια σειρά ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία.

Το φετινό Διήμερο πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντονων εξελίξεων, με το ξέσπασμα νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα μας. Ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις με ωράρια-λάστιχο, αναστολές συμβάσεων και εκ περιτροπής εργασία, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, απολύσεις, ανασφάλεια για την υγεία.

Όλοι αυτοί οι “αφανείς ήρωες” που μας κράτησαν όρθιους την περίοδο της πανδημίας έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την επιστροφή γρήγορα στην κανονικότητα με στόχο να εξασφαλιστεί, για ακόμα μια φορά, ζεστό κρατικό χρήμα για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Από την άλλη η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, εμπλέκεται όλο και περισσότερο στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Για να εξυπηρετήσουν αυτές τις ανάγκες θέλουν να μετατρέψουν τη Θεσσαλία και όλη τη χώρα σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση.

Από την συνέντευξη του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ

Στην Λάρισα στην 110 ΠΜ έχουν έδρα τα αμερικανικά UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και άλλα αεροσκάφη των ΗΠΑ και μέχρι πρόσφατα του Ισραήλ. Ακόμα στην 1η Στρατιά εδρεύει το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ που “συντονίζει” ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές της ΕΕ σε όλον τον κόσμο. Στη Μαγνησία στο Στεφανοβίκειο έχουν εγκατασταθεί αμερικανικά πολεμικά ελικόπτερα, όπου από τον Οκτώβρη αναμένεται να ενισχυθεί η παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Επίσης στο λιμάνι του Βόλου οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιούν υποδομές για την μετακίνηση στρατευμάτων και πολεμικού υλικού.

Οι βάσεις του θανάτου δεν έχουν θέση στην περιοχή μας!

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν διασφαλίζουν τα σύνορα της χώρας μας. Ταΐζουν την τουρκική προκλητικότητα, στηρίζουν την τουρκική επέμβαση σε Συρία και Λιβύη, δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, παζαρεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας για να αποσπάσουν τη ΝΑΤΟική Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας.

Σήμερα, για τα κέρδη τους οι εκμεταλλευτές, μαζί με τις κυβερνήσεις τους τσακίζουν τα δικαιώματά μας, μας καταδικάζουν στην ανεργία, στην εργασιακή περιπλάνηση. Αύριο, πάλι για τα συμφέροντά τους θα θελήσουν να μας κάνουν “κρέας” για τα κανόνια τους. Η εμπλοκή σε αυτούς τους σχεδιασμούς μετατρέπει την Ελλάδα σε “μαγνήτη” πιθανών επιθέσεων.

Για αυτό και το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ γίνεται βήμα καταδίκης της εμπλοκής της χώρας σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, προβάλλοντας την ανάγκη να δυναμώσει η κοινή πάλη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά. Η μόνη ομοψυχία που πρέπει να δείξει ο λαός είναι στην οργάνωση της δικής του αντεπίθεσης απέναντι στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Απαιτούμε:

  • Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα. Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Καμιά αλλαγή συνόρων.
  • Αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα το Διήμερο αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αναδειχθούν σημαντικές πλευρές από την Ιστορία του Κόμματος και του εργατικού κινήματος του τόπου μας.

Η ευρύτερη περιοχή του Κισσάβου είναι ένα κομμάτι ζωντανής ιστορίας της θρυλικής 10ετίας του ’40, γεμάτη από αγώνες του ΕΑΜ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Κορυφαία γεγονότα εκείνης της περιόδου είναι η ανατίναξη της γερμανικής αμαξοστοιχίας 53, που μετέφερε γερμανικό στρατό προς τη Σοβιετική Ένωση, στην κοιλάδα των Τεμπών από το Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου, τους θρυλικούς “Μπουρλοτιέρηδες”, με επικεφαλής τον Στέφανο Βρατσάνο.

Στη Θεσσαλία έδρασε η 1η Μεραρχία του ΔΣΕ με διοικητή τον καπετάν Γιώτη (Χαρίλαο Φλωράκη). Η περιοχή των Τεμπών αποτελεί πέρασμα για τις δυνάμεις του ΔΣΕ προς τον Γράμμο. Στην ιστορία έχει μείνει η πορεία των 1.200 άοπλων προς τον Γράμμο, οι οποίοι πορεύτηκαν επί 42 μέρες κάτω από τα πυρά του εχθρού, το κρύο και την πείνα, δίνοντας 23 ολοήμερες μάχες.

Πολύ κοντά στο Στόμιο είναι και το χωριό Αμπελάκια, όπου λειτουργεί με ευθύνη του ΚΚΕ Μουσείο της περιόδου 1940-49 σε ένα κτίριο που ήταν παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ όπου και εκδίδονταν εφημερίδες, προκηρύξεις και βιβλία την περίοδο της Αντίστασης».