Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΝΕ: Να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στην ιατρική ταξιαρχία «Henry Reeve» της Κούβας

Στηρίζοντας το αίτημα απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς ήρωες γιατρούς, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Η Κούβα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, αποκλεισμένη για πάνω από 60 χρόνια από το εγκληματικό εμπάργκο των ΗΠΑ και στόχος πολύμορφων επεμβάσεων της ΕΕ, στέλνει για άλλη μια φορά ένα πανίσχυρο μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς!

Στον ακήρυχτο πόλεμο που διεξάγουν το εκμεταλλευτικό σύστημα και οι κυβερνήσεις του σε όλο τον κόσμο για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των μονοπωλίων, έχουν “πέσει” ήδη 900.000 άνθρωποι. Σε αυτόν τον πόλεμο η Κούβα παρατάσσει εξειδικευμένες δυνάμεις γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού Υγείας. Οι 3.772 ήρωες της Διεθνούς Δύναμης ενάντια σε Φυσικές Καταστροφές “Χένρι Ριβ” έχουν περιθάλψει μέχρι στιγμής περισσότερους από 250.000 ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό σε 38 χώρες, έχοντας σώσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε πάνω από 8.000.

Τα λόγια του Τσε φωτίζουν τον δρόμο…

“Το καθήκον του νέου κομμουνιστή είναι: Να είναι ουσιαστικά ανθρώπινος, τόσο ανθρώπινος που να προσεγγίζει την καλύτερη ουσία του ανθρώπου, κι αυτό να το κάνει με την εργασία, με τη μελέτη, με τη διατήρηση της σταθερής αλληλεγγύης με το λαό και τους λαούς όλου του κόσμου. Να αναπτύξει την ευαισθησία του σε σημείο που να νιώθει αγωνία όταν δολοφονείται ένας άνθρωπος κάπου στον κόσμο και να ενθουσιάζεται όταν ανυψώνεται κάπου μια καινούργια σημαία της λευτεριάς”.

cuba si

Με αυτά τα λόγια, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, μεγάλος επαναστάτης, γιατρός, απευθυνόταν στους νέους της σοσιαλιστικής Κούβας με ομιλία του σε τελετή για τη 2η επέτειο της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών, το 1962.
Δεκαετίες αργότερα, το 2005, στη χώρα που ο λαός, με την καθοδήγηση του Τσε και του Φιντέλ, πήρε τη ζωή στα χέρια του, συστάθηκε για πρώτη φορά η ομάδα των γιατρών “Χένρι Ριβ” για να προσφέρει τότε βοήθεια στο λαό των ΗΠΑ, δύο μόλις μέρες μετά το χτύπημα του καταστροφικού τυφώνα “Κατρίνα”. Από τότε, αυτήν την πράξη αλληλεγγύης ακολούθησαν πολλές άλλες ακόμα…

Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να “ανασαίνουμε”, για να νικήσει η ζωή!

Η αποτυχία των συστημάτων Υγείας σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, οι εκατόμβες νεκρών φανερώνουν ότι το πρόβλημα οφείλεται συνολικά στην αντιμετώπιση της Υγείας ως εμπορεύματος, που πουλιέται και αγοράζεται, στην ίδια τη βαρβαρότητα του συστήματος. Μόνο ο αγώνας, στη χώρα μας και διεθνώς, για τη σοσιαλιστική κοινωνία, όπου η Υγεία και συνολικά οι ανάγκες του λαού δεν μπαίνουν στο “ζύγι” του κέρδους, αλλά καθορίζουν τις προτεραιότητες και τις επιλογές του κεντρικού σχεδιασμού, μπορεί να δώσει “πνοή” στα μεγάλα προβλήματα του λαού και της νεολαίας.

Στηρίζουμε το αίτημα απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην ιατρική ταξιαρχία “Χένρι Ριβ”, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους Κουβανούς ήρωες γιατρούς, γέννημα – θρέμμα των κατακτήσεων της σοσιαλιστικής επανάστασης».