• [ «Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί» οι φασίστες]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΝΕ 12ο Συνέδριο: Αρχίζει σήμερα, σε κλίμα ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΥ και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ

Επιμέλεια Ομάδα ¡H.lV.S! //

Αρχίζει σήμερα, σε κλίμα ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΥ και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ, μετά από πολύμηνη προετοιμασία το 12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΚΝΕ

Οι θέσεις, που προβάλουν και αντιμετωπίζουν μέσα από δυναμικές λύσεις όλα τα σύγχρονα προβλήματα της νεολαίας διαρθρώνονται σε 34 υποενότητες ως εξής:

(εισαγωγικά)

§Α.ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ – ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!  –  Οι ανάγκες και τα όνειρα της νεολαίας δε χωράνε στις συμπληγάδες του καπιταλισμού

Προχωράμε προς το 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ με αισιοδοξία ότι οι νέοι και οι νέες μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο σε αυτό που πραγματικά είναι νέο, αναγκαίο και πρωτοπόρο, ένα μέλλον με σύγχρονα δικαιώματα στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή μας. Γιατί πιστεύουμε ότι οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Γιατί δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από τη μεγάλη πρόκληση της εποχής μας, να δυναμώσει ο αγώνας για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Μας ενδιαφέρει, στο έδαφος των εξελίξεων και των καινούριων στοιχείων που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, να επεξεργαστούμε σχέδιο δράσης για τις σύγχρονες ανάγκες της μαθητικής και φοιτητικής νεολαίας εργατικής – λαϊκής καταγωγής, των νέων της κατάρτισης και της μαθητείας, των νέων εργαζομένων, καθώς και των μικρότερων ηλικιών της νεολαίας, με ταυτόχρονη παρέμβαση στα ανάλογα μέτωπα πάλης. Παλεύουμε να φτάσουν οι θέσεις, η ιδεολογία, η ιστορία του ΚΚΕ σε ευρύτερα τμήματα της νεολαίας, να ισχυροποιηθεί η ΚΝΕ. Έχουμε οδηγό το σύγχρονο, επαναστατικό Πρόγραμμα του ΚΚΕ, τις αποφάσεις του 20ου Συνεδρίου του Κόμματος, την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τη νεολαία, συνολικά τις επεξεργασίες του Κόμματος, τις οποίες πρέπει να εξειδικεύσουμε προσεγγίζοντας τους νέους και τις νέες των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, θέλουμε να φτάσουν οι Θέσεις στους χιλιάδες νέους που έχουμε έρθει σε επαφή μέσα στους αγώνες και τις εκδηλώσεις μας όλα τα προηγούμενα χρόνια, στους χιλιάδες νέους που δεν νιώθουν εμπιστοσύνη στο σύστημα, το αμφισβητούν, σκέφτονται ανατρεπτικά, ώστε να συμβάλουμε -σε συνδυασμό και με τη δική τους πείρα- οι παραπάνω τάσεις να αποκτήσουν πιο ουσιαστικό περιεχόμενο, να μετατραπούν σε δράση και νεανική πρωτοβουλία στην αντικαπιταλιστική πάλη. Τους καλούμε να πάρουν μέρος ενεργά στην προσυνεδριακή συζήτηση των Θέσεων του ΚΣ, στις εκδηλώσεις μας και στον προσυνεδριακό διάλογο, που θα διεξαχθεί και δημόσια μέσα από το Όργανο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, τον “Οδηγητή”.

Η γνώμη, η συμβολή, οι σκέψεις και οι παρατηρήσεις του καθενός μετρούν. Η διαδικασία του Συνεδρίου, από τον προσυνεδριακό διάλογο ως τη διεξαγωγή του, θα αποδείξει για πολλοστή φορά ότι η ΚΝΕ είναι “η μέρα με τη νύχτα” με τις οργανώσεις νεολαίας των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων που τα συνέδριά τους είναι κυρίως μία ακόμη “μάχη για την καρέκλα”, μια κοκορομαχία για προσωπική προβολή και ικανοποίηση των εκάστοτε προσωπικών συμφερόντων. Αυτά τα στοιχεία είναι ξένα για την Οργάνωσή μας, γιατί ο δικός μας σκοπός ύπαρξης και δράσης είναι εντελώς διαφορετικός. Δρούμε ως ομοϊδεάτες εθελοντές για να ανατρέψουμε το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, για να δενόμαστε και να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και μαχητικής δράσης με τη νεολαία των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, για να κερδίσουμε τους νέους και τις νέες στην πάλη για τη νέα, τη σοσιαλιστική-κομμουνιστική κοινωνία.

1. Η προσπάθεια της ΚΝΕ, στο πλευρό του ΚΚΕ, να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής μας διεξάγεται σε σύνθετες συνθήκες, μέσα σε εξελίξεις που επιδρούν αντιφατικά στη συνείδηση των νέων των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων. Στα μάτια ενός νέου σήμερα εμφανίζεται ένας κόσμος με περιτύλιγμα, που πολλές φορές μπορεί να είναι παραπλανητικό, να κρύβει τον εκμεταλλευτικό και εν τέλει επικίνδυνο χαρακτήρα του σημερινού συστήματος. Την ίδια ώρα, η εικόνα του “ακίνητου”, αλλά και “ανίκητου” καπιταλισμού, μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών εδώ και 30 χρόνια, σίγουρα επιδρά ανασταλτικά στην ορμή της πάλης ενάντιά του. Ιδιαίτερα επιδρά η απόσταση, λόγω ηλικίας, που έχει η σημερινή νεολαία από περιόδους ανόδου της ταξικής πάλης και επαναστατικών αλλαγών σε μια σειρά χώρες, επιδρά η οπωσδήποτε προσωρινή, όμως μακροχρόνια, υποχώρηση του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς.

2. Η ζωή των νέων στην Ελλάδα.

3. Ζούμε επικίνδυνες εξελίξεις που έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο κίνδυνος για την εκδήλωση ενός γενικευμένου πολέμου στην περιοχή προβάλλει ολοένα και πιο απειλητικά.

4. Τις ελπίδες μας για μια καλύτερη ζωή δεν μπορούμε να τις εναποθέσουμε σε επίδοξους παλαιούς και νέους σωτήρες, σε αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα, όποια μορφή κι αν παίρνουν.

5. Το πραγματικά σύγχρονο και νέο σήμερα είναι ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας, η πάλη για τον σοσιαλισμό, που προβάλλει επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΒΑΖΟΥΜΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΜΑΣ

§Β  ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ

6. Η ΚΝΕ είναι η μοναδική ζωντανή δύναμη στη νεολαία που παλεύει οργανωμένα και μαχητικά ενάντια στη χειροτέρευση της ζωής της, που μπορεί να εναντιωθεί στα σχέδια που έχει το σημερινό σύστημα για τη νεολαία, να εμπνεύσει και να συσπειρώσει γύρω της ευρύτερες νεανικές δυνάμεις για το άνοιγμα του δρόμου για την επαναστατική ανατροπή.

7. Αντιμετωπίζουμε την παρέμβαση του αντιπάλου που αξιοποιεί όλες τις μορφές και διαύλους, παίρνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την κατάσταση, την μικρή κοινωνική και πολιτική πείρα, τις διαθέσεις της νέας γενιάς. Η δράση μας έρχεται σε αντιπαράθεση με την κυρίαρχη ιδεολογία από διάφορα κανάλια.

8. Δυναμώνουμε την αντιπαράθεση με τους παράγοντες και τις ιδέες που βάζουν εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης των νέων.

§Γ.  ΚΝΕ ΒΑΘΙΑ ΡΙΖΩΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝ, ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΥΝ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ.

9. Η ΚΝΕ έπαιξε καθοριστικό ρόλο να εκφραστούν “σκιρτίματα” μαχητικής δράσης στους χώρους νεολαίας, μέσα σε μια περίοδο, που κυβέρνηση και οι υπόλοιπες δυνάμεις του συστήματος κάνουν τα πάντα για να επικρατήσει “σιγή νεκροταφείου”.

10. Η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και η συγκρότηση συμμαχίας κοινωνικών δυνάμεων με αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση είναι ο δρόμος και η ελπίδα για τα όνειρα και τις ανάγκες της νεολαίας. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη συμβολή μας με πολλές και μαχητικές νεανικές δυνάμεις σε αυτή την υπόθεση.

ΔΥΝΑΤΗ ΚΝΕ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ, ΣΤΗ ΝΕΑ ΒΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

11. Δυναμώνουμε την προσπάθεια για την οικοδόμηση πλατιών αγωνιστικών δεσμών στους εργασιακούς κλάδους και τις επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν χιλιάδες νέους ηλικιακά εργαζόμενους.

12. Να μετρήσουμε βήματα στην παρέμβαση στις σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης, στη μαθητεία, στις ΑΕΝ.

ΔΥΝΑΤΗ ΚΝΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

13. Η θετική πείρα από την αποφασιστική παρέμβασή μας στα σχολεία αποτελεί τη βάση για ορμητική ανάπτυξη των δυνάμεών μας.

14. Η συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη του μαθητικού κινήματος.

15. Η πορεία του ΜΑΣ κρίσιμο στοιχείο της ανασύνταξης τους φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος.

16. Διαμορφώνουμε σχέδιο για την ανάδειξη και διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των φοιτητών και σπουδαστών.

17. Τα δικαιώματα των στρατευμένων δε σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων.

18. Αθλητισμός: μέτωπο πλατιάς παρέμβασης και δράσης.

19. Κίνημα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

§Δ.  ΔΥΝΑΤΗ ΚΝΕ! ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΙΚΑΝΟΙ,

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

21. Η πορεία της ΚΝΕ από το προηγούμενο Συνέδριο βάζει τις βάσεις για να στερεωθεί μία πορεία οργανωτικής ανάπτυξης της ΚΝΕ σε όλους τους χώρους.

22. Αντιστοιχίζουμε τη λειτουργία και τη ζωή της Οργάνωσης με τις μεγάλες απαιτήσεις του αγώνα.

23. Εκτίμηση της δουλειάς του ΚΣ.

24. Για τις βοηθητικές επιτροπές του Κεντρικού Συμβουλίου και των οργάνων της ΚΝΕ.

Η δημιουργία μορφωτικού και πολιτιστικού ρεύματος, όρος για την ανεβασμένη συμμετοχή στον αγώνα

25. Η πρωτοπόρα μαχητική κατάκτηση της γνώσης των δυνατοτήτων που υπάρχουν στη σημερινή κοινωνία, η κριτική αφομοίωση των γνώσεων της αστικής εκπαίδευσης, η γνώση των νόμων που έχει η πάλη της ανατροπής του καπιταλισμού είναι όρος και προϋπόθεση για να δυναμώσει αυτός ο αγώνας.

26. Η ιδεολογικοπολιτική δουλειά στην ΚΝΕ.

27. Ο Οδηγητής αναντικατάστατο όπλο στη δράση μας.

28. Μελετάμε τις εξελίξεις στο διαδίκτυο, αξιοποιούμε κάθε νέα δυνατότητα που προσφέρει η τεχνολογία, παρεμβαίνουμε οργανωμένα και με πολυμορφία.

29. Για το Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή.

Η πλούσια και δραστήρια λειτουργία των Οργανώσεων Βάσης της ΚΝΕ,

το καθοριστικό στοιχείο για την καλλιέργεια ενιαίας θέλησης και δράσης

30. Οργανώσεις Βάσης (ΟΒ), που αγκαλιάζουν με φροντίδα και σχέδιο τα μέλη τους, από τα πρώτα τους βήματα στην οργανωμένη ζωή, ώστε όλοι και όλες περνώντας από το επαναστατικό σχολείο να γίνουν μέλη του Κόμματος της εργατικής τάξης, να έχουν σταθερή πορεία στη μακρά διαδρομή της ταξικής πάλης.

31. Δυναμώνουμε την καθοδηγητική βοήθεια με επίκεντρο τη βελτίωση της λειτουργίας και της δράσης της ΟΒ.

32. Όργανα που σχεδιάζουν με προοπτική την έγκαιρη ανάδειξη νέων στελεχών, την κομμουνιστική διαπαιδαγώγησή τους, τη διάταξή δυνάμεων σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιεραρχήσεις μας.

33. Η βελτίωση των Οικονομικών της Οργάνωσης, υλική δύναμη στον αγώνα.

34. Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ.

——————-

Είμαστε ΣΙΓΟΥΡΟΙ ότι το 12ο Συνέδριο θα βγάλει την Οργάνωσή μας πιο ΓΕΡΗ, πιο ΙΚΑΝΗ ΣΤΟ ΚΕΡΔΙΣΜΑ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΚΕ. Μπορούμε να κάνουμε πράξη το σύνθημα του 12ου Συνεδρίου «ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ, ΠΙΟ ΙΚΑΝΟΙ, ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΝΕΟ, ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ “ΣΤΟ ΜΠΟΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ”, ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ».

Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο 21ος αιώνας

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΑΣ

ΝΕΩΝ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΝ,

ΝΕΩΝ

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ.

«Όποιος γονατισμένος είναι, όρθιος να σηκωθεί!
Όποιος χαμένος είναι, να παλέψει!
Όποιος την κατάστασή του έχει αναγνωρίσει, πώς να εμποδιστεί;
Γιατί οι νικημένοι του σήμερα είναι οι νικητές του αύριο
Και το Ποτέ γίνεται: Σήμερα ακόμα!»

          (Μπέρτολτ Μπρεχτ)

πηγή

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog